Собсно план Б для частного дома- буржуйка/булерьян. Раньше никогда не изучал этот вопрос Вопрос- чем именно отапливать целесообразннее и дешевле -дровами или брикетами?
Тут колись обговорювали брикети, для яких виробник зазначив теплотворність х2 від дров ( на кг). І начебто виходило нормально у порівнянні з дровами. Поки один камрад не відмітив, що неможливо з дров (чи іншої сировини) зробити брикет з вищою ефективністю горіння на кг. Це так, маленьке зауваження до теми. Всі брешуть.
Lacett 28.10.2022 17:04 пишет: Собсно план Б для частного дома- буржуйка/булерьян. Раньше никогда не изучал этот вопрос Вопрос- чем именно отапливать целесообразннее и дешевле -дровами или брикетами?
Так треба дивитись що скільки коштує. Інтуїтивно здогадуюсь що дровами буде вигідніше, але тут нюанси, бо якщо дрова брати прямо зараз і вони будуть сирі то сирими дровами не надто добре топити. Я собі ось тиждень назад взяв 2 складометри вільхи + 3 складометри дуба, порубане на крупні куски,сирі, щоб скоріше сохло перерубав на тоненьке, і то якщо прийдеться ними топити то буде важко, димітиме і т.д.
Lacett 28.10.2022 17:04 пишет: Собсно план Б для частного дома- буржуйка/булерьян. Раньше никогда не изучал этот вопрос Вопрос- чем именно отапливать целесообразннее и дешевле -дровами или брикетами?
Так треба дивитись що скільки коштує. Інтуїтивно здогадуюсь що дровами буде вигідніше, але тут нюанси, бо якщо дрова брати прямо зараз і вони будуть сирі то сирими дровами не надто добре топити. Я собі ось тиждень назад взяв 2 складометри вільхи + 3 складометри дуба, порубане на крупні куски,сирі, щоб скоріше сохло перерубав на тоненьке, і то якщо прийдеться ними топити то буде важко, димітиме і т.д.
Я хоч купив на початку осені, але також не ідеально сухе. Дуб повільно сохне. То я просто наношу запас у скаладаю його під каміном, або поряд. Біля каміну воно підсихає значно швидше, і я його по принципу ФІФО спалюю, і поповнюю новим.
Брикеты продают в кг. А дрова в складометах. Вот тонна брикетов это понятно, а вот тонна дров (пусть будет сухой дуб) это сколько складометров? Нашел. тут пишут Складометр сухого 500+ кг. Насыпном под 400.
мелкий-2 28.10.2022 21:36 пишет: Брикеты продают в кг. А дрова в складометах. Вот тонна брикетов это понятно, а вот тонна дров (пусть будет сухой дуб) это сколько складометров?
У кожної породи дерева своя щільність. Різниця між дубом і сосною думаю в 2-3 рази. То який сенс тут щось переводити у тонни? Тому і міряють у складометрах.
мелкий-2 28.10.2022 21:36 пишет: Брикеты продают в кг. А дрова в складометах. Вот тонна брикетов это понятно, а вот тонна дров (пусть будет сухой дуб) это сколько складометров?
У кожної породи дерева своя щільність. Різниця між дубом і сосною думаю в 2-3 рази. То який сенс тут щось переводити у тонни? Тому і міряють у складометрах.
а сенс такий, що спалюєш ти тонни. Незалежно від складометрів.
Так, але тонна дуба, і тонна вільхи мають різницю у теплогенерації у два рази. То яка тобі різниця що тобі продадуть тонну дуба за 1000, і отонну вільхи за 500. Чи складометр дуба за 1000 і складометр вільхи за 500. Аби одиниці виміру були однокові, а які вони немає різниці. Складометр це стандарт виміру дров, а те що у клієнта якісь релігійні проблеми зі складометрами, а хочеться тонн то проблеми клієнта. Чи ти надієшся що тобі тонну дуба продадуть по такій самій ціні як тонну вільхи?
Брикеты эффективнее в 2-3 раза но для них надо сухое помещение много их там не складируешь. При попадании влаги разбухают как ДСП потом много срача. Дрова спокойно хранятся на улице. Один брикет 1 кг по теплоемкости как полено 20-30 см, может гореть до утра. У меня есть и то и то. Нужно выбирать, что в данный час дешевле. В этом году дрова дешевле, в прошлом были брикеты дешевле.
Так, але тонна дуба, і тонна вільхи мають різницю у теплогенерації у два рази. То яка тобі різниця що тобі продадуть тонну дуба за 1000, і отонну вільхи за 500. Чи складометр дуба за 1000 і складометр вільхи за 500. Аби одиниці виміру були однокові, а які вони немає різниці. Складометр це стандарт виміру дров, а те що у клієнта якісь релігійні проблеми зі складометрами, а хочеться тонн то проблеми клієнта. Чи ти надієшся що тобі тонну дуба продадуть по такій самій ціні як тонну вільхи?
