Mutant 29.06.2024 23:12 пишет: Наразі основний варіант бачу розвести батареї по спальням. А там два варіанти: 1. підключати газ і ставити котел. Тут бачу ризики що газівники не дадуть просто так підключити. Там треба спеціальний проект, комин, окреме приміщеня і т.п. 2. Купити котел на пропані і підключити самостійно.Звісно треба буде і комин і вентиляцію, але не треба буде це все затверджувати у служб.
канал Блискавка Україна не планує імпорту газу на наступний опалювальний сезон, - меморандум МВФ
"Всі підземні сховища перебувають у безпеці, хоча надземні можуть бути під загрозою", - йдеться в документі.
Також у меморандуму МВФ зазначено, що як тільки війна закінчиться, буде потрібно підвищення тарифів на газ та електроенергію, з виділенням цільових ресурсів для захисту вразливих домогосподарств.
І шо? Зрозуміло що промисловість наша у такій дупі що зараз вистачає і власного видобутку + те що дає європа. Не думаю що якщо б була загроза що не вистачить газу на побутових споживачів, то ці б новини афішували.
juiT 30.06.2024 08:09 пишет: Труби пластикові під дією температури провисають як сосиски.
Діаметри різні (які були використані)? Чи один діаметр пластикових? Щоб не провисали кронштейни робляться, на стіну кріпляться.
juiT 30.06.2024 08:09 пишет: Труби не варили, використовували різьбові коліна і муфти.
Працювати буде, але через нагрів/охолодження постійно якісь "соплі" висять, іржа тече. Якщо варити нікому, то й так згодиться. Але краще таки котельню "виварити" зі сталі, а далі пускати пластик.
Ще одне: треба усвідомлювати той момент, що якшо трапиться "перетоп" і воду перегріти вище, скажімо, градусів 80-ти, пустити в пластикові труби, то труби пластикові порвуться (найперше по різним муфтам, трійникам, іншим зєднанням).
Грубо кажучи, накидав дров у котел більше ніж треба, десь на вулицю вискочив, в хату зайшов а там вже пар під стелею і вода по підлозі.... Ще якщо надворі вечір суботи, неділі, магазини зачинені, паяльника по пластику немає, труб запасних немає, фурнітури також...а на дворі "мінус.... печаль печальна.
Я б не парился, если камин закрытая топка, там хороший кпд, развести от него трубы на отопление и параллельно сделать на газу, так сейчас у многих и риски закрываются
поддержу. подключать газ у меня на даче и груба, и газовый конвектор. пользовался, когда газ был дешевый, сейчас как резерв да, и газ решает вопрос готовки. в нашей округе сейчас меняют столбы и провода, пошел уже 3-ий месяц, как электрики нет с 7 утра до 7 вечера, а потом еще и по графикам. без газа было бы проблематично пропитаться)))
vladd 29.06.2024 15:10 пишет: Мої власні експерименти закінчилися збиранням та монтуванням чавунного котла КЧМ (Жарок-2), який допрацювали під дрова. Зібрали на 10 секцій (з декількох).
Дякую що поділилися власним досвідом, але я щукаю варіанти з мінімальними будівельними роботами. Немає ні місця ні змоги розворотити пів хати, яка і так невеличка.
Не варто поспішати, людина має дійти до власного рішення власним розумом, а не "з-під палиці". Мій колега колись теж починав з буржуйок, булерянів, а закінчив тим що продав одну з машин та поставив повноцінну систему опалення, яка мала можливість працювати і у автономному режимі (без електроструму для електропомпи).
Запитаюсь і я з приводу опалення. Є хата-дача, з підключенним газом. Газова труба заходить на кухню (де підключена до газової плити) та до санвузла, де закінчується краном-вентилем та нікуди не підключена. Поруч в зовнішній стіні є отвір діаметром 13 сантиметрів, зроблений явно для встановлення газового конвектору. Власне, питання - як встановити газовий конвектор для опалення? Для цього треба погодити цю дію з газовою компанією? Планую встановити газовий конвектор для підтримки температури хоча б 5-10 градусів, щоб будинок не промерзав. Тим паче в абонплату газу входить 26 кубів газу на місяць. Ну і як обрати настінний газовий конвектор - відгуків в інтернеті на таку техніку практично немає
Власне, питання - як встановити газовий конвектор для опалення?
