hugo-smk 14.06.2024 00:49 пишет: Короче - рішенням ОСББ встановлюється хто за що платить або ні. Звісно якщо це не суперечить законодавству. Чисто теоретично може ж бути прийняте рішення, що платять лише фактичні користувачі котельні?
Ні, не може. Це буде порушенням прав користувачів котельні як співвласників, адже це спільне майно, й за його утримання та реконструкцію мають сплачувати всі (а вони відповідно сплатити пропорційно менше).
Вони можуть за згодою від інших співвласників, отриманою на зборах, чогось зробити із спільним майном, що інші співвласники не проти, а ОСББ відповідно може прийняти результат собі на баланс (знов якщо інші власники не проти), або зробити добровільні внески в ОСББ в тому обсязі, в якому вони вважають необхідним за умов, що ОСББ виконає реконструкцію (теж рішенням співвласників вирішується, що всі не проти таких раскладів). Без рішення ОСББ просто може напхати собі ці кошти в фонд капітального ремонту чи резервний й нічого не робити
Рішенням ОСББ може не може бути встановлено, що Вася Пупкін з 3 квартири за щось там спільне не платить, тому що той, наприклад, народився 14 червня, на відміну від Іван Івановича, який платить за все. Інакше можлива б була ситуація, коли 99% співвласників проголосують за те, що за реконструкцію котельні платитимеш ти один
hugo-smk 14.06.2024 00:49 пишет: Короче - рішенням ОСББ встановлюється хто за що платить або ні. Звісно якщо це не суперечить законодавству. Чисто теоретично може ж бути прийняте рішення, що платять лише фактичні користувачі котельні?
Ні, не може. Це буде порушенням прав користувачів котельні як співвласників, адже це спільне майно, й за його утримання та реконструкцію мають сплачувати всі (а вони відповідно сплатити пропорційно менше).
Вони можуть за згодою від інших співвласників, отриманою на зборах, чогось зробити із спільним майном, що інші співвласники не проти, а ОСББ відповідно може прийняти результат собі на баланс (знов якщо інші власники не проти), або зробити добровільні внески в ОСББ в тому обсязі, в якому вони вважають необхідним за умов, що ОСББ виконає реконструкцію (теж рішенням співвласників вирішується, що всі не проти таких раскладів). Без рішення ОСББ просто може напхати собі ці кошти в фонд капітального ремонту чи резервний й нічого не робити
Рішенням ОСББ може не може бути встановлено, що Вася Пупкін з 3 квартири за щось там спільне не платить, тому що той, наприклад, народився 14 червня, на відміну від Іван Івановича, який платить за все. Інакше можлива б була ситуація, коли 99% співвласників проголосують за те, що за реконструкцію котельні платитимеш ти один
Ок, а тариф для 1 поверху менший, бо вони не юзають ліфт?
hugo-smk 14.06.2024 01:17 пишет: Ок, а тариф для 1 поверху менший, бо вони не юзають ліфт?
Ти житлово-комунальне господарство розглядаєш ще у пострадянському контексті, коли була квартира, а все інше - бесхозне (ну типу ЖЕО винен). 1) В ОСББ немає тарифів, забудь про це. 2) Мешканці 1 поверху так саме платять за ліфт, як й всі інші мешканці, бо це спільне майно, його використання та утримання. З ліфтами хіба варіант перевести на платну основу по картках (типу всі так вирішили й все, всі в однакових умовах з картками). Навіть звідси, де це було, вже все прибрали (було до 2019 року) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/869-2011-%D0%BF/ed20110601#Text
Реформа ЖКХ відбувалась у 2018-2020 роках - отам й по опаленню полізли мінімальні частки, витрати на функціонування ГВП/опалення й т.ін.
