autoua
Это мобильная версия форума. Перейти на обычную версию форума ×
Вход
shcherb | опытный писатель **
Re: Газовий котел
[Re: Ревизор] 8 мая 2024 в 14:20
В ответ на:

В мене стоїть квартирний датчик.
Виставив на умовні 20 і воно саме включає коли треба і виключає.
А навіщо вуличний?
І навіщо програматор?

ну ваш "квартирний датчик" це напевно і є програматор (чи кімнатний термостат). Програматор дозволяє на різні часові проміжки доби виставляти різні температури, якщо він з віфі то ще дозволяє дистанційно вмикати / вимикати котел, моніторити температуру. Якщо ж це простий механічний кімнатний термостат з "крутілкою", то впринципі та ж функція але в дуже базовому виконанні.

Вуличний датчик... Думаю актуально хіба для конденсатників або для дуже старих котлів (наприклад Беретти) які підтримують таку опцію та при умові відсутності кімнатного термостату / програматора. Щоб коли прямо дуже холодно - котел додавав температури теплоносія до 50 чи 60, а в інших умовах щоб конденсатник працював на оптимальних для нього скажімо 40. Якщо ж котел традиційний і є кімнатний термостат / програматор, то встановив йому теплоносій на 60-65 та й не бачу потреби у вуличному датчику темп.
Pash_OK | важничающий писатель ***
[Re: Ревизор] 8 мая 2024 в 14:53
Вуличний, скажемо так, регулює температуру теплоносія в котлі. Коли на вулиці не морози -20-25, ви ж не ставите на котлі 80. Ставите умовно 50-60. Потім, бац - мороз. Котел продовжує гріти батареї до 50, а вам холодно. Ви йдете до котла і крутите більше. А так, за вас це робить вуличний датчик
Maksimus | V.I.P ***
[Re: Ревизор] 8 мая 2024 в 15:33
Ревизор 08.05.2024 14:08 пишет:

В мене стоїть квартирний датчик.
Виставив на умовні 20 і воно саме включає коли треба і виключає.

але трохи з запізненням і трохи "перегазовує" (нераціонально)
В ответ на:

А навіщо вуличний?

розуміючи зміни зовнішньої температури завчасно керує потужністю, що дозволяє раціонально витрачаючи ресурси підтримувати комфортну температуру в будинку. якщо зовнішня температура падає, то котел починає працювати раніше, ніж зменшиться температура в приміщенні.
В ответ на:

І навіщо програматор?

програматор, це можливість встановити свої правила і вподобання щодо режимів в будинку. сама проста функція - відпустка (в один дотик вимикається підігрів води і зменшується підтримувана температура). можна і по часу доби запрограмувати різні режими роботи опалення. керування циркуляційними насосами гвс і опалення.
приблизно так влаштовано в конденсатніку будерус логомакс g172i-24 (налаштовував), має багато внутрішніх налаштувань, але можна докупити панель керування (з більш зручним інтерфейсом) і з нею йде зовнішній датчик (панель можна і в сам котел ставити, або два проводи і в будь-якому місці), внутрішній датчик в самій панелі. і керувати легко, і додаткові можливості налаштувань. при бажанні дозволяє приєднувати датчики з кожного приміщення в будинку (от тут вже з'явилися сумніви в доцільності, але комусь зайде).
Змінено Maksimus (15:38 08/05/2024)
Ревизор | СуперСтар **
[Re: Maksimus] 8 мая 2024 в 19:09
Жесть.
І що, дійсно з цим хтось грається?
Мені здається це як у посудомийній машині - є 15 режимів, а використовується 1.
Мене цілком влаштовує кімнатний термостат, за 15 років на старому котлі незручностей не було з ним. Так залишу і надалі.
[Re: Ревизор] 8 мая 2024 в 21:07
Так а навіщо гратися. Один раз виставив графіки на тиждень(скоректував заводські), криву опалення вгадав з третього разу і все. Роками туди не заглядаєш. З телефону зрідка щось глянув, типу додому раніше їдеш і підвищив температуру приміщення раніше штатного графіку. Це нормальна сучасна схема роботи. Якщо "рідний" програматор кусається по ціні - ставити китайський з віфі. Помилки віддалено не видно, якщо такі будуть, а у всьому іншому свою функцію виконує. В "рідних" ще може бути функція вуличної температури з інтернету(щоб датчик не тягти на вулицю) - у мене якраз так
Ревизор | СуперСтар **
[Re: Pash_OK] 8 мая 2024 в 21:39
Да не проблема в "кусається ціна", не розумію навіщо???
Чим не влаштовує постійні умовні 20 градусів вдома?
Типу, поки на роботі з 8 до 18 буде 15? А потім догріє перед приходом?
Ніт. Це не мій варіант.
HDC1 | Супер писатель! **
[Re: Pash_OK] 8 мая 2024 в 22:49
Pash_OK 08.05.2024 08:48 пишет:

