autoua
Это мобильная версия форума. Перейти на обычную версию форума ×
Вход
Autoua.netФорумLada (ВАЗ) форум

Льодові експерименти (+)

NetGuy | Супер писатель! ****
Льодові експерименти (+)
2 января 2003 в 18:16
Користуючись наявністю льду на дорогах потрошки експериментував з керуванням автомобілем.
Спеціально нікуди не виїжджав, але часто дороги були пустими, чим і користувався. Отож, результати місячних експериментів.
На зубилі, як і будь-якому передньопривідному автомобілі, їзда по прямій не викликає проблем. Є тільки один момент, про який треба пам`ятати - різко кидати газ на льоду небезпечно, може занести задок, який завантажений значно менше передка в такому випадку. Ну і ще розверне, чого доброго. Особило уважним треба бути, переключаючись на нижчу передачу. Але я не про це хотів говорити
Я про повороти. Отже, як я розумію фізику того, що відбувається.
Найпоширеніший занос передньопривідного авто при проходженні поворотів - це знос передка. Кермо повертається, а машина за законами інерції їде далі прямо. Щоб вийти з такої ситуації, потрібно, щоб передні колеса зачепились за дорогу, а значить їх треба завантажити. А завантажаться вони, коли машина "клюне носом". Це відбувається в двох випадках - при різкому скидуванні газу і при гальмуванні. Але для подальшого безпечного проходження повороту цього буває замало. Отже, ви під`їжджаєте до повороту і відчуваєте, що передок починає зносити. Кидаєте газ, машина киває вперед, і в цей момент потрібно смикнути вверх ручник. Ці дві дії потрібно робити практично одночасно. Якщо все правильно - перед почне повертати, куди йому вказують колеса, а задок прохи знесе вбік, назовні повороту. Так от, як тільки задок почало зносити, відпускаєте ручник і тиснете добряче на акселератор. Після цього машина прекрасно входить в траекторію повороту. І навіть якщо передні колеса зірвуться в букс, вони витягнуть. Описаний спосіб проходження поворотів ІМХО найпростіший і найнадійніший.
Тільки уникайте тривалого утримування ручника! Зад має знести настільки, щоб машина лише була скерована по дотичній до дуги повороту. Якщо занесе сильніше, вам вже доведеться рятуватись від іншого заносу. І ризикуєте відрихтувати бік автомобіля об стовпа, який несподівано вискочить назустріч, а то, не дай Бог, перехожого зачепите!
Крім того для виконання цього маневру двигун повинен мати запас потужності, тобто хоча б 2500-3000 обертів. Щоб, по-перше, краще завантажувались передні колеса при скидуванні газу, а, по-друге, щоб двигун витягнув автомобіль з заносу.
Інший спосіб, складніший, - користуватись для зносу задка робочою гальмівною системою. Він вимагає довгих тренувань по одночасному натискуванні двох педалей - газу і гальма. А оскільки в зубилі для таких викрутасів педалі треба переробляти, бо вони стандартно знаходяться на різній висоті, я цого способу не освоїв. Пару раз спробівав, але цей перепад висот і великі зимові черевики заважали. Крім того колеса мають краще зчеплюватись з дорогою, ніж в попередньому способі. Це краще проробляти на шиповках ІМХО.
Є ще один спосіб проходження поворотів - спортивний. Він передбачає одразу запланований керований занос з частковим зносом обох осей. Але помилитись дуже легко, а ви ж не на спортивній трасі. Так що його можна вивчати хіба для власного вдосконалення, а на дорогах загального використання я би використовувати ці знання не радив. Більше скажу - я категорично проти.
Вот такі спостереження.
Tiger_Val | ÑóïåðÑòàð **
Re: Льодові експерименти (+)
[Re: NetGuy] 2 января 2003 в 19:01
Идеальная поворачиваемость именно на льду для ПП ВАЗа (разворот 180) достигается ДВОЙНЫМ ручником -

