autoua
Это мобильная версия форума. Перейти на обычную версию форума ×
Вход
Autoua.netФорумВибір автомобіля

чи є сенс пересісти на електричку? (318/320)

XS1 | Достоевский **
Re: чи є сенс пересісти на електричку?
[Re: Drunkard] 20 ноября 2024 в 22:57
Drunkard 20.11.2024 13:23 пишет:

Максимальний КПД ланцюга ТЕС/ТЕЦ - трансформатор - леп - акумулятор - електродвигун - відсотків під 80, в реальному дорожному русі досягається зовсім трохи менше ніж завжди.

Це ти виїхав в зону - легалайза? Тоді не дивні такі заяви. Можна відразу 146% заявити.
juristkostya | СуперСтар *
[Re: keen] 21 ноября 2024 в 10:49
keen 20.11.2024 12:04 пишет:

Щодо сонячних панелей у місті, то зараз вже така тенденція, що власники квартир починають задумуватись над встановленням панелей на даху багатоповерхівок.

соотнесите площадь крыши типовой 16-этажки с количеством потребителей в этой самой 16-этажке. Там хорошо если на светодиодное освещение хватит мощности.
В контексте "обеспечить зарядку электромобилей" - ни о чём, даже без учёта такой мелочки, что люди будут заряжать по ночам:-)
[Re: XS1] 21 ноября 2024 в 10:51

Максимальний КПД ланцюга ТЕС/ТЕЦ - трансформатор - леп - акумулятор - електродвигун - відсотків під 80, в реальному дорожному русі досягається зовсім трохи менше ніж завжди.

осталось понять, бочему батарея нагревается как в процессе заряда, так и в процессе разряда. Наверное, это всё от того, что там никаких потерь не происходит:-)
Drunkard | **
[Re: juristkostya] 21 ноября 2024 в 13:59
juristkostya 21.11.2024 10:51 пишет:

осталось понять, бочему батарея нагревается как в процессе заряда, так и в процессе разряда. Наверное, это всё от того, что там никаких потерь не происходит:-)

Оу, вот тупі виробники електрокарів, ставлять електричні пічки, замість того, щоб від тепла батареї салони автівок обігрівать.

Легко ж піддається підрахунку.
Сучасна легкова автівка викидає біля 100 грам со2 на кілометр, за євронормами діючими, це в отих циклах, за якими міряють паспортні витрати, самі знаєте як вони з реальними співвідносяться. Реальні дані можете самі собі порахувать з розрахунку 2.3 кілограми со2 на літр бензину, отримаєте щось навколо 200-250 грам на кілометр.
В тій же Європі електрогенерація наразі продуктує щось біля 250 грам со2 на кіловат-годину, і постійно знижується.
Електромобілі споживають біля 20 квтг на 100 кілометрів в абсолютно реальному житті. З втратами на нагрів батарейки включно, якщо шо.

Райхуте.
Змінено Drunkard (14:05 21/11/2024)
[Re: Drunkard] 21 ноября 2024 в 14:32
Drunkard 21.11.2024 13:59 пишет:

juristkostya 21.11.2024 10:51 пишет:

Оу, вот тупі виробники електрокарів, ставлять електричні пічки, замість того, щоб від тепла батареї салони автівок обігрівать.

Легко ж піддається підрахунку.
Сучасна легкова автівка викидає біля 100 грам со2 на кілометр, за євронормами діючими, це в отих циклах, за якими міряють паспортні витрати, самі знаєте як вони з реальними співвідносяться. Реальні дані можете самі собі порахувать з розрахунку 2.3 кілограми со2 на літр бензину, отримаєте щось навколо 200-250 грам на кілометр.
В тій же Європі електрогенерація наразі продуктує щось біля 250 грам со2 на кіловат-годину, і постійно знижується.
Електромобілі споживають біля 20 квтг на 100 кілометрів в абсолютно реальному житті. З втратами на нагрів батарейки включно, якщо шо.

Райхуте.

