Так робити не бажано. От дивись, виробник хоч якось ( маю надію що так) порахував потік, оберти залежно від температури.
Якщо ви думаєте, що в розробників стояла задача зробити все ідеально, у т.ч. охолодження - то ви помиляєтеся. Звісно, в кожному конкретному випадку - можна зробити краще, бо виробник робив щоб було краще йому, а не кінцевому користувачу.
Так робити не бажано. От дивись, виробник хоч якось ( маю надію що так) порахував потік, оберти залежно від температури.
Якщо ви думаєте, що в розробників стояла задача зробити все ідеально, у т.ч. охолодження - то ви помиляєтеся. Звісно, в кожному конкретному випадку - можна зробити краще, бо виробник робив щоб було краще йому, а не кінцевому користувачу.
Володя, там просто стоять погані кулери. Дуже погані. Поставити туди щось більш-менш якісне. Але це дорожче за такий самий дешманський кулер с такою самою платою, яка просто ще занижує оберти.
kkk_GAZ240 31.08.2024 13:54 пишет: Ставити щось по типу гідродінамічних Ноктуа - мабуть занадто, але щось підбрати з тих самих дипкулов помітно знизить шум.
Дивіться: ви тут згадуєте марки "звичайних" кулерів для ПК. Тото, ви тут вже трохи промахуєтеся. "Звичайних" - я взяв у лапки, бо маються на увазі не високооборотисті кулери, тобто, не ті, які мають прокачуаати великий об'єм повітря. Потужність, яка розсіюється всередині типового інвертора номіальною потужністю 4-6 кВт є сотні ват (від сотень ват), а не до однієї-двох сотень ват. Тому, кулери в інверторах і шумні, що вони досить високооборотисті, і відповідно, на номінальних обертах - прокачують дуже багато повітря через корпус. Тобто, еквівалентом цих кулерів будуть кулери, які використовуюься в серверах (тобто, високооборотисті). Тобто, це точно не звичайні Ноктюа чи і т.п. Звичайно, можна поставити і їх, і звісно стане тихіше - але в першу чергу - лише через те, що максимальні оберти будуть менші, і кількість повітря, що продувається при цих обертах - стане менше. А варіантів "Ноктюа для серверу" - я не пригадую в продажі (бо такий кулер не має сенсу).
Це я веду не до того, що їх не варто міняти (варто) - але просто прийдеться підходити більш комполексно, бо проста заміна кулеру - на буде правильним повноцінним рішенням.
kkk_GAZ240 31.08.2024 13:54 пишет: Ставити щось по типу гідродінамічних Ноктуа - мабуть занадто, але щось підбрати з тих самих дипкулов помітно знизить шум.
Дивіться: ви тут згадуєте марки "звичайних" кулерів для ПК. Тото, ви тут вже трохи промахуєтеся. "Звичайних" - я взяв у лапки, бо маються на увазі не високооборотисті кулери, тобто, не ті, які мають прокачуаати великий об'єм повітря. Потужність, яка розсіюється всередині типового інвертора номіальною потужністю 4-6 кВт є сотні ват (від сотень ват), а не до однієї-двох сотень ват. Тому, кулери в інверторах і шумні, що вони досить високооборотисті, і відповідно, на номінальних обертах - прокачують дуже багато повітря через корпус. Тобто, еквівалентом цих кулерів будуть кулери, які використовуюься в серверах (тобто, високооборотисті). Тобто, це точно не звичайні Ноктюа чи і т.п. Звичайно, можна поставити і їх, і звісно стане тихіше - але в першу чергу - лише через те, що максимальні оберти будуть менші, і кількість повітря, що продувається при цих обертах - стане менше. А варіантів "Ноктюа для серверу" - я не пригадую в продажі (бо такий кулер не має сенсу).
Це я веду не до того, що їх не варто міняти (варто) - але просто прийдеться підходити більш комполексно, бо проста заміна кулеру - на буде правильним повноцінним рішенням.
Серверні не понизять сильно шум. Вони теж досить шумні - там не стоїть вимога до тиші. Ноктуа я навів як найбільш доступні. Поглиблено я не вивчав ще питання - нема потреби. Але я піду цим шляхом, якщо буде потреба.
ПС: подивився на скору... геть не сподобалася ідея з серверними. Або дорого, або шумні та жруть багато.