Є один пункт, який в двох Законах прописаний по-різному, але у випадку ОСББ чітко написано що в ОСББ внески тільки пропорційно без всіляких варіантів. Але суди в нас такі суди, що не можуть (коли треба) відрізнити спеціальну норму від загальної й виносять таке https://verdictum.ligazakon.net/document/86401313 , але я б не ризикував - там на суди бабла з обох боків пішло навіть офіційно на всі інстанції, й позиція така тільки по житловим/нежитловим, й не факт що наступного розгляду та ж Велика Палата Верховного Суду не прийме прямо протилежне рішення
hugo-smk 14.06.2024 16:18 пишет: Кажуть, що на опалення окремі договори між ОСББ і власниками І ті, в кого індивідуальне опалення, таких договірів не мають, то і за ремонт не платять
ОСББ не є постачальником тепла й не може із співвласниками укладати такі договори. ОСББ може бути розподілювачем послуги з опалення, якщо виступає колективним споживачем, але не може надавати комунальних послуг будь-кому.
В ЗУ про ЖКП чітко написане
В ответ на: 2. Не є предметом регулювання цього Закону відносини, що виникають між співвласниками, а також між співвласниками та об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку при забезпеченні потреб співвласників шляхом самозабезпечення відповідно до статті 22 Закону України "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку".
Індивідуальні договори можуть бути укладені якщо котельня - окрема юридична особа й є постачальником тепла, але у такому випадку сама котельня й має там щось модернізувати - споживачі як її контрагенти, з якими уладено індивідуальні договори, взагалі ні при чому.
hugo-smk 14.06.2024 16:18 пишет: Кажуть, що на опалення окремі договори між ОСББ і власниками І ті, в кого індивідуальне опалення, таких договірів не мають, то і за ремонт не платять
ОСББ не є постачальником тепла й не може із співвласниками укладати такі договори. ОСББ може бути розподілювачем послуги з опалення, якщо виступає колективним споживачем, але не може надавати комунальних послуг будь-кому.
В ЗУ про ЖКП чітко написане
В ответ на: 2. Не є предметом регулювання цього Закону відносини, що виникають між співвласниками, а також між співвласниками та об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку при забезпеченні потреб співвласників шляхом самозабезпечення відповідно до статті 22 Закону України "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку".
Індивідуальні договори можуть бути укладені якщо котельня - окрема юридична особа й є постачальником тепла, але у такому випадку сама котельня й має там щось модернізувати - споживачі як її контрагенти, з якими уладено індивідуальні договори, взагалі ні при чому.
Розподілювачем послуги з опалення на підставі статуту/рішення осбб, а не окремих договорів,так?
hugo-smk 14.06.2024 17:22 пишет: Розподілювачем послуги з опалення на підставі статуту/рішення осбб, а не окремих договорів,так?
На підставі укладення або - коллективного договору (навряд чи - комерційні ціни) - договору з постачальником тепла де ОСББ виступає колективним споживачем (ціни побутові) - якщо власна котельня, то фактично на утримання котельні та розподіл витраченого газу (бо там й МЗК, й мінімальна опалювальна частка)
Yorc 14.06.2024 18:10 пишет: Чисто для понимания, а что сейчас на месте детской площадки? И второй вопрос, на сколько твоя оплата в месяц поднимется, когда ее построят?
Сейчас на детской площадке....детская площадка .Обычная, но и не совдеп разваленый.Вероятно хотят построить Диснейленд.
Я хз что там посчитают.Дело не в этом.Меня интересовало где черта за которую нельзя заходить.Очевидно что есть какой-то предел.Нельзя, например, проголосовать и выселить кого-то из дома.Вот про это и спросил.Причем я нигде не говорил что хочу или не хочу что то там платить .Но тут специалисты сразу же диагноз ставят по трем словам.
Перед тем как за что то платить/не платить хотелось бы максимально знать про предмет.
З.ы.: кстати, по поводу фонда на капремонт как кто то тут писал что как хорошо что все сбрасываются.Оно то вроде хорошо.Но есть один очевидный нюанс который не учитывают. Включить мозги подумать некогда, надо ж сразу диагноз ставить.
Михей 14.06.2024 18:40 пишет: Я хз что там посчитают.Дело не в этом.Меня интересовало где черта за которую нельзя заходить.Очевидно что есть какой-то предел.