в смsсле, "рахуйте" ?
Кто постулирует тезис

Максимальний КПД ланцюга ТЕС/ТЕЦ - трансформатор - леп - акумулятор - електродвигун - відсотків під 80,

тот его и доказывает, никак не наоборот.
Скаут | СуперСтар *
[Re: Скаут] 21 ноября 2024 в 15:25
я не сильно слідкую за електроавтопромом в деталях, але бачу що новий зікр 001 зараз можна купити вже на 10к дол дешевше, ніж такий самий рік тому.
нормальна тенденція. бу на авторіа поки немає ні одного, тому що з цінами на бу, поки не зрозуміло.
німецький двс скоріш навпаки, тільки додає в ціні на старті.
keen | СуперСтар **
[Re: juristkostya] 21 ноября 2024 в 15:37
juristkostya 21.11.2024 10:49 пишет:

keen 20.11.2024 12:04 пишет:

Щодо сонячних панелей у місті, то зараз вже така тенденція, що власники квартир починають задумуватись над встановленням панелей на даху багатоповерхівок.

соотнесите площадь крыши типовой 16-этажки с количеством потребителей в этой самой 16-этажке. Там хорошо если на светодиодное освещение хватит мощности.
В контексте "обеспечить зарядку электромобилей" - ни о чём, даже без учёта такой мелочки, что люди будут заряжать по ночам:-)

конкретно у цьому випадку, 9-ти поверхівка з дахом 3400 кв.м, то грубі розрахунки такі:
500 Вт панель це 2 кв.м., тобто максимум, що можемо встановити 1700 панелей, що дасть 850 квт потужності. Припустимо, що з якихось причин ми всю площу не зможемо покрити, а тільки 70%, це всеодно 600 квт макс.потужності. В мене 10 квт генерують за рік 12-15 МВт, тобто якщо екстраполювати ці цифри на 600 квт, то за рік можна зібрати від 720 до 900 МВт. Середня автівка в рік споживає 2-3 МВт (10-15 т.км на рік), тобто цього з головою вистачить на весь автопарк будинку.

Проблеми з нічною зарядкою вирішуються або встановленням акумуляторів і накопичувати все туди, або нетбілінгом. Але дивлячись на те скільки авто напарковано під будинком вдень, до відсотків 50% спокійно можуть вдень зарядитися.

Тобто навіть зараз технічно це завдання вирішується стандартним обладнанням, тут вже питання в ціні, погодженні, і т.п., що робить реалізацію малоймовірною.
Dimiyar | member
[Re: -Виталя-] 21 ноября 2024 в 17:42
Я для себе цю тему закрив поки є такі відключення, не буду розглядати до покупки електрички
Alter EGO | энтузиаст ****
[Re: -Виталя-] 21 ноября 2024 в 20:50
Трохи вступлюся за пільги на EV.
1) З точки зору здорового глузду – усі ми хочемо жити в екологічно благополучному просторі. Тут сперечатись безглуздо.
2) Абсолютна більшість не перейде на більш екологічні рішення, якщо це не вигідно фінансово.
3) Технології новітні і, що розвиваються, апріорі, є дорожчими за існуючі.
4) Існує досить велика цільова аудиторія, де EV повністю закриває варіант використання ДВЗ. Як мінімум: приватний будинок, додатково: друге авто сім’ї ДВЗ; основний радіус пересувань до 200 км; власна СЕС.
5) Держава заохочує пільгами тих, хто готовий пересісти на EV. Результат – взаємний профіт.
Висновок. Чи купив би я EV аналог ДВЗ, якщо б вони коштували однаково? Ні.
Чи заставляють умовних жителів багатоповерхівок пересісти на EV – ні, бо це наразі не їх варіант використання, плюс інфраструктура до такого не готова.
І так, власники EV теж не проти нульових податків на ДВЗ. Але ж хто тоді буде купляти ті електрички?
[Re: Alter EGO] 22 ноября 2024 в 09:12
Alter EGO 21.11.2024 20:50 пишет:

І так, власники EV теж не проти нульових податків на ДВЗ. Але ж хто тоді буде купляти ті електрички?

