autoua
Это мобильная версия форума. Перейти на обычную версию форума ×
Вход
Autoua.netФорумВело

Як я сезон відкрив, аж півнику голову скрутив

Рост | ex NetGuy ***
3 апреля 2024 в 00:01
Або як на пустому місці собі пригоди нажити, героїчно все виправити, і таки хепі-ендом насолодитись.

Потепління до 20+ в кінці останнього тижня березня метео-екстрасенси пророчили уже з тижня минулого, в зв’язку з чим, треба сказати, дуже кортіло відкрити велосезон. Ще в лютому, прогулюючись парком, зловив себе на цій думці - скучив за прогулянками на двох колесах. Тим більше, що взимку завчасно я зробив повний техогляд ровера: поварив поламане в минулому сезоні кріплення бризговиків, і самі бризговики трохи покращив та помалював, всі механізми перемив і змазав, поміняв ланцюг (використовую два за схемою заміни через кожні 500...1000 км, щоб розтягнути термін життя касети, тобто, набору задніх зірочок, бо новий ланцюг 35 доларів, а нова касета 100, яка не яка, а економія ).
І ото чекаю на суботу, і вже вона, і обіцяні +22 градуси присутні, синє небо, сонечко приємно гріє. Радісно виїжджаю, кілометр, два, три, і... прямо в Снопківському парку несподівано клинить мені заднє колесо. Добре, що швидкість мала була. Спершу подумав, що то гілка десь між шприхи потрапила. Але все виявилось гірше - заклинило задній перемикач, вивернуло його як наслідок, і зламало півника. Це така алюмінієва залізячка, хоча, якщо вже бути зовсім точним, то металючка, так би мовити інтерфейс між перемикачем і рамою, смисл існування якого саме в “поламатись”, але захистити від пошкодження інші, більш цінні частини: пера рами і механізм перемикача.
Покатавсь...

І головне сам винен. Не знаю, що на мене напало, бо мало того, що я інжИнєр, як казала моя бабця, обов’язково з наголосом на другий склад, та й велосипеди свої прямо з дитинства обслуговую виключно власноруч, ну тобто знання і великий досвід пристуні, а тут от - приступ старчєського маразму, не іначе: поставив задню частину лапки перемикача вверх ногами задом на перед. Буває, раз в житті і рушниця, що висить на стіні, стріляє. Добре, що всього отих 3-4 кілометри лише від дому від’їхав, недалеко вертатись.
Ну але сталось, що ж, давай я шукати півника, hanger по англійськи. І все би склалось просто, якби був я “як усі”, але ж ні, я ж мушу завжди собі знайти такий самий, але з перламутровими ґудзиками. І тому група в мене не Shimano, не SRAM якийсь, а Campagnolo, бо ж має бути зашибісь красиво, крім того, що технічно досконало, а хто знається на красі краще за італійців? До речі, думаю, якби то був механізм німецький, зібрати його неправильно точно не вдалося б, по мерседесу знаю: якщо деталь не стає на місце, однозначно ти щось не так робиш. А італійці, вони творчі люди, хочеш так поставити - будь-ласка, іншим боком - та нема проблем
І звісно ж, в майстернях потрібного півника не знайшлось. Не знайшлось його і серед сотень, якщо не тисяч варіантів на сайті вінницької велоліги, такої, можна сказати, велокуриної ферми, що спеціалізується виключно на велопівнях. Таке враження, що всі можливі варіанти у них є, крім Кампи.
Витративши пів дня на безуспішні пошуки, зрозумів, що варіантів два: або купувати новий задній переклюк весь, в зборі, благо, на німецькому байкдіскаунті він в наявності за 80 євро, а не за 120, як всюди, ну ще звісно плюс доставка, або... я ж таки інжИнєр, чи хто?
Спершу вирішив скріпити оригінальний півник, розірваний навпіл, стальною пластиною 1,5 мм товщиною, благо, що металу в мене, у зв’язку з уже майже завершеною реставрацією кузова мерседеса, є достаньо всякого різного. Але це була даремно витрачена година часу, бо 1.5 мм сталь не справлялась з навантаженням, переклюк ходив ходуном.
Круті ситуації вимагають крутих рішень - я взяв 6 мм сталюку, вирізав з неї повністю новий півник, насверлив отвори під кріплення до рами і самого переклюка. До рами він кріпиться з допомогою двох болтиків М4, цю різьбу я нарізав, а от гвинт переклюка М10, але крок різьби 1 мм - такого мітчика у мене не було, і я поїхав по магазинах і базарчиках. Та даремно, з кроком 1,5 валом, а 1 - зась. Вже збирався їхати на протилежний кінець міста, на ринок Торпедо, де є практично все, але вчасно прийшла рятівна думка в голову - чувак, та ти ж у мами не лише інжИнєр, але й зварювальник.. нє?! А на базарчику поруч мітчика не було, зате були гайки з потрібною різьбою, то чому б не взяти таку і не зварити все це до купи?
Тож тепер у мене стальний-престальний півник, пиляний-варений, який не зламається, рятуючи цим самим інші вузли велосипеда Ну але що робити, тратити зараз 100 доларів на новий переклюк якось вибивається з моїх планів, особливо враховуючи завершальний етап реставрації мерседеса, який теж вигризає фінанси не гірше садових плодожерок. Думаю, восени-взимку, на піку знижок і розпродаж я прикуплю собі нового перемикача, а поки кататиму акуратно.