якщо робити за правилами то потрібен проект. але багато хто на свій ризик робить самотужки. Он пишуть навіть генератори врізають у магістраль. Не знаю чи ходять зараз по хатах перевіряючі, але покази лічильника інспектори знімають кожен місяць, лічильник фотографують і навіть на вентиль милом бризкають. ходять з пирскалкою на поясі.
В ответ на: Планую встановити газовий конвектор для підтримки температури хоча б 5-10 градусів, щоб будинок не промерзав. Тим паче в абонплату газу входить 26 кубів газу на місяць. Ну і як обрати настінний газовий конвектор - відгуків в інтернеті на таку техніку практично немає
відгуків мало бо їх зараз майже не використовують, напевно, не економічні. 5 градусів тримати газом, як на мене, особливого сенсу немає. Для цього достатньо електричного конвертора з термодатчиком або електробатареї. Але якщо знову почнуться блекаути, тоді... Атем подивись житомирський.
Власне, питання - як встановити газовий конвектор для опалення?
якщо робити за правилами то потрібен проект. але багато хто на свій ризик робить самотужки. Он пишуть навіть генератори врізають у магістраль. Не знаю чи ходять зараз по хатах перевіряючі, але покази лічильника інспектори знімають кожен місяць, лічильник фотографують і навіть на вентиль милом бризкають. ходять з пирскалкою на поясі.
В ответ на: Планую встановити газовий конвектор для підтримки температури хоча б 5-10 градусів, щоб будинок не промерзав. Тим паче в абонплату газу входить 26 кубів газу на місяць. Ну і як обрати настінний газовий конвектор - відгуків в інтернеті на таку техніку практично немає
відгуків мало бо їх зараз майже не використовують, напевно, не економічні. 5 градусів тримати газом, як на мене, особливого сенсу немає. Для цього достатньо електричного конвертора з термодатчиком або електробатареї. Але якщо знову почнуться блекаути, тоді... Атем подивись житомирський.
Дійсно, з економікою у них не дуже. Але пропозицій в інеті повно, а це свідчить про те, що їх використовують. В мене на дачі стоять вже років 15. Працюють. Пару раз брав в руки викрутку, але все вирішувалось швидко і без проблем. Коли брав - були чавунні та сталеві. Останні більш шумні. Тріщать при нагріванні. Виробник - завод Конвектор. Кажись Ужгород. Всі моделі, яки тоді бачив - Турецькі, Словацькі - усюди стояла однакова газова автоматика. Думаю, надійність у них однакова. Їх головна перевага - повна пасивність. Ніякої електрики.
По документам - офіційно потрібен проєкт. Далі як карта ляже. В мене один раз заскочили перевіряючи та опломбували один прилад. Їм показали не той проєкт, без внесених змін.
Eugen3d 09.11.2024 19:09 пишет: Запитаюсь і я з приводу опалення. Є хата-дача, з підключенним газом. Газова труба заходить на кухню (де підключена до газової плити) та до санвузла, де закінчується краном-вентилем та нікуди не підключена. Поруч в зовнішній стіні є отвір діаметром 13 сантиметрів, зроблений явно для встановлення газового конвектору. Власне, питання - як встановити газовий конвектор для опалення? Для цього треба погодити цю дію з газовою компанією? Планую встановити газовий конвектор для підтримки температури хоча б 5-10 градусів, щоб будинок не промерзав. Тим паче в абонплату газу входить 26 кубів газу на місяць. Ну і як обрати настінний газовий конвектор - відгуків в інтернеті на таку техніку практично немає
без проекта, если узнают, будет торба. да, и счетчик нажо менять на другой, с большей пропускной способностью
Без проекта думаю газова служба обілєтить дуже швидко, від них повітроводи видно назовні.
У нас такі:
За нинішньої погоди на "3" в будинку 18, працює 1 конвектор на 1 поверсі на 2-поверховий будинок +-50м на кожному поверсі. В ідеалі звичайно було б такі, що керуються дистанційно.
