Спеціально нікуди не виїжджав, але часто дороги були пустими, чим і користувався. Отож, результати місячних експериментів.
На зубилі, як і будь-якому передньопривідному автомобілі, їзда по прямій не викликає проблем. Є тільки один момент, про який треба пам`ятати - різко кидати газ на льоду небезпечно, може занести задок, який завантажений значно менше передка в такому випадку. Ну і ще розверне, чого доброго. Особило уважним треба бути, переключаючись на нижчу передачу. Але я не про це хотів говорити
![](/auto_f/images/graemlins/smile.gif)
Я про повороти. Отже, як я розумію фізику того, що відбувається.
Найпоширеніший занос передньопривідного авто при проходженні поворотів - це знос передка. Кермо повертається, а машина за законами інерції їде далі прямо. Щоб вийти з такої ситуації, потрібно, щоб передні колеса зачепились за дорогу, а значить їх треба завантажити. А завантажаться вони, коли машина "клюне носом". Це відбувається в двох випадках - при різкому скидуванні газу і при гальмуванні. Але для подальшого безпечного проходження повороту цього буває замало. Отже, ви під`їжджаєте до повороту і відчуваєте, що передок починає зносити. Кидаєте газ, машина киває вперед, і в цей момент потрібно смикнути вверх ручник. Ці дві дії потрібно робити практично одночасно. Якщо все правильно - перед почне повертати, куди йому вказують колеса, а задок прохи знесе вбік, назовні повороту. Так от, як тільки задок почало зносити, відпускаєте ручник і тиснете добряче на акселератор. Після цього машина прекрасно входить в траекторію повороту. І навіть якщо передні колеса зірвуться в букс, вони витягнуть. Описаний спосіб проходження поворотів ІМХО найпростіший і найнадійніший.
Тільки уникайте тривалого утримування ручника! Зад має знести настільки, щоб машина лише була скерована по дотичній до дуги повороту. Якщо занесе сильніше, вам вже доведеться рятуватись від іншого заносу. І ризикуєте відрихтувати бік автомобіля об стовпа, який несподівано вискочить назустріч, а то, не дай Бог, перехожого зачепите!
Крім того для виконання цього маневру двигун повинен мати запас потужності, тобто хоча б 2500-3000 обертів. Щоб, по-перше, краще завантажувались передні колеса при скидуванні газу, а, по-друге, щоб двигун витягнув автомобіль з заносу.
Інший спосіб, складніший, - користуватись для зносу задка робочою гальмівною системою. Він вимагає довгих тренувань по одночасному натискуванні двох педалей - газу і гальма. А оскільки в зубилі для таких викрутасів педалі треба переробляти, бо вони стандартно знаходяться на різній висоті, я цого способу не освоїв. Пару раз спробівав, але цей перепад висот і великі зимові черевики заважали. Крім того колеса мають краще зчеплюватись з дорогою, ніж в попередньому способі. Це краще проробляти на шиповках ІМХО.
Є ще один спосіб проходження поворотів - спортивний. Він передбачає одразу запланований керований занос з частковим зносом обох осей. Але помилитись дуже легко, а ви ж не на спортивній трасі. Так що його можна вивчати хіба для власного вдосконалення, а на дорогах загального використання я би використовувати ці знання не радив. Більше скажу - я категорично проти.
Вот такі спостереження.