autoua
Это мобильная версия форума. Перейти на обычную версию форума ×
Вход
Autoua.netФорумЗапитати Autoua

Остановка автомобиля в приграничном районе

dipp | читатель
18 мая 2019 в 08:15
Всем доброго времени, вчера в 23.05 в Пгт. Кирилловка Акимовского р-на, полиция без включенным проблесковых маяков,остановила мой автомобиль естественно не представляешь. Я спЗросил про причину остановки,ответили что я нахожусь в пртграничном районе и у них проходит операция "Нерест" и потребовали открыть багажник для осмотра,у меня возникли сомнения в правомочности их действий,позвонил 102 там никакой информации не дали сказали что перезвонят,так как спешил то предоставил авто к осмотру,перезвонили через 7минут из местного отделения я уточнил насколько закона остановка на что ответили что все законно. Подскажите пожалуйста насколько законно действия полиции со ссылкой на законы. Спасибо. Есть видео с регистратора.
Vodnik | опытный писатель **
Re: Остановка автомобиля в приграничном районе
[Re: dipp] 18 мая 2019 в 08:45
Закон України "Про Національну поліцію"

Стаття 32. Перевірка документів особи

1. Поліцейський має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу, та/або документів, що підтверджують відповідне право особи, у таких випадках:

3) якщо особа перебуває на території чи об’єкті із спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю;

Стаття 34. Поверхнева перевірка

4. Поліцейський може здійснювати поверхневу перевірку речі або транспортного засобу:

1) якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб;

2) якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб;

3) якщо існує достатньо підстав вважати, що річ або транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення та/або знаходиться в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

5. Поверхнева перевірка речі або транспортного засобу здійснюється шляхом візуального огляду речі та/або транспортного засобу або візуального огляду салону та багажника транспортного засобу. Поліцейський при здійсненні поверхневої перевірки має право вимагати відкрити кришку багажника та/або двері салону.

6. Під час поверхневої перевірки речі або транспортного засобу особа повинна самостійно показати поліцейському вміст особистих речей чи транспортного засобу.

7. При виявленні в ході поверхневої перевірки будь-яких слідів правопорушення поліцейський забезпечує їх схоронність та огляд відповідно до вимог статті 237 Кримінального процесуального кодексу України.

Стаття 35. Зупинення транспортного засобу

1. Поліцейський може зупиняти транспортні засоби у разі:

3) якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;

7) якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху;

3. Поліцейський зобов’язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки, визначеної у цій статті.

Додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 3 серпня 1998 р. N 1199

ПЕРЕЛІК
міст і районів, на території яких установлюються
контрольовані прикордонні райони

Запорізька область....Якимівський райони.

Затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 р. N 1147

ПОЛОЖЕННЯ
про прикордонний режим

Зупинка транспортного засобу здійснюється:

уповноваженими особами органів Національної поліції - у
встановленому порядку;

уповноваженими особами Державної прикордонної служби, а також
членами громадських формувань з охорони громадського порядку і
державного кордону: наземного - із застосуванням диска з червоним
світлоповертачем або рукою, що вказує на цей транспортний засіб;
водного - сигналами відповідно до Міжнародного зводу сигналів
(лоції Чорного та Азовського морів на води України) або Правил
користування маломірними суднами на водних об’єктах. { Абзац
четвертий пункту 11 в редакції Постанови КМ N 52 ( 52-2016-п ) від
03.02.2016 }

Водій (капітан, судноводій, стерновий-моторист) повинен
зупинити транспортний засіб у місці, на яке йому буде вказано, з
дотриманням правил зупинки, а також: { Абзац п'ятий пункту 11 із
змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 52 ( 52-2016-п ) від
03.02.2016 }

подати для перевірки документи, що посвідчують особу водія
(капітана, судноводія, стернового-моториста) і пасажирів (членів
екіпажу), та реєстраційний документ на транспортний засіб (для
транспортних засобів Збройних Сил - технічний талон); { Абзац
шостий пункту 11 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 52
( 52-2016-п ) від 03.02.2016 }

дати можливість оглянути транспортний засіб і перевірити
номери його агрегатів.
{ Пункт 11 в редакції Постанови КМ N 821 ( 821-2004-п ) від
29.06.2004 }
Змінено Vodnik (08:58 18/05/2019)
meglaf1 | старожил *
[Re: Vodnik] 18 мая 2019 в 09:24
У нас при въезде в Сумской район стоит табличка (скорей даже большой стенд) о приграничной зоне, так что могут проверить особенно на чужих номерах.
Нафаня | Достоевский **
[Re: dipp] 18 мая 2019 в 10:27
В молочный лиман заходит нереститься пеленгас. Браконьеры его там активно ловят. Операция нерест направлена на борьбу с ними, а приграничный район дает полиции дополнительные права.
Не вижу проблем открыть багажник при указанных обстоятельствах. Очень рад что хоть немного борятся с браконьерством.
dipp | читатель
[Re: meglaf1] 18 мая 2019 в 10:42
Спасибо за подробный ответ!
dipp | читатель
[Re: dipp] 18 мая 2019 в 10:48
Возникли дополнительные вопросы.В этой ситуации сотрудник обязан составить протокол? И вообще имеет ли он право остановить автомобиль в неосвещенном месте, при том что служебный автомобиль стоял на встречной полосе просто на аварийке? Спасибо.
may | V.I.P **
[Re: dipp] 18 мая 2019 в 10:52
dipp 18.05.2019 10:48 пишет:

В этой ситуации сотрудник обязан составить протокол?