І аж в неділю нарешті вдалось нормально катнути, а потім ще раз в понеділок, для закріплення результату. Бували роки, коли в цей час ще сніг лежав, а тут прямо весна, природа прокидається, цвіте і пахне.

Розпускаються усілякі японські вишні

І, звісно ж, магнолії, десь ще на старті...

...а перед входом до Стрийського парку уже почалося - запах збиває з ніг буквально

Отак з пригодами, але велосезон 2024 відкрити мені вдалось, цьогоріч як ніколи рано.
nosatiy | V.I.P **
Re: Як я сезон відкрив, аж півнику голову скрутив
[Re: Рост] 3 апреля 2024 в 08:32
красота! но велик чуть не для таких грунтовых дорожек в лесу...
SARS | Супер писатель! **
[Re: nosatiy] 3 апреля 2024 в 08:44
Ну петух это расходник, опытные велотуристы его как ремкомплект с собой возят. В магазине сразу требовать - дайте два! Я потому велосезон и не закрываю, за время простоя теряешь бдительность и ездовые навыки атрофируются. Но с погодой в наших широтах сейчас не все так радужно, собрался на работу катнуть а с таким ветром даже не знаю, чего можно не досчитаться после поездки.
Рост | ex NetGuy ***
[Re: nosatiy] 3 апреля 2024 в 14:18
Прикріплені файли (0 завантажити)
nosatiy 03.04.2024 08:32 пишет:

Він так званий endurance road bike, які на сьогодні більше еволюціонували в гревели. Але замовляв я його ще в 2013-му, а тоді були тільки шосер і циклокрос, і лише з'являвся попит на ці більш міцні та витривалі шосейники, як для покатеньок не лише ідеальними дорогами, так і для тренувань спортсменів, щоб не нищити в процесі "бойову" техніку.
Тому хоч на вигляд він делікатний, але труби при побудові рами використані на крок товстіші, ніж потрібно для шосе. Рама заважила 1420 грам, замість типового значення 1200+ для титану, зате можна не переживати за техніку, перескакуючи на ходу через лежачих поліцейських, чи зіскакуючи з високого бордюра.
Також ободи якісь мавіки, не пам'ятаю вже модель, зміцнені, і шини трекінгові, які теж хоч і важать по 490 грам, проти яких не-будь 250 для чисто шосейних, але витримують будь-яке знущання. Цікаво, що потреба в незначній правці коліс виникала за 10 років раза три-чотири буквально, при чому два випадки з них - це незначні аварії.
Минулого року проїхався з одним схибленим, так би мовити, велосипедистом, він попросився прокататись на моєму, то казав, що відчуття абсолютно дивні і несподівані: з одного боку ти їдеш на шосері, який виглядає, як шосер, поводить себе, як шосер, але в той самий час відчуваєш, що його не поламати, на відміну від класичного, він не відчувається делікатним в їзді. Ендуренс, одним словом

