autoua
Это мобильная версия форума. Перейти на обычную версию форума ×
Вход
Mutant | Достоевский **
Розводка гарячого повітря
22 сентября 2024 в 21:01
Потрібен колективний мозковий штурм щоб накидати ідей.

Для оптимізації опалення хочу допрацювати свій чавунний камін. Верх каміну замість гіпсокартону і мінвати хочу вимурувати з термоцегли. Це дозволить підтримувати тепло вночі нагрітою за день цеглою.

Також в цей верх каміну хочу вбудувати канальний вентилятор, і від нього розвести повітря по кімнатам. Щоб вдень більш ефективніше прогрівати кімнати.
Вентилятор хочу поставити якийсь такий: https://epicentrk.ua/ua/shop/mplc-ventil...ee2e5e2fd5.html

Повітровод думав ставити плоскі. Але вони в основному йдуть пластикові, чи витримають вони гаряче повітря?
Таковж чи можна в них вбудовувати засувки щоб керувати куди подається повітря?
Може є якість готові рішення для цього про які я не знаю?
Змінено Mutant (21:10 22/09/2024)
www050 | Супер писатель! *
Re: Розводка гарячого повітря
[Re: Mutant] 23 сентября 2024 в 10:00
Я б почав з теплових розрахунків чи воно взагалі має сенс.
Mutant | Достоевский **
[Re: www050] 23 сентября 2024 в 10:11
www050 23.09.2024 10:00 пишет:

Я б почав з теплових розрахунків чи воно взагалі має сенс.

Має.
Зараз я щоб прогріти кімнати відкриваю двері і кладу гофро-трубу з прикрученим на одному кінці звичайним вентилятором і так "прогріваю".
Хочу просто зробити це вже нормально іне бігати з трубою по кімнатам.
Тож це питання не стоїть взагалі.
Maksimus | V.I.P ***
[Re: Mutant] 23 сентября 2024 в 15:48
Mutant 22.09.2024 21:01 пишет:

Потрібен колективний мозковий штурм щоб накидати ідей.

Для оптимізації опалення хочу допрацювати свій чавунний камін. Верх каміну замість гіпсокартону і мінвати хочу вимурувати з термоцегли. Це дозволить підтримувати тепло вночі нагрітою за день цеглою.

Також в цей верх каміну хочу вбудувати канальний вентилятор, і від нього розвести повітря по кімнатам. Щоб вдень більш ефективніше прогрівати кімнати.
Вентилятор хочу поставити якийсь такий: https://epicentrk.ua/ua/shop/mplc-ventil...ee2e5e2fd5.html

Повітровод думав ставити плоскі. Але вони в основному йдуть пластикові, чи витримають вони гаряче повітря?

пластик не витримає - там до 300градусів може бути
В ответ на:

Таковж чи можна в них вбудовувати засувки щоб керувати куди подається повітря?
Може є якість готові рішення для цього про які я не знаю?

металеві засувки. всі компоненти мають бути металеві.

ще треба з кожного приміщення, куди розводиш робити аналогічного розміра отвори в ніжній частині - для руху повітря до каміну (або тримати всі двері відкриті).
Maksimus | V.I.P ***
[Re: Mutant] 24 сентября 2024 в 10:40
Прикріплені файли (0 завантажити)
короб з розводкою повітря, тепловентилятор з датчиком температури в приміщенні за стіною, керування швидкістю там же. вентилятор на довгі магістралі - більше 5м.

короб з розводкою повітря, тепловентилятор з датчиком температури в приміщенні за стіною, керування швидкістю там же. вентилятор на довгі магістралі - більше 5м
Змінено Maksimus (10:43 24/09/2024)
Mutant | Достоевский **
[Re: Maksimus] 24 сентября 2024 в 11:46
Maksimus 24.09.2024 10:40 пишет:

короб з розводкою повітря, тепловентилятор з датчиком температури в приміщенні за стіною, керування швидкістю там же. вентилятор на довгі магістралі - більше 5м.

