Allodin 10.12.2022 18:04 пишет: Потужний котел вішати на стаб... Без образ, але це рішення по бузглуздості на другому місці після заживлення котла бензогенератором. Імхо набагато дешевше змінити тени на більш потужні, або робити тени парами типу 2+3квт на кожну фазу. В общєм - котел і інші потужні споживачі-нагрівалки робити без стаба. Раніше і тени пралки пускали не через стаб. Трифазний стаб при відпаданні хоча б на одній фазі - не вмикнеться, бо для 3ф двигунів це смєртельно. Як варіант -робити подачу на весь дім окрім котла з однієї фази, повісивши послідовно селектор фаз+стаб.
так котел і так висить на кожній фазі окремо (4 квт тен).
Allodin 10.12.2022 18:04 пишет: Потужний котел вішати на стаб... Без образ, але це рішення по бузглуздості на другому місці після заживлення котла бензогенератором. Імхо набагато дешевше змінити тени на більш потужні, або робити тени парами типу 2+3квт на кожну фазу. В общєм - котел і інші потужні споживачі-нагрівалки робити без стаба. Раніше і тени пралки пускали не через стаб. Трифазний стаб при відпаданні хоча б на одній фазі - не вмикнеться, бо для 3ф двигунів це смєртельно. Як варіант -робити подачу на весь дім окрім котла з однієї фази, повісивши послідовно селектор фаз+стаб.
так котел і так висить на кожній фазі окремо (4 квт тен).
Тоді сформулюй питання щодо стаба щє раз , бо в мене "панімалка паламалась" щодо необхідності у 3х стабах на 7-9КВА При тому що з 15 22 КВТ виділеної потужності в тебе 12квт - жере котел, який наче б то через стаб не будеш пускати. PS Нє, я можу припускати, що любой капріз за наші гроші, але тут повертаємось до стартового посту, де 1куе за стаб - забагато. Єслі шо - чужі гроші не рахую, не в моїх принципах. PPS - вхідний автомат на 32А - номін потужність= 3*32*220=22кВт, сорямба, біс попутав.
Allodin 12.12.2022 12:48 пишет: Тоді сформулюй питання щодо стаба щє раз , бо в мене "панімалка паламалась" щодо необхідності у 3х стабах на 7-9КВА При тому що з 15 22 КВТ виділеної потужності в тебе 12квт - жере котел, який наче б то через стаб не будеш пускати. PS Нє, я можу припускати, що любой капріз за наші гроші, але тут повертаємось до стартового посту, де 1куе за стаб - забагато. Єслі шо - чужі гроші не рахую, не в моїх принципах. PPS - вхідний автомат на 32А - номін потужність= 3*32*220=22кВт, сорямба, біс попутав.
давай ще раз приватний будинок. 3 фази. автомат на вході 32А. 3 фазний котел (кожен тен 4 квт на окремій фазі). інші спожівачі розкидани по фазах щоб був більш-меньш баланс (насос на одну, плита на іншу, пралка на третю, чайник на першу, микрохвильовка на... і т.д.).
Тепер потрібен стабілізатор(и) щоб все добро захитити. Поточна проблема - низька напруга на старті (в середньому 170, але буває і 155-160).
Спочатку думав повісити 1 стаб і на нього критичні речі (управляючу фазу, котла, насосну станцію, холодильник), але всі (в кого є стаби) радять в один голос вішати одразу 3, т.я. потім всі прийшли до 3-х стабів. електрик порадив 9 квт стабі щоб був запас.
Є Volter, котрий всі нахвалюють, за 36 килогривень з диапазоном (130-330 вольт), похибкою 1%, швидкістю 1 мс, бесступеневий і т.д. і т.п. І є умовні Ампер або Укртехнологія 145-275 вольт, 3,5% похибка, 20 мс швидкість, 12 ступеней (симісторний). Але ціна 15 килогривень.
