Можливо комусь буде цікавий мої досвід, чи точніше мої граблі.
Давно заморочувався ідеєю мінімізації маси колеса.
Вчора втілив задум в життя.
На фабію замість рідного розміру 185/60R14 були поставлені ковані диски Audi r15 (з ідентичними параметрами) + легка резина 185/60R15 good year efficientgrip Perfomance.
Основні моменти:
Очікувалось: зменшення загальної маси колеса, збільшення загального розміру і як наслідок - збільшення комфорту (дрібні ями більше і легше колесо мало би проїжджати краще),як бонус - збільшення кліренсу на 1,3 см. Це все очікувалось отримати без суттєвої втрати динаміки.
Що вийшло по факту:
1 - Загальна маса дійсно зменшилась. Тобто навіть на більшому діаметрі я отримав десь на 1 кг. легше колесо (була підібрана також максимально легка резина).
2 - Кліренс зріс суттєво (більше колесо + нове колесо vs старе), що я навіть відчув по посадці в машину, що сідаю як в паркетник.
3 - Різниця в динаміці. Ну тут звичайно не критично, але буде неправильно стверджувати, що динаміка не змінилась. З одного боку - легше колесо з меншою інерцією, але з іншого боку - більша окружність зробила передачі довшими.
4 - Комфорт: Не знаю чому, але не зріс. Машина стала відчутно валкішою (і це виключно через високий центр маси, оскільки профіль резини залишився той самий). І цей момент настільки критичний для мене, що завтра колеса в зборі поїдуть на нову пошту іншому щасливому власнику.
Тобто по факту один з основних плюсів Фабії - приємне і в деяких моментах навіть азартне керування - даним "свапом" був нівельований.