Причем я нигде не говорил что хочу или не хочу что то там платить .Но тут специалисты сразу же диагноз ставят по трем словам.
По 4м:
В ответ на: Вероятно хотят построить Диснейленд.
Так й відчувається нестримне бажання побудувати мікро-діснейленд в себе на дворі
В ответ на: Перед тем как за что то платить/не платить хотелось бы максимально знать про предмет
На то й проводяться збори, там можна задавати будь-які питання або підчас зборів, або підчас опитування, та й до них ніхто не забороняє, й якщо тобі після всього цього все одно залишається незрозумілим предмет голосування - ти маєш повне право голосувати проти на цій підставі
В ответ на: Но есть один очевидный нюанс который не учитывают
Якщо ти маєш на увазі знецінення коштів - то так воно й є, найбільш ефективними є механізми цільових внесків та/або залучення короткострокових кредитів (на рік наприклад), а ще ефективнішими - проганяти отой цільовий фонд або залучений кредит через програми 75/25 та 90/10 (ліфти наприклад так робили) - при тому можна спокійно задіювати для цього й фонд капремонту, якщо в ньому є кошти.
Михей 07.06.2024 10:28 пишет: Наскільки я розумію для прийняття якогось рішення по життєдіяльності ОСББ треба 50% + 1 голос.Після цього всі співвласники мають його виконувати.Ок.Але тут виникло таке питання: а які рішення взагалі можуть прийматися? Ну типу вирішили забабахати дитячій майданчик за стопицот мільйонів + щомісячну плату на його підтримку в декілька тисяч(а у кого нема дітей?).Чи 51ному відсотку забажалось завести Блек джек із шлюхами тому всі мають за це щомісячно платити.Чи більш актуальне - вирішити купити генератор і ввести щомісячну плату за його обслуговування.При тому що як мінімум однієї третині мешканців він об'єктивно не потрібен.А суми там чималенькі. Де межа?
У нас такі "спірні" рішення проводяться через опитування та добровільні внески на окремий рахунок. З великих проектів (суми точні не пам'ятаю, приблизно): 1) Генератор. Витратили ~1 млн, ще з півмільйона є на обслуговування/паливо). Реалізовано 2) футбольно-ігровий майданчик. Цифри не пам'ятаю, нехай буде півмільйона. Реалізовано. Приблизно за півроку. 3) "модний дитячий майданчик". Треба ~700 тис. Зібрано, здається, 23 тис. за рік.
Якщо хтось пропонує проект, то він його й веде. А не так, як у нас люблять, я ідею в чаті кинув, а ви її мені реалізовуйте.
Наприклад, в мене нема вже дітей, яким спортмайданчик потрібен, але я теж кинув грошей. Хоча й я лице вмотивоване, я позбавився шуму всередині двора ))) Дитяча площадка мені точно непотрібна, та й вона не переїде нікуди, тут я пас
Наше ОСББ зібрало 50+% голосів на зборах - на генератор (ліфт, насоси, освітлення будинку)..і зара ціни ці прийдуть у платіжках..цікаво наскільки швидко зберемо
THOR 26.06.2024 12:33 пишет: Наше ОСББ зібрало 50+% голосів на зборах - на генератор (ліфт, насоси, освітлення будинку)..і зара ціни ці прийдуть у платіжках..цікаво наскільки швидко зберемо
А як ви питання з його охороною та обслуговуванням вирішили вирішувати?
Обслуговування - в сенсі хто заливатиме паливо, хто привозити паливо буде, чи воно піде окремими рядками у платіжках?
THOR 26.06.2024 12:33 пишет: Наше ОСББ зібрало 50+% голосів на зборах - на генератор (ліфт, насоси, освітлення будинку)..і зара ціни ці прийдуть у платіжках..цікаво наскільки швидко зберемо
А як ви питання з його охороною та обслуговуванням вирішили вирішувати?
Обслуговування - в сенсі хто заливатиме паливо, хто привозити паливо буде, чи воно піде окремими рядками у платіжках?