Drunkard 20.11.2024 13:23 пишет: Максимальний КПД ланцюга ТЕС/ТЕЦ - трансформатор - леп - акумулятор - електродвигун - відсотків під 80, в реальному дорожному русі досягається зовсім трохи менше ніж завжди.
Це ти виїхав в зону - легалайза? Тоді не дивні такі заяви. Можна відразу 146% заявити.
keen 20.11.2024 12:04 пишет: Щодо сонячних панелей у місті, то зараз вже така тенденція, що власники квартир починають задумуватись над встановленням панелей на даху багатоповерхівок.
соотнесите площадь крыши типовой 16-этажки с количеством потребителей в этой самой 16-этажке. Там хорошо если на светодиодное освещение хватит мощности. В контексте "обеспечить зарядку электромобилей" - ни о чём, даже без учёта такой мелочки, что люди будут заряжать по ночам:-)
Drunkard 20.11.2024 13:23 пишет: Максимальний КПД ланцюга ТЕС/ТЕЦ - трансформатор - леп - акумулятор - електродвигун - відсотків під 80, в реальному дорожному русі досягається зовсім трохи менше ніж завжди.
осталось понять, бочему батарея нагревается как в процессе заряда, так и в процессе разряда. Наверное, это всё от того, что там никаких потерь не происходит:-)
осталось понять, бочему батарея нагревается как в процессе заряда, так и в процессе разряда. Наверное, это всё от того, что там никаких потерь не происходит:-)
Оу, вот тупі виробники електрокарів, ставлять електричні пічки, замість того, щоб від тепла батареї салони автівок обігрівать.
Легко ж піддається підрахунку. Сучасна легкова автівка викидає біля 100 грам со2 на кілометр, за євронормами діючими, це в отих циклах, за якими міряють паспортні витрати, самі знаєте як вони з реальними співвідносяться. Реальні дані можете самі собі порахувать з розрахунку 2.3 кілограми со2 на літр бензину, отримаєте щось навколо 200-250 грам на кілометр. В тій же Європі електрогенерація наразі продуктує щось біля 250 грам со2 на кіловат-годину, і постійно знижується. Електромобілі споживають біля 20 квтг на 100 кілометрів в абсолютно реальному житті. З втратами на нагрів батарейки включно, якщо шо.
Оу, вот тупі виробники електрокарів, ставлять електричні пічки, замість того, щоб від тепла батареї салони автівок обігрівать.
Легко ж піддається підрахунку. Сучасна легкова автівка викидає біля 100 грам со2 на кілометр, за євронормами діючими, це в отих циклах, за якими міряють паспортні витрати, самі знаєте як вони з реальними співвідносяться. Реальні дані можете самі собі порахувать з розрахунку 2.3 кілограми со2 на літр бензину, отримаєте щось навколо 200-250 грам на кілометр. В тій же Європі електрогенерація наразі продуктує щось біля 250 грам со2 на кіловат-годину, і постійно знижується. Електромобілі споживають біля 20 квтг на 100 кілометрів в абсолютно реальному житті. З втратами на нагрів батарейки включно, якщо шо.
я не сильно слідкую за електроавтопромом в деталях, але бачу що новий зікр 001 зараз можна купити вже на 10к дол дешевше, ніж такий самий рік тому. нормальна тенденція. бу на авторіа поки немає ні одного, тому що з цінами на бу, поки не зрозуміло. німецький двс скоріш навпаки, тільки додає в ціні на старті.
keen 20.11.2024 12:04 пишет: Щодо сонячних панелей у місті, то зараз вже така тенденція, що власники квартир починають задумуватись над встановленням панелей на даху багатоповерхівок.