1. Сброс газа перед поворотом
2. Резкий (очень активный, но в тоже время плавный ) поворот руля на 1/4 - 1/2 оборота в сторону поворота
3. Выжим сцепления
4. Ручник вверх (блокировка задних колес) ====> снос задней оси
5. Отпускание ручника
6. Доворот руля еще на на 1/4 - 1/2 оборота в сторону поворота
7. Ручник вверх (блокировка задних колес) ====> снос задней оси
8. Отпускание сцепления одновременно с подачей газа

==========
По описанной методике ДВОЙНОГО "ручника" машина практически облизывает фишку

также см

Разворот "контрабандиста" (180) и "самогонщика" (180R)

Управление скольжением на зимней дороге
KVJ | Месье Peugeot **
Из моего опыта (+)
[Re: NetGuy] 2 января 2003 в 20:17
я уже писал немного тут
В ответ на:

Найпоширеніший занос передньопривідного авто при проходженні поворотів - це знос передка. Кермо повертається, а машина за законами інерції їде далі прямо.

Да уж, как это до боли знакомо! Более того скажу - получить занос задней оси естественным способом (без ручника) мне так ни разу не удалось ни на асфальте ни на льду причем я это старался сделать специально (!!!). Из этого я делаю вывод - получить снос задней оси (на Таврии по крайней мере) - невозможно, передняя же ось сносится легко и непренужденно ...
В ответ на:

Щоб вийти з такої ситуації, потрібно, щоб передні колеса зачепились за дорогу, а значить їх треба завантажити. А завантажаться вони, коли машина "клюне носом". Це відбувається в двох випадках - при різкому скидуванні газу і при гальмуванні.

Вот с этим бы я поспорил. На льду "нагружать" колеса уже практически бесполезно. Если газа добавить (даже чуть чуть) - колеса в букс. Если газ убераем совсем - колеса просто скользят, крутясь с той скоростью с какой их прокручивает двигатель на холостом ходу но с поверхностью сцепления нету все ровно. В результате машина и в том и в другом случае - едет прямо и руль крутить бесполезно.

Рассмотрим ситуацию так: сила сцепления колеса с дорогой "расходуется" (более научно - раскладывается) на силу поворачивающую машину в поворот и на силу торможения/ускорения автомобиля. Наша задача при входе в поворот отдать всю силу сцепления колеса с землей на силу поворачивающую машину в поворот т.е. другими словами убрать силу торможения/ускорения авто = > надо чтобы колесо вращалось строго с той скоростью с какой едет автомобиль ни быстрее ни медленнее. Самый простой способ отдать всю силу сцепления на поворачивающюю силу - вызжать сцепление. Передние колеса моментом "поймают" дорогу и машина начнет поворот. Недостаток способа в том, что при слишком сильно вывернутом руле (читай - крутом повороте) - колесо даже с вызжатым сцеплением дорогу не ловит. Надо либо уменьшить угол поворота руля , либо если и это поздно (в поворот не вписываешся) - вот тогда таки да - ручник спасет положение. Т.е. мы при этом способе имеем основной этап - типа попытка "вкатывания" в поворот и в случае неудачи у нас еще есть два резервных варианта - вызжать сцепление и наконец дернуть ручник. Т.е. что хорошо - имеем запасные варианты и план "аварийных" действий. Следует заметить, что с ручником и с заносом скорость прохода поворота меньше, чем плавное вкатывание. Другими словами "ручник" и занос - это методы аварийного "дотормаживания в повороте". Прохождение всех поворотов "на ручнике" на общем времени прохождения трассы не сказывается и даже наоборот - ухудшает время.