Так, коментар щодо тепловіддачі одиниці маси дров некоректний. Різниця стосується складометрів. Але що хотів донести: перевід у тонни чи кілограми нічого не змінить. Ціна одиниці маси буде така сама як ціна одиниці об"єму. Єдине з чим можу погодитись що можливо складометрами легше чітити нгечесним продавцям. Чув колись розповіді що досвідчений складальник дров може легко надурити. Але разом з тим думаю що значно легше дурити з масою граючись вологістю дров. Складометр легко перевірити на місці під час вигрузки. А маса буде залежати від вологості. Привезуть тобі тонну дров із завищенною вологістю, а заміряти вологість на місці немає чим.
Але що хотів донести: перевід у тонни чи кілограми нічого не змінить. Ціна одиниці маси буде така сама як ціна одиниці об"єму.
Ты подсчитывал или пальцем в воздух?
А як це можна підрахувати? Я ж не продавець дров. Просто логіка підказує чому зараз складометр вільхи дешевший майже в два рази ніж складометр дуба. Мабуть через кількість тепла що можна отримати з одиниці маси. Але був би продавцем, то да з радістю перейшов би на продаж по массі. Не треба булоб заморочуватись із сушкою дров.
Хлопчики та дівчатка, не сваріться, мені тиждень назад привозили дрова, і якраз саме те що порівнюєте (майже 3 складометри дуба та майже 2 складометри вільхи). 1. Написав майже тому що трохи дурять, привезли спрінтером, взяв рулетку, поміряв, туди-сюди, в сумі мало бути 5 складометрів, по факту поміряв перед вигрузкою, виявилось десь 4,6. Правда сподобалось мені те що складено було досить щільно і довжина всіх дров приблизно одинакові, бо можуть нарізати наприклад по 30 см більшість, а при цьому буде певна частина по 40-45см і через це буде мінус великий % реального обєму. Тепер відносно купи факторів що можуть вплинути на вибір. 1. Кількість виділеного тепла залежить від ваги деревини, тобто зводиться до густини сухого дерева, якщо вільха 500+- то дуб 700. Але ціна +- пропорційна, я платив за рубані (великими кусками) дуб 2200, вільха 1800 (за складометр), якщо порахувати то +- на те ж виходить, можливо в дуба є невеличка перевага. 2. Дрова із вільхи привезли всі свіженькі цілі без жодного гнилого, трухлявого і т.д., а от дуб це дорогий будівельний матеріал, відповідно на дрова ідуть відходи, це часто криве, з сучками, гнилувате, трохи трухле, тому тут перевага вже за вільхою. 3. Порубати на дрібніші куски вільху значно простіше, можна навіть тупою сокирою без великого замаху, а от із дубом не так просто, особливо із тими всіма покрученими та сучками, тому теж перевага за вільхою. 4. Дуб сохне довше за вільху, раза в два, тому знову перевага туди ж. 5. Вільха та осика вважаються самими кращими для камінів, від них практично нема сажі і т.д., а це великий + коли не потрібно морочитись із чисткою чи заміною димоходів.
Отже відповідно виходячи з всього вище написаного якби я знову замовляв дрова то брав би однозначно одну вільху без дуба, її можна і в районі 1500-1700 знайти. Для тих хто рахує тільки за показниками густини деревини (кількість тепла) та ціною рекомендую березу, бо коштує вона +- як вільха, а густина її сухої це середнє між вільхою і дубом чи то навіть ближче до дуба.
відповім, так як, це моє профффесійне заняття) а також як юзер, палю камін. як помітив HDC1, на об*єм впливає довжина(розмір), кривизна...а ще не давно дізнався, що і вологість.
HDC1 29.10.2022 01:08 пишет:
1. Написав майже тому що трохи дурять, привезли спрінтером, взяв рулетку, поміряв, туди-сюди, в сумі мало бути 5 складометрів, по факту поміряв перед вигрузкою, виявилось десь 4,6.
що завадило, заплатить за 4,6?
HDC1 29.10.2022 01:08 пишет:
5. Вільха та осика вважаються самими кращими для камінів, від них практично нема сажі і т.д., а це великий + коли не потрібно морочитись із чисткою чи заміною димоходів.
ну це казочки для лохів, все забиває димохід, що осика, що вільха, що дуб. щоб зменшити засирання димоходу, потрібно використовувати виключно сухі дрова. а також впливає на сажу ще режими горіння(тління).
доповню від себе, з власного досвіду: якщо вибирати деревину для опалення то тільки тверді породи, від них найбільше кпд. якщо б був би вибір між дубом за 2000грн і вільхою 1000грн то онлі дуб. в мене в каміні в режимі тління дуб горить 3-4годин(в залежності від фракціі). вільха горить мах 2 години. заміри робив на правильних сухих дровах.