Питання чи потрібен мені, для звичайного домогосподарства, той вольтер 3х36 кілогривень чи вистачить Ампера 3х15 килогривен. При вкрай критичних значеннях по напрузі є генератор котрий видасть 220 вольт і чисту синусоіду.
А чи дійсно потрібно котел стабілізувати? Треба розуміти що по низу стабілізації не буде номінала потужності, також ток виросте і можлива ситуація коли автомата 32А стане замало.
Тут замкнуте коло, напруга падає - росте ток за рахунок стабілізації. На 150В 32А тен 4кВт та чайник 2 кВт можуть і не влізти.
Радив би котел та бойлер перед стабілізатором вмикати.
Можливо навіть обійтись стабілізацією однієї фази з освітленням/електронікою/мікрохвильовкою.
Кажу, як я б це сам зробив, хоч це і для когось не правильно. Теоретична частина 1 - найстабільнішу(з найвища напругою) фазу-не вмикати на ній тен у котлі (чи зробити менш потужним). Чи навпаки - збільшити потужність тенів на 2х інших фазах. Таким чином ти робиш локальний "пєрєкос". Ключове - в тебе потужний 3ф котел, яким можна коригувати напругу/перекос по фазах. І на "найвищу" фазу вішаєш селектор фаз +стаб 2. Всі прибори у будинку, якщо їх увімкнути одномоментно - жеруть далеко за 10квт(рахую що все по 1,5квт). Але... Це проходить протягом 3-5 хвилин. Чайник, мікрохвильовка, Пмм,ПМ, духовка, поверхня, насосна. Тобто привчити себе не вмикати всі прилади одночасно. Якщо дорагабагато (і дозволяє схема підключення споживачів, що б все на 2-3 лініях не заживлювалось)- ставиш реле приорітету, на скільки грошей вистачить.
Тепер як це виглядає на практиці. На вході ставиш реле фаз на будинок(окрім котла). Після нього - 1 нормальний стаб на 9-10Ква, з якого заживлюєш весь будинок. Вмикаєш реле фаз на будинок, дивишся на якій фазі найбільша напруга - і по ній ВИМИКАЄШ тен котла, 2інших - хай працюють. Зрозуміло, що на різних фазах будуть коливання, тому що б вручну не бігати із тенами котла- в ідеалі додати селектор фаз для котла зі зворотною логікою(схєма "нє" через контактор) - 2найгірші фази - працюють на котел, найкраща - не працює. 1 стаб і 1 селектор + 3контактори 32а коштуватимуть значно менше ніж 3стаби. Аби місця у щитку і поруч вистачило Єслі що - стукай в особисті. Я не продавець, і навіть не монтажник. 9років продактом у низьковольному обладнанні -досвід дається взнаки. PS Котел з такою потужністю має бути з контакторами. Тому додаткові контактори викреслюємо
netm@n 12.12.2022 15:12 пишет: А чи дійсно потрібно котел стабілізувати?
потрібно, бо він не опалює на 180в (насос не може протовкнути воду нормально - десь 0,5л\хв штовхає). ну і самі тени набагато повільнішє гріють.
насос і плату керування через стаб. Тени міняй на потужніші або спарку(4квт при 220в це 18а. При обмеженні на вводі 32а ти при 140в не знімеш більше ніж 4,4квт.. доставляй у паралель до кожн фази ще 16а тен, який буде вмикатись (наприклад) при напрузі менше 170в). Це все одно дешевше ніж стаб.
потрібно, бо він не опалює на 180в (насос не може протовкнути воду нормально - десь 0,5л\хв штовхає). ну і самі тени набагато повільнішє гріють.
тоді лишається звернути увагу щоб на нових стабілізаторах стояли автомати не більше 32А, інакше при низькій напрузі та значному навантаженні (а таке зазвичай при морозах) будете в піжамі бігати до стовпа з лічильником.