соотнесите площадь крыши типовой 16-этажки с количеством потребителей в этой самой 16-этажке. Там хорошо если на светодиодное освещение хватит мощности. В контексте "обеспечить зарядку электромобилей" - ни о чём, даже без учёта такой мелочки, что люди будут заряжать по ночам:-)
конкретно у цьому випадку, 9-ти поверхівка з дахом 3400 кв.м, то грубі розрахунки такі: 500 Вт панель це 2 кв.м., тобто максимум, що можемо встановити 1700 панелей, що дасть 850 квт потужності. Припустимо, що з якихось причин ми всю площу не зможемо покрити, а тільки 70%, це всеодно 600 квт макс.потужності. В мене 10 квт генерують за рік 12-15 МВт, тобто якщо екстраполювати ці цифри на 600 квт, то за рік можна зібрати від 720 до 900 МВт. Середня автівка в рік споживає 2-3 МВт (10-15 т.км на рік), тобто цього з головою вистачить на весь автопарк будинку.
Проблеми з нічною зарядкою вирішуються або встановленням акумуляторів і накопичувати все туди, або нетбілінгом. Але дивлячись на те скільки авто напарковано під будинком вдень, до відсотків 50% спокійно можуть вдень зарядитися.
Тобто навіть зараз технічно це завдання вирішується стандартним обладнанням, тут вже питання в ціні, погодженні, і т.п., що робить реалізацію малоймовірною.
Трохи вступлюся за пільги на EV. 1) З точки зору здорового глузду – усі ми хочемо жити в екологічно благополучному просторі. Тут сперечатись безглуздо. 2) Абсолютна більшість не перейде на більш екологічні рішення, якщо це не вигідно фінансово. 3) Технології новітні і, що розвиваються, апріорі, є дорожчими за існуючі. 4) Існує досить велика цільова аудиторія, де EV повністю закриває варіант використання ДВЗ. Як мінімум: приватний будинок, додатково: друге авто сім’ї ДВЗ; основний радіус пересувань до 200 км; власна СЕС. 5) Держава заохочує пільгами тих, хто готовий пересісти на EV. Результат – взаємний профіт. Висновок. Чи купив би я EV аналог ДВЗ, якщо б вони коштували однаково? Ні. Чи заставляють умовних жителів багатоповерхівок пересісти на EV – ні, бо це наразі не їх варіант використання, плюс інфраструктура до такого не готова. І так, власники EV теж не проти нульових податків на ДВЗ. Але ж хто тоді буде купляти ті електрички?
Враховуючи, що більшість генерації в Україні була на ТЕС/ТЕЦ, то так само можна сказати, буде більше електричок, будемо більше спалювати вугілля і газу, буде більше повітря забруднюватись.
Рваний рашистський байан.
ККД двигуна внутрішнього згоряння, максимально теоретично можливий, - 20-30 відсотків. В реальному дорожному русі цей теоретично можливий максімум ККД досягається зовсім трохи більше ніж тупо ніколи (для максимального ккд ДВС має працювать щось на обертах в районі МКМ, і мать навантаження аж на весь цей момент, ти багато їздиш на обертах мкм в вельми круту гору?), тобто, в реальності - в рази менший. Максимальний КПД ланцюга ТЕС/ТЕЦ - трансформатор - леп - акумулятор - електродвигун - відсотків під 80, в реальному дорожному русі досягається зовсім трохи менше ніж завжди. У електрички ще і регенерація на гальмуванні є.
Тобто, щоб проїхать в офіс на виробленій на ТЕЦ електроенергії, треба спалити в рази менше викопних палив, ніж автівкою.
Ну і додаткові технічні засоби зниження викидів на ТЕЦ/ТЕС можливі і застосовуються значно ефективніші, ніж можуть поміститись під капот автівки.
Ну от якщо вже задля понудіти...
Те, що буде менше горіти дизеля та бенза зовсім не значить, що з повітря з'являться додаткові гігавати...
Візьмемо авто з щоденним пробігом 50 км (це такий собі середньостатистичний сімейний з 18к на рік)... Якщо брати з розрахунку 20 квт на 100, то це 10 квт. на день потребуватиме 1 авто...
відповідно додатково 1 МВт потрібний для 100 умовних нових машин, які мають замінити 100 авто ДВЗ.
Для 100 000 додаткових електричок вже потрібний 1 ГВт на день...
В нас 7 млн легкових, з них тільки десь 100 тис електричок...
Тобто якщо хоча б 4 млн з 7 заміняться електричками, це будуть додаткові витрати в енергосистемі на 40 ГВт на добу....
