Десь на весні було прийнято що ми ФОПи можемо не платити податки, а саме ЕСВ та Єдиний податок ( я про себе 2 група) Так от сьогодні прочитав: Наказ Мінфіну від 29.07.2022 р. № 225 “Про затвердження Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України, та переліків документів на підтвердження” https://document.vobu.ua/doc/14588 А там дуже цікаво. Все не копіював, так вижимку. Кому цікаво по ссилці.
В ответ на: 1. Затвердити такі, що додаються:
Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України;
Перелік документів, що підтверджують неможливість платника податків – фізичної особи, зокрема самозайнятої особи, своєчасно виконати свій податковий обов’язок, у тому числі обов’язок податкового агента... Заява має містити:
чітке та стисле обґрунтування підстав для підтвердження неможливості виконання платником податків податкових обов’язків з посиланням на документальне підтвердження викладених фактів; вичерпний перелік додатків із зазначенням кількості сторінок кожного документа, їх повної назви та реквізитів (дата, номер, найменування органу, що видав документ); які саме податкові обов’язки не мав / не має можливості виконати платник податків; інформацію про податкові періоди, за які неможливо виконувати податкові обов’язки, або інформацію щодо обставин, пов’язаних з проведенням воєнних (бойових) дій, терористичними актами, диверсіями або іншими обставинами непереборної сили (форс-мажорними обставинами), спричиненими військовою агресією Російської Федерації, тимчасовою окупацією збройними формуваннями Російської Федерації; підписи платника податку – фізичної особи або посадових осіб платника податку, засвідчені печаткою платника податку (за наявності)...
І саме головне з ціього:
В ответ на: Платники податків , які не подали у строки, встановлені пунктами 3 та 4 цього розділу, заяви у довільній формі та відповідних документів (копії документів), що підтверджують неможливість виконання податкового обов’язку, передбаченого Кодексом або іншим законодавством, контроль за виконанням якого покладено на контролюючі органи або щодо яких контролюючий орган прийняв вмотивоване рішення щодо можливості своєчасного виконання таким платником податків свого податкового обов’язку, вважаються такими, що мають можливість своєчасно виконати податкові обов’язки у терміни, визначені Кодексом або іншим законодавством, контроль за виконанням якого покладено на контролюючі органи.
Як мені пояснили фахівці, яким я довіряю, то 2 групи і кому там ще офіційно дозволили не платити це не стосується. Це стосується тих, хто повинен сплачувати, але через війну не може.
nickka 08.09.2022 14:49 пишет: Як мені пояснили фахівці, яким я довіряю, то 2 групи і кому там ще офіційно дозволили не платити це не стосується. Це стосується тих, хто повинен сплачувати, але через війну не може.
AlexAE 21.10.2022 10:45 пишет: Сейчас не плачу, т.к. живу в зоне боевых действий, но в Дие долг нарастает.
Це як? Вони за минулий рік списали ЄСВ лише 21.02 цього року (принаймні в мене), хоча платив поквартально. За цей рік в мене за 1-2 квартали ще не списано - так і висять в плюсі.
AlexAE 21.10.2022 10:45 пишет: Сейчас не плачу, т.к. живу в зоне боевых действий, но в Дие долг нарастает.
Це як? Вони за минулий рік списали ЄСВ лише 21.02 цього року (принаймні в мене), хоча платив поквартально. За цей рік в мене за 1-2 квартали ще не списано - так і висять в плюсі.
У мене теж висять в +, а не рахуються як борг. Минули рік те саме було
julson 25.10.2022 12:17 пишет: у меня ЕСВ + 6 600 висит уже два года в личном кабинете
В мене теж десь 5600 висять вже навіть не знаю скільки років. Не менше 10. Треба їхати до ПФ розбиратись, за які роки не зарахували. Але так не хочеться... Як згадаю оті вузькі коридори, забиті людьми, і кілька годин очікування, щоб "пустишку" здати... Одразу усе бажання відбиває.
У мене теж висять в +, а не рахуються як борг. Минули рік те саме було
Дик і в мене те саме. Я тому й здивувався, що у людини борги якісь показує. Я ще й за 3 квартал сплатити забув - по фігу, жодних боргів.
Сорри, похоже Дия меня в заблуждение ввела кнопкой "сплатити". По ЕСВ долг не нарастает, но предлагает оплатить за то, что я уже оплачивал. А вот по Единому налогу так и написано "заборгованість".