тоді лишається звернути увагу щоб на нових стабілізаторах стояли автомати не більше 32А, інакше при низькій напрузі та значному навантаженні (а таке зазвичай при морозах) будете в піжамі бігати до стовпа з лічильником.
netm@n 12.12.2022 15:12 пишет: А чи дійсно потрібно котел стабілізувати? Треба розуміти що по низу стабілізації не буде номінала потужності, також ток виросте і можлива ситуація коли автомата 32А стане замало.
Тут замкнуте коло, напруга падає - росте ток за рахунок стабілізації. На 150В 32А тен 4кВт та чайник 2 кВт можуть і не влізти.
Радив би котел та бойлер перед стабілізатором вмикати.
Можливо навіть обійтись стабілізацією однієї фази з освітленням/електронікою/мікрохвильовкою.
Маю 2 Вольтера СНПТО 7ш на 7 кВт та Герца на 9 кВт. Вольтери звичайні, шорокий діапазон, 7-ми ступеневі (похибка по напрузі 7,5% - 10%). Я не бачу сенсу в дорожчих безступеневих. Тільки що для ламп розжарювання, щоб не блимали яскравіше-тускліше? А ще для чого? За нормально-стандартну похибку по напрузі від постачальника електроенергії він не вилазить. Герц чи Ампер, так на форумі Строимдом сервісними та продажники пишуть, що виробник у 9-ти кіловатнику мабуть вирішив себе закопати, бо замість 100 амперних ключів став ставити 40-амперні, які набагато менш надійні і сервісними вже за голову кажуть що хапаються. В мене Герц у версії 3.0 саме з цією халепою зі слабкими ключами.Ну і гарантія у виробника стала не З роки, як раніше, а 6 місяців. Чомусь. Отаке. Це що читав. Хоча може бути що це чвари і оговори від конкурентів. А так усі сходяться у думці, що Вольтер - це Вольтер, це топ, це надійно, але ж так, він дорожче. В мене власних претензій ні до тих ні до іншого немає. Але б я зміняв би 16 ступеневого Герца на 7 ступеневого Вольтера, щоб спати спокійніше. ПС Збрехав, ще маю Вольтера на 2 кВт та Стаб 0,4 від Промавтоматики. Але це вже вдома. Перший 2 холодильника тягне, а малий телевізора з саундбаром. Добре, що є, бо напруга після обстрілів до 280 вольт бачив що скакала, а потім стаби взагалі обидва у захист ушли
Маю 2 Вольтера СНПТО 7ш на 7 кВт та Герца на 9 кВт. Вольтери звичайні, шорокий діапазон, 7-ми ступеневі (похибка по напрузі 7,5% - 10%). Я не бачу сенсу в дорожчих безступеневих. Тільки що для ламп розжарювання, щоб не блимали яскравіше-тускліше? А ще для чого? За нормально-стандартну похибку по напрузі від постачальника електроенергії він не вилазить. Герц чи Ампер, так на форумі Строимдом сервісними та продажники пишуть, що виробник у 9-ти кіловатнику мабуть вирішив себе закопати, бо замість 100 амперних ключів став ставити 40-амперні, які набагато менш надійні і сервісними вже за голову кажуть що хапаються. В мене Герц у версії 3.0 саме з цією халепою зі слабкими ключами.Ну і гарантія у виробника стала не З роки, як раніше, а 6 місяців. Чомусь. Отаке. Це що читав. Хоча може бути що це чвари і оговори від конкурентів. А так усі сходяться у думці, що Вольтер - це Вольтер, це топ, це надійно, але ж так, він дорожче. В мене власних претензій ні до тих ні до іншого немає. Але б я зміняв би 16 ступеневого Герца на 7 ступеневого Вольтера, щоб спати спокійніше. ПС Збрехав, ще маю Вольтера на 2 кВт та Стаб 0,4 від Промавтоматики. Але це вже вдома. Перший 2 холодильника тягне, а малий телевізора з саундбаром. Добре, що є, бо напруга після обстрілів до 280 вольт бачив що скакала, а потім стаби взагалі обидва у захист ушли
начитався я відгуків... шось да, не дуже ці амперки хвалять...