Ні - адмінпорушення не було.
dipp | читатель
[Re: dipp] 18 мая 2019 в 10:53
Только все должно быть по закону.Патрульный автомобиль был не обозначен проблесковыми маячками, остановили в неосвещенном месте полицейский вместо того чтобы представится сказал "о знакомый ланос", для того что бы провести осмотр мне необходимо выйти из авто, естественно у меня такого желания не возникало.
dipp | читатель
[Re: dipp] 18 мая 2019 в 10:55
Спасибо
may | V.I.P **
[Re: dipp] 18 мая 2019 в 11:14
dipp 18.05.2019 10:53 пишет:

Только все должно быть по закону.

Закон таке не регламентує, а інструкції переробили на їхню користь, і створити їм проблеми архискладно...
VovkZ | V.I.P **
[Re: dipp] 18 мая 2019 в 12:44
Ну й тема
dipp | читатель
[Re: dipp] 18 мая 2019 в 12:57
Очень жаль,раньше им не разрешилось останавливать в неосвещенном месте
may | V.I.P **
[Re: dipp] 18 мая 2019 в 13:23
dipp 18.05.2019 12:57 пишет:

Очень жаль,раньше им не разрешилось останавливать в неосвещенном месте

Там було виключення для спецоперацій...
[Re: dipp] 18 мая 2019 в 22:45
dipp 18.05.2019 10:48 пишет:

Возникли дополнительные вопросы.В этой ситуации сотрудник обязан составить протокол? И вообще имеет ли он право остановить автомобиль в неосвещенном месте, при том что служебный автомобиль стоял на встречной полосе просто на аварийке? Спасибо....Только все должно быть по закону....

Ну если вы такой дотошный и вам надо все чтобы было всегда прям исключительно строго по букве закона (уверен, что вы с таким подходом тоже исключительно по закону живете - ПДД не нарушаете, взяток учителям в школе не даете и врачам и т.д.)
Так чего вы тогда этот самый закон не изучили до сих пор?
Тем более что даже когда не знаешь, где искать, с нынешним развитием Гугла это совсем не сложно
Просто если на шаг вперед подумать, то какой смысл в этих телодвижениях?
Ну допустим даже будет написано, что нельзя в неосвещенном месте останавливать по обычным причинам, а вас остановили в приграничном районе, попросили документы и захотели авто осмотреть
Дальше что?

В ответ на:

для того что бы провести осмотр мне необходимо выйти из авто

У вас багажник из салона не открывается?
Змінено Vodnik (22:57 18/05/2019)
Endorphinity | Супер писатель! **
[Re: Vodnik] 21 мая 2019 в 14:34
Vodnik 18.05.2019 22:45 пишет:

В ответ на:

для того что бы провести осмотр мне необходимо выйти из авто

У вас багажник из салона не открывается?

Представьте себе, есть такие автомобили. А бывают и такие, где багажник, вообще, только с ключа открывается: https://drivetribe.com/p/why-does-bmw-ma...sR5qcuLZt4FIJsA

Но это всё лирика, открывать багажник, не контролируя процесс лично, в неосвещённом месте, пусть и по требованию полицейского, – это, по-моему, верх инфантильности.
Yorc | V.I.P ** Модератор
[Re: Endorphinity] 21 мая 2019 в 15:13
Endorphinity 21.05.2019 14:34 пишет:

Но это всё лирика, открывать багажник, не контролируя процесс лично, в неосвещённом месте, пусть и по требованию полицейского, – это, по-моему, верх инфантильности.

абсолютно согласен, сам могу открыть и закрыть багажник, вернее заднюю дверь, не выходя из авто, только на выезде с КПП на границе, когда пограничник смотрит.
В любом другом случае, прошу немного отойти всех, открываю, и разрешаю одному посмотреть, либо сам показываю что у меня.
При той ситуации, что в стране, считаю абсолютно нормальным, если в приграничном районе меня остановят и посмотрит, что я везу.
Мне спокойней.
[Re: Endorphinity] 21 мая 2019 в 23:28
Endorphinity писал:
В ответ на:

Думаю, что если полицейский заранее поставил себе цель и знает, что он у вас найдет, то он найдет это независимо от того, стоите вы рядом с ним возле багажника или сидите в авто
Ну увидите вы, как он не только изымает, но и сначала подкладывает изъятое - вам это знание чем-то поможет, если вокруг несколько свидетелей не стоит, которые потом не изменят свои показания?
Вы попробуйте таких подкладывателей за деньги найти - проблема будет большая, все бояться будут, не говоря уже о том, чтобы кто-то просто попытками развода заниматься захотел с непонятной перспективой...
Змінено Vodnik (23:41 21/05/2019)
Autoua.netФорумЗапитати Autoua

Додаткова інформація
Модератор:

Yorc, AVB, Hrust, Stor, moderator, BorisB 

0 користувачів і 28 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Переглядів теми: 2196