Второй способ - это "поймать" соотношением газа и тормоза такое соотношение, чтоб колеса крутились с нужной скоростью. Способ весьма сложный, но дает полный контроль над машиной. Момент "поимки" чувствуется очень даже хорошо и четко, но вот траектория при таком методе получается пологой и сильно отличающейся от первого способа (с заносом). В результате когда наступает промашка - способов к отступлению уже не остается, (или я не знаю). Т.е. траектория идет по внешней границе поворота скорость максимальная при прохождении этого данного поворота, соотношение газа и тормоза подобрано так, что колеса и без того оптимально "вцепляется" в дорогу, но вместе с тем ты видишь, что вписатся в поворот не удается (завышена скорость входа в поворот таки да - быстрее уже там низзя никак!!!). Как исправить ситуацию ? Вызжать сцепление - бесполезняк, "газ/тормоз" куда эффективней уводит машину в поворот, вызжать сцепление в такой ситуации - 100% потерять связь с поверхностью вообще. Дернуть ручник ? Дык машина едет по внешней траектории поворота - заднюю ось заносить некуда - колесо и так рядом с бордюром. Дернуть ручник в такой ситуации - стукнуть машину задом об бордюр.
Пока вижу один способ выхода из этой ситуации - ручничком подровнять машину СТРОГО вдоль бордюра (при этом газ и тормоз так и держать в нужном соотношении) и далее пусть тебя шмякнет об бордюр боком сразу двумя колесами - вдвоем колеса все таки шмякнутся слабее чем одним, при сильном "шмяке" машину может конечно и перевернуть (но это надо уже быть вааааще ). Еще один вариант выхода предложил Сергей (DefLoom) - попытатся видя "ТАКОЕ ДЕЛО" прямо на бордюр, если он невысокий, но мне не видится такой исход событий - до последней секунды ведь веришь, что получится А тут заранее планировать вскочить на бордюр ... нереально.
Одно могу сказать с гордостью - когда въехал в бордюр то помял диск не в одном месте а почти полколеса измял - значит в повороте не тормозил
Удачной охоты !
Re: (+)
[Re: KVJ] 2 января 2003 в 21:14
Спершу хочу сказати, що я людина сугубо практичного складу і схильний спочатку пробувати, а потім обдумувати результати і робити висновки. Тобто, є якість вихідні дані, взяті з різних джерел і акумульовані в свідомості настільки, що починається підсвідомий процес аналізу, який провокує мене на експеримент
В ответ на:

Вот с этим бы я поспорил. На льду "нагружать" колеса уже практически бесполезно. Если газа добавить (даже чуть чуть) - колеса в букс. Если газ убераем совсем - колеса просто скользят, крутясь с той скоростью с какой их прокручивает двигатель на холостом ходу но с поверхностью сцепления нету все ровно. В результате машина и в том и в другом случае - едет прямо и руль крутить бесполезно.

Може ти мене не правильно зрозумів. Давай, спробую розжувати свою думку. Крім того це висновки, зроблені на основі практичного дослідження
Отже, наближається поворот, ти їдеш прямо, повертаєш колеса, а вони проковзують і машинка далі прямо. Якщо в цій ситуації добавити газку, то таки так, букс збільшиться, машина не повертатиме. Просто натиснути зчеплення - гмм... Треба попробувати. Можливо, я не пробував, бо то пасивний, певною мірою, метод. Ти просто чекаєш, коли машина сама почне виконувати маневр. Але спробую при нагоді і опишу свої відчуття. Правда зараз у нас дороги здебільшого без льоду. Нічого, не до спіху...
А тепер те, про що я писав. Отже, після повороту на потрібний кут коліс вони почали проковзувати. В наступний момент я кидаю газ (передні колеса при цьому краще притискаються до дороги) і смикаю одночасно ручник, що викликає занос задка. Після цього маневру кузов повинен стати вздовж лінії майбутньої траекторії, тобто, по дотичній. Нічого страшного, якщо він трохи не дійде до цієї лінії (тобто, його недознесе). Тепер заднім колесам буде простіше покотитись в тому напрямку, в якому їх потягнуть ведучі, а не туди, куди діє інерція, тобто, назовні повороту. Вони навпаки будуть опиратись подальшому заносу. І одразу після відпускання ручника газ втоплюється... ну, не в підлогу, але таки втоплюється. Руль при цьому строго вказує напрям, в якому потрібно їхати. Ніяких надмірних поворотів і т.д.
Я боюсь, що якщо просто натиснути педаль зчеплення і чекати, поки машина сама впишеться в поворот, то потім вже виправляти ситуацію буде пізно ручником. Може просто не вистарчити місця. Якщо ж смикнути ручник, але одразу не витягнути задок з заносу газом, то назовні може понести всю машину. Але, як я вже казав - попробую...
Коротше, я описав метод, який, як показує моя практика, досить надійний, для виправлення зносу передка одразу і активним втручанням. Треба тільки навчитись дозувати ручник. Тобто, тримати його рівно стільки, скільки треба. Не більше і не менше. Особливо, щоб не задовго, бо коли вже зад перетне дотичну і понесе його далі, то виправити ситуацію буде значно складніше.
Ну і само собою, це сповільнює рух. Але я не про спорт говорю, а про повсякденну їзду.

