Прошу ЧатЖПТ автоуа висловити свою думку щодо відкриття категорій С1, С. Власне, справа вже майже зроблена, але щось мені підказує, що десь мене намахали. Отже, є бажання, необхідність, час і натхнення відкрити категорію С (включно із С1, повністю вантажівки). Але, зараз же попридумували ще й всякі пів-категорії, типу В1, С1. Начебто, С дає право керування вантажівками від 7500т, а С1 - 3500--7500. Отже, потрібні обидві? За навчання беруть гроші за С і за С1 окремо - менше, але окремо. Картки водіння також дві, але по факту навчальна їзда тільки С (це окрема історія), іспит складається тільки на С. Власне питання - чи дійсно потрібно на С1 окремо "вчитися" (платити гроші, бо фактично навчання нема), чи було б достатньо С, а С1 відкрилася б автоматично.
Ок, але в чому сенс окремого навчання на С1, коли вчишься на С, і при тому фактично ніяких додаткових занять не проводиться, окрім додаткових годин на ТОМУ САМОМУ авто? Жадібність автошколи, чи в чому прикол? Питання власне полягає більше в площині підготовки/вартості бюрократії..
В ответ на: С не дає права керувати авто, яке попадає під С1
Цікаве кіно. А це з якого року таке? В мене С була відкрита ще у 2005, тоді розділення на С1 та С не було. Їздив на вантажівці до 7500 кг востаннє десь у 2011 р., у техпаспорті просто С було написано, питань ніяких не було з даїшниками.
Стара категорія C це нова C i C1. При заміні посвідчення переносять обидві категорії. Та ж ситуація і з В і В1. Але якщо зараз відкривати категорі, то треба обидві і С не дає права керувати транспортом для С1.
В ответ на: С не дає права керувати авто, яке попадає під С1
Цікаве кіно. А це з якого року таке? В мене С була відкрита ще у 2005, тоді розділення на С1 та С не було. Їздив на вантажівці до 7500 кг востаннє десь у 2011 р., у техпаспорті просто С було написано, питань ніяких не було з даїшниками.
Тобі можна. Як що права перевипустити, то у нових у тебе буде і С і С1
Можна то й добре. Щось зараз це все ускладнилося В мене ще раніше D була відкрита, С сам отримував на Туполева, без усякої автошколи здавав тільки водіння на полігоні на власній машині.
Я у 2014 відкривав D. Спочатку здав іспит теоретичний та практичний, отримав посвідчення з D. Потім приніс до МРЕВ довідку про проходження практики водіння з автошколи на D1 (довідка про практику на 20 годин), і мені відкрили D1. Звісно ніякої практики не проходив, бо то абсурд. Знаю людину, яка приблизно у той же час відкривала зі мною D, маючи тільки B на той час. Так само відкрили D, він приніс довідки про ту ж 20 годинну практику на С1,С,D1, і йому всі ці категорії відкрили. Треба зараз читати матчасть, що там вони змінили.
Прошу ЧатЖПТ автоуа висловити свою думку щодо відкриття категорій С1, С. Власне, справа вже майже зроблена, але щось мені підказує, що десь мене намахали. Отже, є бажання, необхідність, час і натхнення відкрити категорію С (включно із С1, повністю вантажівки). Але, зараз же попридумували ще й всякі пів-категорії, типу В1, С1. Начебто, С дає право керування вантажівками від 7500т, а С1 - 3500--7500. Отже, потрібні обидві? За навчання беруть гроші за С і за С1 окремо - менше, але окремо. Картки водіння також дві, але по факту навчальна їзда тільки С (це окрема історія), іспит складається тільки на С. Власне питання - чи дійсно потрібно на С1 окремо "вчитися" (платити гроші, бо фактично навчання нема), чи було б достатньо С, а С1 відкрилася б автоматично.
Що думаєте, розвели, чи так і має бути?
Судячи з нинішньої редакції цього документу https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/340-93-%D0%BF#Text, таки треба довідку про закінчення курсів і на С1, і на С. Але екзамен буде один, і практика тільки на С, а посвідчення дадуть на обидві.
18-1. У разі одночасного відкриття двох категорій іспит складається за вищою з них.
{Абзац перший пункту 18-1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 601 від 10.05.2022}
Продзвонив кілька шкіл. У всіх так, що оплачувати треба навчання за обидві кат. Ціни дуже різні, наприклад в західних областях - скажимо так, можна зекономити 10К і більше.
Спостереження:
-Оплата за навчання по кожній категорії окремо; -Навчальна їзда - тільки С, сплачується погодинно (ціни різні, мінімальна кількість - теж. Від 5 до 30); -Екзамен практика - тільки С; -Теорія НЕ здається на період дії Військового стану; -"винагороди" за успішне складання іспитів нікуди не поділися, а навіть навпаки;
Виходить, що от саме ця окрема оплата "за С1" - просто ні за що, а тільки за те, що вигадали нову категорію. Те саме стосується всіх "півкатегорій".
я когда впервые права получал, пошел на категорию ВС. Реально оттарабанил 9-месячные курсы в автошколе. Много теории (устройство, обслуживание, ПДД), много практики (в час пик на зил130 в центре города ).
А теперь понавыдумывали категорий, зато можно без теории и практики с бумажкой получать с-с1.
sly_fox 27.05.2023 10:39 пишет: я когда впервые права получал, пошел на категорию ВС. Реально оттарабанил 9-месячные курсы в автошколе. Много теории (устройство, обслуживание, ПДД), много практики (в час пик на зил130 в центре города ).
А теперь понавыдумывали категорий, зато можно без теории и практики с бумажкой получать с-с1.
При переподготовке В-С теорию прослушать таки надо, и практика 30 часов (ок, в реальности пусть будет 14 занятий по 1 часу+). Звонил в школу в И-Ф, так там мне сказали практика - минимум 5! часов. Вот это конечно да. Устройства и обслуживания по факту нет. Авто - газон, то еще чудо техники.