Ну які гроші такі й характеристики. А що хотіти від інвертора ціна якого після заводу мабуть доларів 140 (я про ті що 4.2 кВт, 9 кг вага)? Там ітак як на цю ціну то напхато дуже багато всього - інвертор, зарядка, сонце. Відносно шуму інверторів то все дуже просто прослідковується на прикладі звичайних негібридних, наскільки впливає ціна із тих що тримав в руках по наростанню ціни: 1) Самий дешман, Таталікен 1600 - вентилятор крутить тупо весь час; 2) Дорожчий, Sutu 3000 (червоний продовгуватий, таким і користуюсь з 2022) - при мінімальному навантаженні десь до 150 Вт вентилятори не крутяться, тільки даєш навантаження нормальне то зразу ж на максимум включається, нема залежності від температури, оберти регулюються в залежності від навантаження. 3) EAFC 3000 (взяв тестю за рекомендацією на форумі від Semen) - включив дрельку 450 Вт, куллер мовчав, нема такого що зразу на максимум, в ньому мабуть оберти від температури залежать. У мене ось на днях має приїхати ESGsolax 4.2 кВт, і десь у вересні мабуть комірки 8 * 315, а 48-вольтова система з 6-кіловатним інвертором мабуть аж в кінці листопада-початок грудня будуть, оце руки так чухаються встановити собі цей 4.2 на кілька місяців, але прийдеться продати подорожче це все щоб по приїзду 48-вольтового були гроші зразу і на панелі 5+- кВт.
Серверні не понизять сильно шум. Вони теж досить шумні - там не стоїть вимога до тиші.
Так і я про це. В цих інверторах - вимог до тиші, особливих, теж (поки що) немає (тобто, ніхто їх не ставив, щоб було тихо). Ніхто не розраховує, що ставитимуть гібридні інвертори прямо в квартирі (а не десь в сінах чи гаражі приватного будинку). Кому потрібно дійсно тихі - є івертори з пасивним охолодженням (ті ж Deye, до певної номінальної потужності).
Якісні кулери будуть коштувати десь 1000грн за штуку. Тому як на мене це не критично і тому не на часі. Додаткова плата керування - ніякого єфекту не дасть. Який сенс ставити додаткову плату та більший кулер від компа, особливо як більшість говорить - "ну в мене такий від чогось залишився". Більшість починає таке рішення копіювати і виходить казна що.
HDC1 31.08.2024 23:36 пишет: Ну які гроші такі й характеристики. А що хотіти від інвертора ціна якого після заводу мабуть доларів 140 (я про ті що 4.2 кВт, 9 кг вага)? Там ітак як на цю ціну то напхато дуже багато всього - інвертор, зарядка, сонце. Відносно шуму інверторів то все дуже просто прослідковується на прикладі звичайних негібридних, наскільки впливає ціна із тих що тримав в руках по наростанню ціни: 1) Самий дешман, Таталікен 1600 - вентилятор крутить тупо весь час; 2) Дорожчий, Sutu 3000 (червоний продовгуватий, таким і користуюсь з 2022) - при мінімальному навантаженні десь до 150 Вт вентилятори не крутяться, тільки даєш навантаження нормальне то зразу ж на максимум включається, нема залежності від температури, оберти регулюються в залежності від навантаження. 3) EAFC 3000 (взяв тестю за рекомендацією на форумі від Semen) - включив дрельку 450 Вт, куллер мовчав, нема такого що зразу на максимум, в ньому мабуть оберти від температури залежать. У мене ось на днях має приїхати ESGsolax 4.2 кВт, і десь у вересні мабуть комірки 8 * 315, а 48-вольтова система з 6-кіловатним інвертором мабуть аж в кінці листопада-початок грудня будуть, оце руки так чухаються встановити собі цей 4.2 на кілька місяців, але прийдеться продати подорожче це все щоб по приїзду 48-вольтового були гроші зразу і на панелі 5+- кВт.
про аналог на 4.2квт я і писав. з дивним алгоритмом роботи кулерів . радіатори холодні, а він крутить їх на високих обертах. у дешевих китайців не тільки проблеми з якістю комплектуючих, але інколи проблеми з логікою роботи.. для прикладу, трошки дорожчий must pro. трошки тихіший, але обидва кулери працюють постійно на мінімальних обертах. при збільшенні потужності навантаження збільшуеться швидкість обертів , привязка не до температури радіаторів, а до потужності навантаження. при включені 2квт навантаження плавно збільшуеться швидкість кулерів. у дешевшого на 4.2квт вмикаеться різко кулери на повну потім поступово знижуються оберти. можна злякатися. згідно мого досвіду, чим дорожче інвертр, тим тихіше працює і тим логічніше керування кулерами. допрацьовувати не обов'язково. да і сильно нічого не зміниш. вентилятори стоять потужні на 6вт. у arctic і noctua таких навіть нема в модельному ряду. знайшов схожі по параметрам у sunon, ціна дійсно не мала. і по шумності те ж саме. варіанти модернізацій бувають різні https://youtu.be/dUuBm6UJ_kc