Таку схему реалізуваи у мене неможливо. Повітроводи будуть розводитись всередині будинку, тож тре ставити плоскі щоб хоч якось вписати в інтер"єр.
Pash_OK | важничающий писатель ***
[Re: Mutant] 24 сентября 2024 в 12:45
У мене співробітник колись розводив у себе ще на етапі будівництва каркасника від теплового насосу, якимись гофротрубами, але не пластик. Від котла температура високувата буде. Пластик, він же для витяжок, як там по температурі і екологічності - х.з.
мелкий-2 | СуперСтар **
[Re: Mutant] 24 сентября 2024 в 22:47
Таке підійде?
nosatiy | V.I.P **
[Re: Pash_OK] 25 сентября 2024 в 02:53
Pash_OK 24.09.2024 12:45 пишет:

У мене співробітник колись розводив у себе ще на етапі будівництва каркасника від теплового насосу, якимись гофротрубами, але не пластик. Від котла температура високувата буде. Пластик, він же для витяжок, як там по температурі і екологічності - х.з.

а ТН що дає високі температури?

автору, буде ехо, буде запах, буде бруд, буде шум
використовувати тільки метал
особисто я відмовився від цієї ідеї
kkk_GAZ240 | Шкодоволгный Вазотавр *
[Re: Mutant] 25 сентября 2024 в 10:28
Mutant 24.09.2024 11:46 пишет:

Maksimus 24.09.2024 10:40 пишет:

Таку схему реалізуваи у мене неможливо. Повітроводи будуть розводитись всередині будинку, тож тре ставити плоскі щоб хоч якось вписати в інтер"єр.

А естетитично і не вийде.
Просто металевий короб до наступної кімнати донесе вже холодне повітря - так працюють нагрівачі повітря. Якщо ти хочеш зробити псевдоповітряне опалення - то труби треба теплоізольовані.
Те що ти гофрою з дуйчиком маєш якийсь результат - ти навіть приблизно це не отримаєщ зробивши стаціонарно.
Ну а ізольвані труби можна спробувати закрити або коробами, або якозь обіграти в дизайні
[Re: kkk_GAZ240] 25 сентября 2024 в 10:34
Ще тобі правильно сказали - якщо забирати повітря від корпусу каміну - може бути і 200-300 градусів. А це розплавить і той канальний вентилятор. Треба ставитит для "гарячої" промисловості.

Як це роблять по правильному ( робили колись моєму товаришу) в нього опалення гріло воду в огромному радиаторі ( для єкономії це був радіатор від МАЗа з маталоприйомки) а вже через радіатор дув вентилятор в систему воздуховодів.

До правди сказати це все робилось на єтапі будівництва та короба закладвдлися одразу під оздоблення стін

ПС: Це я тобі не обгівняти ідею. Сам хочу 20 років камін зробити. Це я для розуміння що на швидкоруч, з "гіфна та палок" не вийде. Це досить серйозна система
Змінено kkk_GAZ240 (10:37 25/09/2024)
VovkZ | V.I.P **
[Re: Mutant] 25 сентября 2024 в 11:59

Початкова частина - явно має бути метал (кілька метрів?). А далі - міряйте температуру, у вас же є працююча система, властивості якої можна орієнтовно визначити замірами.
[Re: VovkZ] 25 сентября 2024 в 12:28
VovkZ 25.09.2024 11:59 пишет:

Початкова частина - явно має бути метал (кілька метрів?). А далі - міряйте температуру, у вас же є працююча система, властивості якої можна орієнтовно визначити замірами.

Володя, якщо це буде не ізольоване, то в кімнаті з каміном неможливо буде перебувати.
Ці труби без ізоляції жають стільки тепла, що мама не горюй.
Ми якось в бліндажі зробили розводку тепла димарями... Через годину стіни почали тліти за трубами.
Так не прямий вихлоп не такий гарячий буде, АЛЕ тепла будуть виділяти перші метри просто неймовірну кількість.
Mutant | Достоевский **
[Re: kkk_GAZ240] 25 сентября 2024 в 19:27
Як завжди на автоюа аналіз ситуації зайшов у екстремальні умови.

Давайте по фактам. Цей чавунний камін без зробленого верху в мене працює вже два роки. Тобто по суті, коли я палю його у мене в хаті є розігрітий чавунний камін і 1.5м димоходу. І ніяких екстремальних температур навіть в цій кімнаті немає. Бо є рух повітря, є хата яка не ідеально термоізольована, є сусідні кімнати які без опалення і все усереднюється. Може сама топка і розігрівається до 300, по відчуттям повітря над нею не більше 50 в самий розпал обігріву.