Ну а другий спосіб - це вже ближче до спорту. Це не на звичайних дорогах. Хоча, якщо ти будеш це вміти, то їздити буде простіше, не сперечаюсь І ще - для проходження поворотів завідомо в керованому заносі ІМХО шипи необхідні. Інакше буде шмякати об бордюр
KVJ | Месье Peugeot **
Я наверное немного неправильно написал (+)
[Re: NetGuy] 2 января 2003 в 23:45
В ответ на:

Я боюсь, що якщо просто натиснути педаль зчеплення і чекати, поки машина сама впишеться в поворот, то потім вже виправляти ситуацію буде пізно ручником.

Я имел в виду не просто нажать педаль сцепления и ждать. А РЕЗКО нажать педаль сцепления, колеса моментом "хватаются" и поворот начинается (чувствуется резкий "толчек" вбок, если колеса до этого тупо скользили). Вот тут мы уже даем газу и подводим сцепление.
Т.е. Сцепление "ударно" выключается и тут же включается назад на этот раз уже потихонечку,чтоб не допустить пробуксовки колес. Этот метод для возвращения себе управляемости на большой скорости ну и когда поворот не очень крутой.
Ведь на большой скорости ручник может ТААААК раскрутить, что потом вращение не остановишь. Я бы ручник на льду на скорости более 40 км/ч дергать не стал, особенно если дело происходит на трассе и поворот небольшой и вруг бац ледок - понесло слегка. Что ж тут ручник дергать ? Не - ни за что
К тому же ручник приводит к приличному заносу и надо опережающими действиями да еще и одной рукой выравнивать машину - это тяжело можно попасть в ритмический занос и поминай как звали. Так что каждому методу своя сфера применения.
Змінено Jedy (23:55 02/01/2003)
"Так что каждому методу своя сфера применения" (-)
[Re: KVJ] 3 января 2003 в 16:44
Саме воно!
sla | member **
А для класики???
[Re: NetGuy] 5 января 2003 в 22:08
Їхав я від с/к Чайка у напрямку міста. І от вирішив спробувати мою копієчку на льоду . А лід такий гарний укатаний і от я тисну на гальма, занос перехожу на нітралку (машина накатом приблизно 50 км/год) нормально. Перехожу на нищу передачу, занос. Я тоді трохи злякався бо вже і проспект наближався, і якесь авто позаду з"явилося. Почав я ритмічно начавлювати на гальма (десь два, три надавлювання за секунду). І тьфу три рази виїхав на проспект на швидкості десь 30 км/год (тобто зкинув 20км за 300м).
Поворот 90 градусів машина повернула але зад занесло, потім зіслизнув я на викатану колью і відразу відчувши асфальт під колесоми перехрестився, зупинив помаленьку авто і запаливши цигарку пішов у кущі по маленіких справах.
Якщоб це зімною сталосяб підчас білш інтенсивного руху страшно подумати. Задумався я про шиповану гуму(але це скоріш вже наступної зими).
Зато на снігу я вже натренувався і навіть получаю задоволення від цього (звичайно якщо нікого немає поруч ).
Дякую за увагу хотілося вимовитися
KVJ | Месье Peugeot **
Для ЗП из своего опыта подсказать ничего не могу (+)
[Re: sla] 6 января 2003 в 18:14
Не ездил никогда Но учился ездить на 7-ке да и инструктор именно рассказывал по действиям на ЗП.
На ЗП инстинктивные действия - это и есть правильные Т.е. ты действовал ИМХО правильно, только на нейтралку не надо было переходить - переходя на нейтралку ты теряешь и время и возможность маневра.
В ответ на:

Перехожу на нищу передачу, занос.

