Якщо сам будеш колотити, то купи присадку в бетон. Тоді можна заливати до мінус п'ять точно. А якщо міксер, то при замовленні можна сказати що треба добавити морозостійкості, або вони і самі таке привезуть і то буде написано в паспорті бетону.
А якщо міксер, то при замовленні можна сказати що треба добавити морозостійкості, або вони і самі таке привезуть і то буде написано в паспорті бетону.
Я або глобально відстав від новітніх будівельних технологій, або то робиться виключно "для продати". Поруч зі мною заходились люди збудувати "такой, двох...трьох...такой етажний домік" - так от залили фундамент днів десять назад, через чотири дні привезли газоблоки, вчора глянув - до половини вже ті газоблоки викладені в стіни... А заморозки вночі, майже щодня.
Дивує що навантаження на фундамент відбувається на 4-6й день від моменту коли його залили. Хоча я жодним чином не будівельник, і розбираюсь в новітніх віяннях б цій сфері як баран в зоряному небі, але ж є якісь норми...
K@rlson 25.10.2024 12:31 пишет: Дивує що навантаження на фундамент відбувається на 4-6й день від моменту коли його залили.
До цього в мене претензій немає, там поступове навантаження, нічого з ним не буде. Єдине, навіщо його в зиму будувати. А по друге, мене більше непокоїло би, як клей для газоблоків працює при температурі нижче +5. Хоча, коли це замовника зупиняло. Майже всі хочуть швидко і подешевше.
K@rlson 25.10.2024 12:31 пишет: Дивує що навантаження на фундамент відбувається на 4-6й день від моменту коли його залили. Хоча я жодним чином не будівельник, і розбираюсь в новітніх віяннях б цій сфері як баран в зоряному небі, але ж є якісь норми...
поцікавтеся як масмаркетно пам'ятники роблять на кладовищах. на картонці чи шматку бляхи вимішують суміш, заливають, а після перекуру довжиною з півгодини ставлять шматки каменю наверх. Тримається, правда не завжди та не у всіх. бачив випадки що за пару місяців той бетон був весь у тріщинах. а в декого навпаки, все стоїть на ура. Гадаю причина не в технології - яка вже давно продумана і доведена до досконалості, а в конкретних виконавцях, які економлять час та потім просто ігнорують претензії, аргументуючи найнижчими цінами на ринку, тощо. Родичі так повелися, на другий рік інша бригада їм наново встановлювала, бо був ризик що все просто розсиплеться
То як собі будувати, то так, краще вже теплої пори. Важливо, аби до холодів будинок укрити і засклити, аби внутрішні конструкції не перемерзали і фундамент "не вело" коли грунт до того схильний. Все то не важливо, у випадку будівництва на продаж, та ще й під бюджетні кошти. Тільки швидкість....