Плюсую за датчик зовнішньої і кімнатний програматор з WiFi
Я за два роки вдома навыть не знаю яка температура на котлі. Все само працює. Треба буде хоч ТО йому зробити

Питання з приводу програматора для газового котла, хто користується:
От припустимо встановив собі цю приблуду, поставив десь в місце +- не біля вікна і не на сонячних променях, але все одно коли відкрив вікно і провітрюєш хату, то газовий котел почне весь час кочегарити поки не добється температури виставленої на датчику? Чи як з цим боретесь, чи не боретесь, як воно працює на практиці,
[Re: Ревизор] 8 мая 2024 в 22:56
В ответ на:

Ніт. Це не мій варіант.

саме так. Поки на роботі а також вночі - 18 градусів припустимо, бо до 15 ніяк не опуститься хіба власна хата з поганою теплоізоляцією. Ну вночі теплішу ковдру взяти не проблема на зиму. Але якщо вас економія тих 20-30% не цікавить, як і доля полярних ведмедів - то звісно можна не заморочуватися.
SerjioMr | старый писатель **
[Re: HDC1] 8 мая 2024 в 22:59
HDC1 08.05.2024 22:49 пишет:

Pash_OK 08.05.2024 08:48 пишет:

Плюсую за датчик зовнішньої і кімнатний програматор з WiFi
Я за два роки вдома навыть не знаю яка температура на котлі. Все само працює. Треба буде хоч ТО йому зробити

Питання з приводу програматора для газового котла, хто користується:
От припустимо встановив собі цю приблуду, поставив десь в місце +- не біля вікна і не на сонячних променях, але все одно коли відкрив вікно і провітрюєш хату, то газовий котел почне весь час кочегарити поки не добється температури виставленої на датчику? Чи як з цим боретесь, чи не боретесь, як воно працює на практиці,

Зазвичай ставлять в найхолоднішу кімнату. На стіну за відкритими дверима оптимальне місце.
В них можна налаштовувати "гістерезіс" від 0.1 до 1 градусу
[Re: HDC1] 8 мая 2024 в 23:00
В ответ на:

коли відкрив вікно і провітрюєш хату, то газовий котел почне весь час кочегарити поки не добється температури виставленої на датчику? Чи як з цим боретесь, чи не боретесь, як воно працює на практиці

ну я в холодну пору не провітрюю довше 10 хвилин... Особливо за цей час температура не впаде, а якщо і впаде то котел швидко догріє та й все. Поки він увімкнеться, поки нагріє радіатори - якраз і вікно вже закриєте. А можна на програматорі на час провітрювання виставити на 2-3 градуса нижчу температуру вручну, це кілька натискань кнопок. А після провітрювання однією кнопкою повернути в дефолтний режим. Перепрограмовувати все не потрібно.
[Re: Ревизор] 9 мая 2024 в 09:50
Ревизор 08.05.2024 21:39 пишет:

Да не проблема в "кусається ціна", не розумію навіщо???
Чим не влаштовує постійні умовні 20 градусів вдома?
Ніт. Це не мій варіант.

На рахунок "кусається ціна" - це про оригінальний і неоригінальний. Зазвичай, оригінальний дуже дорогий і сенсу в ньому мало. Неоригінал справляється з усіма задачами і навіть з 8 до 18 години 15 градусів, з 18-21 години 23 градуси, з 21 по 6 ранку 20 градусів і т.п. Звісно, з 8 по 18 годину при заданих 15 в квартирі(будинку) будуть всі 20-22, системи доволі інерційні. Але в цей час лишній раз котел не вмикається, економе газ(навіть насос вимикає). Якщо опалення радіаторне, то температура більше коливається, якщо тепла підлога, там така інерція, хіба що на тиждень з дому виїхати, тоді відчується .
До речі, в китайських програматорах є функція "виявлення відкритого вікна". Якщо різко падає температура, воно чекає якийсь час, не вмикає котел.
Maksimus | V.I.P ***
[Re: Ревизор] 9 мая 2024 в 09:54
Ревизор 08.05.2024 19:09 пишет:

Жесть.
І що, дійсно з цим хтось грається?
Мені здається це як у посудомийній машині - є 15 режимів, а використовується 1.
Мене цілком влаштовує кімнатний термостат, за 15 років на старому котлі незручностей не було з ним. Так залишу і надалі.