взрослый человек задал бы вопрос "но кто же будет оплачивать ремонт дорог?"
[Re: keen] 22 ноября 2024 в 10:19
keen 21.11.2024 15:37 пишет:

конкретно у цьому випадку, 9-ти поверхівка з дахом 3400 кв.м,

без понимания количества квартир цифры не информативные
Z@B | V.I.P *
[Re: Drunkard] 22 ноября 2024 в 11:17

Paulskit 20.11.2024 11:17 пишет:

Враховуючи, що більшість генерації в Україні була на ТЕС/ТЕЦ, то так само можна сказати, буде більше електричок, будемо більше спалювати вугілля і газу, буде більше повітря забруднюватись.

Рваний рашистський байан.

ККД двигуна внутрішнього згоряння, максимально теоретично можливий, - 20-30 відсотків. В реальному дорожному русі цей теоретично можливий максімум ККД досягається зовсім трохи більше ніж тупо ніколи (для максимального ккд ДВС має працювать щось на обертах в районі МКМ, і мать навантаження аж на весь цей момент, ти багато їздиш на обертах мкм в вельми круту гору?), тобто, в реальності - в рази менший.
Максимальний КПД ланцюга ТЕС/ТЕЦ - трансформатор - леп - акумулятор - електродвигун - відсотків під 80, в реальному дорожному русі досягається зовсім трохи менше ніж завжди. У електрички ще і регенерація на гальмуванні є.

Тобто, щоб проїхать в офіс на виробленій на ТЕЦ електроенергії, треба спалити в рази менше викопних палив, ніж автівкою.

Ну і додаткові технічні засоби зниження викидів на ТЕЦ/ТЕС можливі і застосовуються значно ефективніші, ніж можуть поміститись під капот автівки.

Ну от якщо вже задля понудіти...

Те, що буде менше горіти дизеля та бенза зовсім не значить, що з повітря з'являться додаткові гігавати...

Візьмемо авто з щоденним пробігом 50 км (це такий собі середньостатистичний сімейний з 18к на рік)... Якщо брати з розрахунку 20 квт на 100, то це 10 квт. на день потребуватиме 1 авто...

відповідно додатково 1 МВт потрібний для 100 умовних нових машин, які мають замінити 100 авто ДВЗ.

Для 100 000 додаткових електричок вже потрібний 1 ГВт на день...

В нас 7 млн легкових, з них тільки десь 100 тис електричок...

Тобто якщо хоча б 4 млн з 7 заміняться електричками, це будуть додаткові витрати в енергосистемі на 40 ГВт на добу....

Де їх брати? в блекауті, зате на теслі
keen | СуперСтар **
[Re: juristkostya] 22 ноября 2024 в 11:23
juristkostya 22.11.2024 10:19 пишет:

8 жилих поверхів, по 6 квартир, 4 під'їзди = 192 квартири.
Nofate | V.I.P **
[Re: Z@B] 22 ноября 2024 в 11:53
Z@B 22.11.2024 11:17 пишет:

Тобто якщо хоча б 4 млн з 7 заміняться електричками, це будуть додаткові витрати в енергосистемі на 40 ГВт на добу....

Які амбітні плани!
В ЄС сподіваються, що 30% авто будуть електричками в... 2040.
Z@B | V.I.P *
[Re: Nofate] 22 ноября 2024 в 12:02
Nofate 22.11.2024 11:53 пишет:

Z@B 22.11.2024 11:17 пишет:

Які амбітні плани!
В ЄС сподіваються, що 30% авто будуть електричками в... 2040.

В ЄС, де гретитумберги активно працюють проти ядерної енергетики, чудово розуміють, що додаткові потреби вони ніяк не в змозі будуть перекрити альтернативною)))
Німці особливо в цьому оптимістичні)
[Re: keen] 22 ноября 2024 в 12:42
keen 22.11.2024 11:23 пишет:

juristkostya 22.11.2024 10:19 пишет:

8 жилих поверхів, по 6 квартир, 4 під'їзди = 192 квартири.