По-друге коли я вимурую верх це не буде закрита коробка з каміном всередині. В каміна знозу є повітрозабірники, зверху будуть решітки тобто навпаки з"явиться вже організована конвекція повітря. Тому я не очікую навіть +100 градусів повітря. Думаю в реалі буде 40-50 максимум.
Змінено Mutant (19:28 25/09/2024)
Mutant | Достоевский **
[Re: kkk_GAZ240] 25 сентября 2024 в 19:33
kkk_GAZ240 25.09.2024 10:28 пишет:

Mutant 24.09.2024 11:46 пишет:

А естетитично і не вийде.
Просто металевий короб до наступної кімнати донесе вже холодне повітря - так працюють нагрівачі повітря. Якщо ти хочеш зробити псевдоповітряне опалення - то труби треба теплоізольовані.
Те що ти гофрою з дуйчиком маєш якийсь результат - ти навіть приблизно це не отримаєщ зробивши стаціонарно.
Ну а ізольвані труби можна спробувати закрити або коробами, або якозь обіграти в дизайні

Та ні мені не треба ізхолювати, бо повітроводи будуть йти по тим кімнатам які і треба обігрівати. Якщо там повітря стало холодним, то ок, значить стало тепліше в тій кімнаті де йшла труба, і наступні порції повітря вже будуть теплішими.
Мені не обов"язково доставляти гаряче повітря в конкретну точку. мені треба тепло розподілити рівномірно по всьому об"єму хати.
Mutant | Достоевский **
[Re: Mutant] 25 сентября 2024 в 19:37
Прикріплені файли (0 завантажити)
Ось цей камінь і труба якою я ганяю повітря по кімнатам. Просто хочу це все впорядкувати і автоматизувати. 😀
Там всього то треба метрів 12 повітроводів прокласти.

Ось цей камінь і труба якою я ганяю повітря по кімнатам. Просто хочу це все впорядкувати і автоматизувати
Змінено Mutant (19:38 25/09/2024)
Mutant | Достоевский **
[Re: мелкий-2] 25 сентября 2024 в 19:59
мелкий-2 24.09.2024 22:47 пишет:

Таке підійде?

Ціна - космос.
Maksimus | V.I.P ***
[Re: Mutant] 26 сентября 2024 в 12:02
Mutant 25.09.2024 19:27 пишет:

Як завжди на автоюа аналіз ситуації зайшов у екстремальні умови.

Давайте по фактам. Цей чавунний камін без зробленого верху в мене працює вже два роки. Тобто по суті, коли я палю його у мене в хаті є розігрітий чавунний камін і 1.5м димоходу. І ніяких екстремальних температур навіть в цій кімнаті немає. Бо є рух повітря, є хата яка не ідеально термоізольована, є сусідні кімнати які без опалення і все усереднюється. Може сама топка і розігрівається до 300, по відчуттям повітря над нею не більше 50 в самий розпал обігріву.

По-друге коли я вимурую верх це не буде закрита коробка з каміном всередині. В каміна знозу є повітрозабірники, зверху будуть решітки тобто навпаки з"явиться вже організована конвекція повітря. Тому я не очікую навіть +100 градусів повітря. Думаю в реалі буде 40-50 максимум.

тепловентилятор в наведеній мною системі (він має корпус і крильчатку з металу і досить коштовний) виставлений вмикатися при температурі повітря у воздуховоді 60градусів. він аз півгодини після розпалення каміну вже вмикається. це про температури. на моєму фото топка 25кВт, цільгнолита і з подачею повітря топки зовні окремим каналом.
топка 14кВт (найменша найпростіша топка з епіка) змонтована в зрубі двоповерховому. перший поверх опалювався завдяки циркуляції через бокові отвори порталу, в одну кімнату на другому поверсі йде металевий гофрокороб, в іншій кімнаті проходить димар з встановленим "їжаком", який був зашитий і решітка знизу і вгорі (як і на порталы каміну). нормально це все працюває, але то зруб - зовсім не герметична будівля, підсос повітря біля каміну присутній був достатній (бо другий поверх був відокремлений і повітря що йшло по кофрі на другий поверх треба було компенсувати забором повітря на першому поверсі "звідкись"). короб над каміном робився зі спеціального жаротривкого матеріалу, але це не врятувало його від тріщин (нагрівався так, що рукою торкатися неможливо).
Змінено Maksimus (14:42 26/09/2024)
Додаткова інформація
Модератор:

moderator, Outdriver 

0 користувачів і 4 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Переглядів теми: 1149