Він так званий endurance road bike, які на сьогодні більше еволюціонували в гревели. Але замовляв я його ще в 2013-му, а тоді були тільки шосер і циклокрос, і лише з
Рост | ex NetGuy ***
[Re: SARS] 3 апреля 2024 в 14:23
SARS 03.04.2024 08:44 пишет:

Ну петух это расходник, опытные велотуристы его как ремкомплект с собой возят. В магазине сразу требовать - дайте два! Я потому велосезон и не закрываю, за время простоя теряешь бдительность и ездовые навыки атрофируются.

Поки що це мій перший поломаний півник за все життя, якось так мене воно стороною обійшло. Напевно, хто катає агресивно і по більш лютому бездоріжжю з цим дійсно часто стикається.

SARS 03.04.2024 08:44 пишет:

Но с погодой в наших широтах сейчас не все так радужно, собрался на работу катнуть а с таким ветром даже не знаю, чего можно не досчитаться после поездки.

Погода так, явно змінилась. Раніше бурі з дійсно сильним вітром траплялись максимум раз в році, а тепер майже що не гроза, так якийсь шквал. Кудись ми мігрували.
Але я не користуюсь велом для ділових поїздок, це в мене виключно фан, задоволення і фітнес, тому їжджу лише за тих погодніх умов, коли приємно.
hollywood | Достоевский **
[Re: Рост] 3 апреля 2024 в 15:41
Прикріплені файли (0 завантажити)
Рост 03.04.2024 00:01 пишет:

Тим більше, що взимку завчасно я зробив повний техогляд ровера: поварив поламане в минулому сезоні кріплення бризговиків, і самі бризговики трохи покращив та помалював, всі механізми перемив і змазав, поміняв ланцюг (використовую два за схемою заміни через кожні 500...1000 км, щоб розтягнути термін життя касети, тобто, набору задніх зірочок, бо новий ланцюг 35 доларів, а нова касета 100, яка не яка, а економія ).

Я придбав таку штуку і не боюся тепер, що ланцюг розтягнеться та почне вбивати касету. А на чотирьох веліках в господарстві ще й важко услідкувати. Що цікаво, наймолодша дитина швидше за всіх вбиває ланцюг, ніж дорослі. 500-700км і вже здох, на дорослих 1500+км ходить. Я гадаю, що це через низьку якість ланцюга на дитячих роверах (7-8s).

Я придбав таку штуку і не боюся тепер, що ланцюг розтягнеться та почне вбивати касету. А на чотирьох веліках в господарстві ще й важко услідкувати
Рост | ex NetGuy ***
[Re: hollywood] 3 апреля 2024 в 22:03
hollywood 03.04.2024 15:41 пишет:

Рост 03.04.2024 00:01 пишет:

Тим більше, що взимку завчасно я зробив повний техогляд ровера: поварив поламане в минулому сезоні кріплення бризговиків, і самі бризговики трохи покращив та помалював, всі механізми перемив і змазав, поміняв ланцюг (використовую два за схемою заміни через кожні 500...1000 км, щоб розтягнути термін життя касети, тобто, набору задніх зірочок, бо новий ланцюг 35 доларів, а нова касета 100, яка не яка, а економія ).