Значит на слишком низкую перешел, надо было просто газ бросить на той передаче, что ехал и ритмично тормозить а переходить на пониженную уже после достаточного сброса скорости.
Ну уж если такую ошибку сделал "Перехожу на нищу передачу, - занос", значит надо исправлять ошибку - перейти быстро на передачу повыше и далее тормозить по плану прерывисто с переключением передач вниз - наиболее правильный и "канонический" метод.

Ну и еще попытатся переставлять машину слегка то правым то левым боком и тормозить боковым скольжением - никогда не пробовал, даже не представляю как это сделать. Может кто знает - просвятите.
Digger | важничающий писатель ***
Re: Из моего опыта (+)
[Re: KVJ] 6 января 2003 в 21:35
В ответ на:

Да уж, как это до боли знакомо! Более того скажу - получить занос задней оси естественным способом (без ручника) мне так ни разу не удалось ни на асфальте ни на льду причем я это старался сделать специально (!!!). Из этого я делаю вывод - получить снос задней оси (на Таврии по крайней мере) - невозможно, передняя же ось сносится легко и непренужденно ...

Повернул резко руль на 360 градусов, поддал газу и зад полетел 180.
Уже неоднократно было на скользкой дороге.
Соответственно если руль на 180 то зад на 90. Вот уже и поворот на перекрестке.
Только стремно все это, особенно когда на дороге есть еще машины.
KVJ | Месье Peugeot **
[Re: Digger] 6 января 2003 в 22:06
В ответ на:

Повернул резко руль на 360 градусов, поддал газу и зад полетел 180.
Уже неоднократно было на скользкой дороге.

Не знаю - у меня в аналогичной ситуации сносит переднюю ось . Т.е. машина тупо едет прямо.
[Re: KVJ] 6 января 2003 в 22:25
В ответ на:

Странно, может резина?
KVJ | Месье Peugeot **
Странно, может резина? (+)
[Re: Digger] 6 января 2003 в 23:08
Ну ясно, что резина (у меня Росава - всесезонка) усугубляет. Но координально картину хорошая резина не меняет - ну будет тоже самое, просто на более скользком покрытии (более большой скорости).
Re: Странно, может резина? (+)
[Re: KVJ] 6 января 2003 в 23:36
У меня почему то всегда получается, что
спереди более хорошая резина стоит.
Скорее всего из за этого.
Ніфіга не виходить (+)
[Re: Digger] 8 января 2003 в 17:28
На слизькому покритті просто зносить перед. При тому, що в мене спереду Барум Полярис, а ззаду, хоч і нова, але літня ВС-11. Морда, як каже Jedy, тупо їде вперед.
На асфальті припускаю, що так може бути, але треба низькопрофільну гуму для таких речей, бо потрібна висока швидкість.
А може в тебе спереду шипи?
Tigor | Тавроманьяк **
Молодец !!! Все правильно написал !!! (+)
[Re: NetGuy] 15 января 2003 в 17:04
Есть такое дело - занос передней оси на поворотах. И довольно серьезный занос. У 2101 такого не наблюдалось. А особенно если на повороте газку даешь (а как же иначе при выезде со двора на дорогу (снежная каша) - передние колеса теряют контакт полностью. "и несет меня и несет меня в далекую снежную даль... эх три белых коня..."
Tigor | Тавроманьяк **
Зимняя резина - не панацея, но хелп дает не плохой
[Re: KVJ] 15 января 2003 в 19:06
да-да, братан - зимняя резина рулез, но не на все случаи жизни
Tigor | Тавроманьяк **
Зимняя резина - не панацея, но хелп дает не плохой (-)
[Re: KVJ] 15 января 2003 в 19:08
да-да, братан - зимняя резина рулез, но не на все случаи жизни
Autoua.netФорумLada (ВАЗ) форум

Льодові експерименти (+)

Додаткова інформація
Модератор:

fetus, Bivaliy, moderator 

0 користувачів і 75 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Переглядів теми: 1335