итого, никак не больше 3 кВт на квартиру в идеальных условиях: лето, безоблачно, время около полудня. Неудивительно, что мало желающих этим заниматься.
Paulskit | V.I.P **
[Re: keen] 22 ноября 2024 в 12:48

Проблеми з нічною зарядкою вирішуються або встановленням акумуляторів і накопичувати все туди, або нетбілінгом. Але дивлячись на те скільки авто напарковано під будинком вдень, до відсотків 50% спокійно можуть вдень зарядитися.

Тобто навіть зараз технічно це завдання вирішується стандартним обладнанням, тут вже питання в ціні, погодженні, і т.п., що робить реалізацію малоймовірною.

Якщо чесно, виглядає як рішення для сферичних конів в вакуумі. Встановлення акумуляторів (а їх треба багато) - гроші і місце. Додаткове обладнання для них - також гроші і місце. Не вирішена логістична проблема, як з тих панелей до авто дотягнути кабель і де ті самі авто поставити. Встановити самі зарядки, не кажу вже про гроші навіть, домовитись з містом хоча б - величезний, ВЕЛИЧЕЗНИЙ, гемор і безліч бюрократії. Не вирішена проблема білінгу, за панелі, батареї і інвертори платимо всі разом, але умовний "ти" заряджаєш свою електричку і користуєшся ними, а я умовний "я" - ні, бо у мене ДВЗ і електричку наразі я не хочу. Далі буде срач за місця, я приїхав на своєму Ліфі з 3% і всі паркомісця/розетки зайняті. І т.д.
В теорії красиво, на практиці працювати не буде.
[Re: Paulskit] 22 ноября 2024 в 13:01
Paulskit 22.11.2024 12:48 пишет:

Якщо чесно, виглядає як рішення для сферичних конів в вакуумі. Встановлення акумуляторів (а їх треба багато) - гроші і місце. Додаткове обладнання для них - також гроші і місце. Не вирішена логістична проблема, як з тих панелей до авто дотягнути кабель і де ті самі авто поставити. Встановити самі зарядки, не кажу вже про гроші навіть, домовитись з містом хоча б - величезний, ВЕЛИЧЕЗНИЙ, гемор і безліч бюрократії. Не вирішена проблема білінгу, за панелі, батареї і інвертори платимо всі разом, але умовний "ти" заряджаєш свою електричку і користуєшся ними, а я умовний "я" - ні, бо у мене ДВЗ і електричку наразі я не хочу. Далі буде срач за місця, я приїхав на своєму Ліфі з 3% і всі паркомісця/розетки зайняті. І т.д.

Думаю, начинать надо с главного: СЭС имеет крайне невыгодный режим генерации. Она ничего не даёт в пики потребления, и больше всего даёт в период минимального потребления.

Поэтому, либо она должна быть включена в "общегосударственную" сеть (некий централизованный оператор покупает электричество у ЖЭКа и продаёт конкретному потребителю на зарядных станциях), либо это затею лучше забыть.
Nofate | V.I.P **
[Re: Z@B] 22 ноября 2024 в 13:17
Z@B 22.11.2024 12:02 пишет:

Німці особливо в цьому оптимістичні)

Німці за 2023 ввели в експлуатацію 17ГВт потужності за рахунок renewables, за них переживати не варто
https://www.bundesnetzagentur.de/SharedDocs/Pressemitteilungen/EN/2024/20240105_EEGZubau.html
keen | СуперСтар **
[Re: Paulskit] 22 ноября 2024 в 13:57
Paulskit 22.11.2024 12:48 пишет:

якщо трошки вище почитати, то я саме про це і писав. Взагалі це почалося з того, що місцевий псевдовсезнайка почав стверджувати, що площі сонячних панелей вистачить у багатоповерхівці тільки для лед освітлення а виходить, що проблема трохи в іншому, з чим я власне і не сперечаюсь. Але як тільки вигоди від СЕС перевищать гемор та вартість правильної організації, то картина буде інша.
Autoua.netФорумВибір автомобіля

чи є сенс пересісти на електричку? (318/320)

Додаткова інформація
Модератор:

AVB, Yorc, Stor, moderator, BorisB 

4 користувачів і 25 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Переглядів теми: 258115