на початку експлуатації граються, потім вже всі режими і сценарії підібрані - ніхто до котла не ходить. на панелі керування можна подивитись зовнішню температуру (цифровий термометр)
це можна порівняти з авто: на початку всі налаштування крутиш, крісло, кермо, дзеркала (у мене ще педальний вузол ) підлаштовуєш. далі вже налаштував і не чіпаєш. приємно коли в авто є пам'ять і кожен з користувачів може одним дотиком все під себе налаштувати (в мене воно само налаштовує від того, який ключ використовується). так само і котел: спочатку граєшся, змінюєш параметри, з часом вже все підібране і запрограмоване як бажаєш і сенсу знов щось змінювати нема. зараз за потреби щось змінити/підкорегувати мені доводиться кожен раз брати інструкцію до котла і читати що де і як налаштовується, бо за час з минулих ітерацій вже забуваю як їм користуватися.
ще цікавий момент: при запуску конденсатнік треба запросити майстра, який з газоаналізатором налаштує котел. і раз на рік проводити огляд/налаштування спеціалістом (восени перед сезоном запрошуємо). ніби і зайвий клопіт, але це все про безпеку і ефективність (витрати газу), і якщо сам газ змінюється - то налаштування покращують роботу саме на тому, який маємо.
цікаво і важливо про сервісних спеціалістів: коли майстер перший раз налаштовував котел, то з'ясував що гнучкий шланг підлючення старого котла не відповідає продуктивності нового (котел реально висмоктував газ з труби і не міг вийти на потужність), довелося купити новий шланг великого перетину - за пару хвилин налаштували без проблем.
Змінено Maksimus (10:11 09/05/2024)
Mr.Di | V.I.P ***
[Re: Pash_OK] 9 мая 2024 в 13:58
Pash_OK 08.05.2024 14:53 пишет:

Вуличний, скажемо так, регулює температуру теплоносія в котлі. Коли на вулиці не морози -20-25, ви ж не ставите на котлі 80. Ставите умовно 50-60. Потім, бац - мороз. Котел продовжує гріти батареї до 50, а вам холодно. Ви йдете до котла і крутите більше. А так, за вас це робить вуличний датчик

це мабуть коли котел не розрахован по потужності або сама ситема опалення невірно змонтована, чи утеплення немає і одразу все тепло видуває, тоді дійсно погодозалежність велика
netm@n | опытный писатель **
[Re: Ревизор] 9 мая 2024 в 14:33
Модуляція+температура носія в конденсатнику оптимально підлаштовуються під поточні втрати тепла. Коли на дворі +10 нема сенсу тримати 60С теплоносій бо тактування буде надвеликим. Так само теплоносій на 40 не компенсує втрати коли вночі буде -20С.

На звичайних котлах те все до дупи бо там низька температура теплоносія протипоказана котлу.

Це про двуконтурні котли 25+кВт потужності.

Доречі неодмінною перевагою конденсатника буде кислотостійка нержавійка в основному теплообміннику.
Lusha | V.I.P **
Термостат до котла
[Re: Ревизор] 10 мая 2024 в 16:28
Порекомендуйте WiFi терморегулятор/термостат для котла
SerjioMr | старый писатель **
Re: Термостат до котла
[Re: Lusha] 10 мая 2024 в 18:11
Lusha 10.05.2024 16:28 пишет:

Salus
alexkit | СуперСтар *
[Re: Ревизор] 12 мая 2024 в 11:51
А ни у кого нет мастера по Береттам?)
Ревизор | СуперСтар **
[Re: Ревизор] 13 мая 2024 в 20:49
Сьогодні здійснилось.
Конденсаційник Баксі.
Помурижились хлопці достатньо, але зробили.
Lusha | V.I.P **
Re: Термостат до котла
[Re: SerjioMr] 14 мая 2024 в 11:35
SerjioMr 10.05.2024 18:11 пишет:

Lusha 10.05.2024 16:28 пишет:

Salus

дякую
Додаткова інформація
Модератор:

AlMat, doctor_b, moderator, Outdriver 

2 користувачів і 26 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Переглядів теми: 3680