Дякую за відповіді! Саме цікаве - проект на газопостачання є, і в ньому вказано газова плита і 2 конвектори по 3 кВт на схемі. Але фактично плита стоїть замість одного з конвекторів, а на місці плити (по схемі) і думав встановити конвектор... Виходить, на зараз цей проект не є дійсним і треба його переробляти/замовляти новий? От хто знав, що при покупці дачі треба ретельно не тільки документи на право власності перевіряти, а ще і вимагати-перевіряти проект на газопостачання. Власне, стосовно конвекторів, від минулого власника лишився якийсь конвектор Demrad Promeheus NFS F 20, але в нього (як і у всіх інших моделей) діаметр вивідної труби 150мм, а в мене в стіні отвір тільки під 130мм. Житомерський Атем каже можемо зробити меньше діаметр труби, але буде тухнути конвектор Все, от все що можна грає проти встановлення того конвектору на дачі
Eugen3d 10.11.2024 15:42 пишет: ... лишився якийсь конвектор Demrad Promeheus NFS F 20, але в нього (як і у всіх інших моделей) діаметр вивідної труби 150мм, а в мене в стіні отвір тільки під 130мм. Житомерський Атем ...
Рассматривал конвектор Ужгородского завода ( постом выше, завод "Конвектор" и к нему 27л.балоны для газа (к дому нет подвода газа), там выходной диметр наружной трубы 162мм ( сторінка). Решили остановиться на дровяном (типа булерьян). Выездные алмазорезчики сделали отверстие под трубу 180мм/120 пройдя в том числе 250мм бетонного блока.
Суммарная длина труб: 1м- горизонтально через стену и 6,5м вертикально. Вместо грибка вверху установил пламегаситель ( на всякий пожарный случай(с)). На фото труба ещё в белой защитной плёнке от царапин. Черновая примерка горизонтального участка через стену:
Eugen3d 10.11.2024 15:42 пишет: ... лишився якийсь конвектор Demrad Promeheus NFS F 20, але в нього (як і у всіх інших моделей) діаметр вивідної труби 150мм, а в мене в стіні отвір тільки під 130мм. Житомерський Атем ...
Рассматривал конвектор Ужгородского завода ( постом выше, завод "Конвектор" и к нему 27л.балоны для газа (к дому нет подвода газа), там выходной диметр наружной трубы 162мм ( сторінка). Решили остановиться на дровяном (типа булерьян). Выездные алмазорезчики сделали отверстие под трубу 180мм/120 пройдя в том числе 250мм бетонного блока.
Суммарная длина труб: 1м- горизонтально через стену и 6,5м вертикально. Вместо грибка вверху установил пламегаситель ( на всякий пожарный случай(с)). На фото труба ещё в белой защитной плёнке от царапин. Черновая примерка горизонтального участка через стену:
Такий варіант не дуже підходить для опалення дачі не в сезон, коли нікого немає.
Гарний варіант! Але в мене є підключення до газу і треба це використовувати. Звісно, на зараз є камін і дрова, але по суті він гріє лише одну кімнату і все тепло від дров вилітає в трубу. По хорошому треба ще аккумулятор тепла, тобто в камін інтегрувати бойлер та розводити труби для водяного опалення кімнат. Але це проект на майбутні роки, зараз би хотілось просте і не дорого рішення. До речі, в АТЕМ є газові конвектори з індексом Д, які призначені для виводу труби в димоходи, але є нюанс - вони беруть повітря з приміщення Тобто там відкрита камера згоряння, а значить такий конвектор лишати без нагляду вже якось не дуже хочеться... З іншого боку - його можливо розмістити буквально в центрі хати і рівномірно прогрівати весь будинок.
Eugen3d 10.11.2024 21:20 пишет: ...в мене є підключення до газу і треба це використовувати... зараз би хотілось просте і не дорого рішення. До речі, в АТЕМ є газові конвектори з індексом Д, які призначені для виводу труби в димоходи, але є нюанс - вони беруть повітря з приміщення Тобто там відкрита камера згоряння...
Я приводил в пример конвертор АКОГ ( Ужгород сторінка ) с закрытой камерой сгорания, которая берёт наружный воздух по трубе 162мм, а выхлоп по внутренней трубе 86мм ( труба в трубе).Эта модель не сжигает воздух помещения, в отличии от моделей более низкого ценового диапазона ( там требуется проветривание раз в 2-3-4 часа). P.s. для спокойствия по вопросу угарного газа, приобрел "Датчик угарного газа бытовой Kkmoon UL 2034, CO сигнализатор (100201) ( сторінка "