В нас 7 млн легкових, з них тільки десь 100 тис електричок...
Тобто якщо хоча б 4 млн з 7 заміняться електричками, це будуть додаткові витрати в енергосистемі на 40 ГВт на добу....
Які амбітні плани! В ЄС сподіваються, що 30% авто будуть електричками в... 2040.
В ЄС, де гретитумберги активно працюють проти ядерної енергетики, чудово розуміють, що додаткові потреби вони ніяк не в змозі будуть перекрити альтернативною))) Німці особливо в цьому оптимістичні)
итого, никак не больше 3 кВт на квартиру в идеальных условиях: лето, безоблачно, время около полудня. Неудивительно, что мало желающих этим заниматься.
keen 21.11.2024 15:37 пишет: Проблеми з нічною зарядкою вирішуються або встановленням акумуляторів і накопичувати все туди, або нетбілінгом. Але дивлячись на те скільки авто напарковано під будинком вдень, до відсотків 50% спокійно можуть вдень зарядитися.
Тобто навіть зараз технічно це завдання вирішується стандартним обладнанням, тут вже питання в ціні, погодженні, і т.п., що робить реалізацію малоймовірною.
Якщо чесно, виглядає як рішення для сферичних конів в вакуумі. Встановлення акумуляторів (а їх треба багато) - гроші і місце. Додаткове обладнання для них - також гроші і місце. Не вирішена логістична проблема, як з тих панелей до авто дотягнути кабель і де ті самі авто поставити. Встановити самі зарядки, не кажу вже про гроші навіть, домовитись з містом хоча б - величезний, ВЕЛИЧЕЗНИЙ, гемор і безліч бюрократії. Не вирішена проблема білінгу, за панелі, батареї і інвертори платимо всі разом, але умовний "ти" заряджаєш свою електричку і користуєшся ними, а я умовний "я" - ні, бо у мене ДВЗ і електричку наразі я не хочу. Далі буде срач за місця, я приїхав на своєму Ліфі з 3% і всі паркомісця/розетки зайняті. І т.д. В теорії красиво, на практиці працювати не буде.
keen 21.11.2024 15:37 пишет: Проблеми з нічною зарядкою вирішуються або встановленням акумуляторів і накопичувати все туди, або нетбілінгом. Але дивлячись на те скільки авто напарковано під будинком вдень, до відсотків 50% спокійно можуть вдень зарядитися.
Якщо чесно, виглядає як рішення для сферичних конів в вакуумі. Встановлення акумуляторів (а їх треба багато) - гроші і місце. Додаткове обладнання для них - також гроші і місце. Не вирішена логістична проблема, як з тих панелей до авто дотягнути кабель і де ті самі авто поставити. Встановити самі зарядки, не кажу вже про гроші навіть, домовитись з містом хоча б - величезний, ВЕЛИЧЕЗНИЙ, гемор і безліч бюрократії. Не вирішена проблема білінгу, за панелі, батареї і інвертори платимо всі разом, але умовний "ти" заряджаєш свою електричку і користуєшся ними, а я умовний "я" - ні, бо у мене ДВЗ і електричку наразі я не хочу. Далі буде срач за місця, я приїхав на своєму Ліфі з 3% і всі паркомісця/розетки зайняті. І т.д. В теорії красиво, на практиці працювати не буде.
Думаю, начинать надо с главного: СЭС имеет крайне невыгодный режим генерации. Она ничего не даёт в пики потребления, и больше всего даёт в период минимального потребления.
Поэтому, либо она должна быть включена в "общегосударственную" сеть (некий централизованный оператор покупает электричество у ЖЭКа и продаёт конкретному потребителю на зарядных станциях), либо это затею лучше забыть.
якщо трошки вище почитати, то я саме про це і писав. Взагалі це почалося з того, що місцевий псевдовсезнайка почав стверджувати, що площі сонячних панелей вистачить у багатоповерхівці тільки для лед освітлення а виходить, що проблема трохи в іншому, з чим я власне і не сперечаюсь. Але як тільки вигоди від СЕС перевищать гемор та вартість правильної організації, то картина буде інша.