Я придбав таку штуку і не боюся тепер, що ланцюг розтягнеться та почне вбивати касету. А на чотирьох веліках в господарстві ще й важко услідкувати. Що цікаво, наймолодша дитина швидше за всіх вбиває ланцюг, ніж дорослі. 500-700км і вже здох, на дорослих 1500+км ходить. Я гадаю, що це через низьку якість ланцюга на дитячих роверах (7-8s).

Ідея з двома ланцюгами така, що ти їдеш нехай 500 км, за той час ланцюг трохи розтягується і зношує задні зірки. Тоді міняєш на другий, новий, знову їдеш 500, поки він не розтягнеться до стану першого, при цьому уже зірки зношуються значно менше. Тоді знову ставиш перший, і далі по колу. Фактично, вдвічі подовжуючи життя касеті. Спортсмени таке часто практикують, сидів давніше колись на велофорумах, ото від них набрався.
Бо якщо їздити на одному, поки він не розтягнеться до критичного максимуму, якщо після цього поставити новий, на максимально з'їжджені зірки протягом використання попереднього, уже скоріш за все почнуться проблеми з проскакуванням, чи перемиканнями.
Якщо катати зовсім лайтово, воно може і не так відчується, але при більших навантаженнях, чи при силовому перемиканні, під навантаженням, деручись кудись в круту гору - тут вже проявиться точно.
Andrey120 | Супер писатель! **
[Re: Рост] 5 апреля 2024 в 08:17
Рост 03.04.2024 14:18 пишет:

nosatiy 03.04.2024 08:32 пишет:

Він так званий endurance road bike, які на сьогодні більше еволюціонували в гревели. Але замовляв я його ще в 2013-му, а тоді були тільки шосер і циклокрос, і лише з'являвся попит на ці більш міцні та витривалі шосейники, як для покатеньок не лише ідеальними дорогами, так і для тренувань спортсменів, щоб не нищити в процесі "бойову" техніку.
Тому хоч на вигляд він делікатний, але труби при побудові рами використані на крок товстіші, ніж потрібно для шосе. Рама заважила 1420 грам, замість типового значення 1200+ для титану, зате можна не переживати за техніку, перескакуючи на ходу через лежачих поліцейських, чи зіскакуючи з високого бордюра.
Також ободи якісь мавіки, не пам'ятаю вже модель, зміцнені, і шини трекінгові, які теж хоч і важать по 490 грам, проти яких не-будь 250 для чисто шосейних, але витримують будь-яке знущання. Цікаво, що потреба в незначній правці коліс виникала за 10 років раза три-чотири буквально, при чому два випадки з них - це незначні аварії.
Минулого року проїхався з одним схибленим, так би мовити, велосипедистом, він попросився прокататись на моєму, то казав, що відчуття абсолютно дивні і несподівані: з одного боку ти їдеш на шосері, який виглядає, як шосер, поводить себе, як шосер, але в той самий час відчуваєш, що його не поламати, на відміну від класичного, він не відчувається делікатним в їзді. Ендуренс, одним словом

Можу зі впевненностю сказати що у вас дуже упередженне ставлення щодо міцності шоссерів:) Спробуйте якось катнути на чомусь не з ашану, впевненний будете вражені і жорсткістю і міцністю.
Так, і 1250гр цє вага рами с вилкою, підседілом на чомусь більш менш сучасному.
Рост | ex NetGuy ***
[Re: Andrey120] 5 апреля 2024 в 14:02
Andrey120 05.04.2024 08:17 пишет:

Спробуйте якось катнути на чомусь не з ашану, впевненний будете вражені і жорсткістю і міцністю.

Ви думаєте, що катаючи на кастомному титановому байку, я буду оцінювати властивості велосипедів по рівню ашанбайків?

Andrey120 05.04.2024 08:17 пишет:

Так, і 1250гр цє вага рами с вилкою, підседілом на чомусь більш менш сучасному.

Така вага є нормальною для карбонових фреймсетів з моменту, як вони з'явились, а це куди більше 10 років.
Дискутувати на цю тему не буду, все й так очевидно. Просто для роздумів дам пару посилань.
Я довго не міг підібрати собі вилку. Титанові усі, що були, мені не подобались, тому перемкнувся на карбон. Але оце моє вічне "треба такий самий, але з перламутровими ґудзиками" звузило вибір до двох варіантів: Columbus, забув модель, і Dedacciai Black Rain, яку зрештою і купив.
І от глянемо.
Дорожня вилка: http://www.dedacciai.com/website2016/index.php/en/serie-carbon/forks/rs-2road-detail
Кросова вилка: http://www.dedacciai.com/website2016/index.php/en/serie-carbon/forks/black-cross-detail
І запитання для подумати: чому дорожня одного і того ж виробника важить 360 грам, а кросова 690? Ок, 40 грам на кріплення для вібрейків, без них вона важить 650: https://www.tritoncycles.co.uk/frames-fo...bon-fork-p19592
У мене саме така, без кріплень для вібрейків, тільки логотип тоді вони по-іншому малювали.
360 vs 650.
road vs cross.
Вони напевно теж проїхали кросову дистанцію на дорожньому фреймсеті, і були настільки вражені його жорсткістю і міцністю, що випустили ще міцніше кросове обладнання
До речі, жорсткість карбону - це теж був критерій, який мене не влаштовував. Хоча накат у таких рам просто фантастичний, так, завдяки цій жорстксті. А хромоль мені була зам'яка, там буквально відчуваєш, як при педалюванні вигинається рама. Титан - ідеальний компроміс.
[Re: Рост] 6 апреля 2024 в 00:30
В мене не було намірів якось принизити титан
Просто я за обʼєктивність.
Рост | ex NetGuy ***
[Re: Andrey120] 6 апреля 2024 в 11:52
Andrey120 06.04.2024 00:30 пишет:

В мене не було намірів якось принизити титан
Просто я за обʼєктивність.

Я не помітив таких намірів і титан не виправдовував
Мова у нас зайшла про делікатність шосерів. Ви стверджували, що вони достатньо міцні для кросу, але за умови, що це дорогий велосипед.
Я навів приклади карбонових деталей в підтвердження думки, що як тільки з'являється потреба на шосейнику їздити за межами рівного асфальту, і не одноразово, а постійно, він одразу стає відчутно важчим, задля збільшення міцності. Бо класичний шосер - це безкомпромісний інструмент для досягнення одного - максимальної швидкості. І вага тут один з вагомих чинників, тому всі його деталі, рама - максимально облегшені, і міцність принесена в жертву швидкості. Він дуже жорсткий, але лише в одній площині, щоб уникнути деформації конструкцій і максимально ефективно передавати енергію педалювання на колеса. У всіх інших площинах він дуже вразливий, і чим він бездоганніший і дорожчий, тім вразливіший.
[Re: Рост] 7 апреля 2024 в 20:45
десь взгруснув увесь пелотог ТдФ після Париж-Рубе
Рост | ex NetGuy ***
[Re: Andrey120] 8 апреля 2024 в 10:51
Andrey120 07.04.2024 20:45 пишет:

десь взгруснув увесь пелотог ТдФ після Париж-Рубе

Фтуя у всій красі.
І що такого екстремального є в цій гонці? Там виконують стрибки? Їздять по сходах? Воно хоч трошки нагадує типову циклокросову дистанцію?
Ну і невисвітленим залишається питання терміну експлуатації спортивної техніки. Гонщики ТдФ можуть їх хоч щороку, чи й щомісяця міняти, а хотілось би розраховувати на дещо більший термін.
Дурна розмова.
Змінено Рост (11:08 08/04/2024)
[Re: Рост] 8 апреля 2024 в 11:59
Рост 08.04.2024 10:51 пишет:

Дурна розмова.

ага
Autoua.netФорумВело

Додаткова інформація
Модератор:

moderator 

0 користувачів і 2 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Переглядів теми: 1936