autoua
Это мобильная версия форума. Перейти на обычную версию форума ×
Вход
Autoua.netФорумLada (ВАЗ) форум

Льодові експерименти - 2 (+)

NetGuy | Супер писатель! ****
14 января 2003 в 21:08
Хто не читав - попередня частина.

Так вот, випав сніг після Різдва і я продовжив експерименти.
Отже, запропонований Jedy-єм метод, а саме - натиснути педаль зчеплення для того, щоб синхронізувати оберти передніх коліс і відновити їх зчеплення з дорогою в момент початку повороту - не проходить. Це пасивний метод. Потрібно здійснити дію і чекати, коли нарешті машина почне повертати. В моїх експериментах ставалось, як правило, так, що автомобіль ковзав ще трохи вперед, перш ніж колеса зачіплялись за дорогу. Крім того, на льоді покритому снігом, колеса не могли почати повертати, бо їм заважав сніг. Їм простіше було ковзати далі вперед, ніж почати повертати. Мене такий стан речей не задовільнив. Я шукаю надійного, активного і практично стовідсоткового способу виходу із зносу передка. Поки що я бачу два варіанти. Перший - той, який я описав в попередній частині, з ручником. Він для невеликих швидкостей або для крутих поворотів.
Другий - занос задка можна викликати (при достатній швидкості) без ручника. Цей спосіб передбачає запобігання зносу передка, а не рятування автомобіля, коли вже знос почався. Тобто, водій одразу свідомо їде так, щоб зносу не сталось. Він (спосіб) десь на самій межі перед проходженням повороту в керованому заносі. Для цього треба навчитись ловити момент початку повороту, в який потрібно скинути газ (іноді навіть лівою ногою (чи п`яткою правої - як кому зручніше) пригальмувати (в більшості випадків це зайве зимою)) і одразу добавити газу. Машина трохи клюне носом, зайде в поворот і прижатий акселератор почне втягувати її в потрібну траекторію, а зад, залежно від швидкості і розвантаженості (тобто, від інерції і зчеплення коліс із дорогою) може просто поїхати за передком, а може і знестись назовні. Тобто, потрібно бути готовим, що може статись так, що поворот пройдеться в керованому заносі.
Важливий момент - акселератор притискається тільки, коли передок вже почав повертати. Якщо це зробити зарано - гарантований знос передка.
Цей метод вимагає тренувань, тому що передбачає наявність у водія відчуття автомобіля і моменту.
Вот такі спостереження.
Ги. А на льоді взагалі потрібно їхати повільно, бо він слизький, зараза. І сама супер пупер техніка водіння може не виручити при надто великій швидкості.
Crow-21013 | member ***
Все хорошо, а как на классике??? (+)
[Re: NetGuy] 14 января 2003 в 21:41
Был такой случай, неправильно расчитал скорость при вхождении в поворот и как результат снос передка . Ни зброс газа ,ни выравнивание руля на большую траэкторию не помогло.
Зото помог бордюр
А как насчет ручника помог бы в данной ситуации?
В тот момент про него совсем забыл.
KVJ | Месье Peugeot **
Re: Льодові експерименти - 2 (+)
[Re: NetGuy] 14 января 2003 в 21:43
В ответ на:

Отже, запропонований Jedy-єм метод, а саме - натиснути педаль зчеплення для того, щоб синхронізувати оберти передніх коліс і відновити їх зчеплення з дорогою в момент початку повороту - не проходить. Це пасивний метод. Потрібно здійснити дію і чекати, коли нарешті машина почне повертати. В моїх експериментах ставалось, як правило, так, що автомобіль ковзав ще трохи вперед, перш ніж колеса зачіплялись за дорогу. Крім того, на льоді покритому снігом, колеса не могли почати повертати, бо їм заважав сніг.

Полностью согласен, добавить к сказанному уже просто нечего. Вывод один - снос передка легче не допустить, чем с ним боротся . Потому что боротся со сносом передка очень сложно , практически невозможно, особенно в тех случаях когда он возникает неожиданно.
А так расскажу историю, которая произошла со мной совсем недавно:
Зазжаю я с дороги (чистая и сухая) на стоянку (площадка, машины по периметру под углом к бровке) , площадка вся покрыта снегом сантиметров 20 - каша. Ну и я на скорости километров 10 в час (не больше!!!!) типа пытаюсь парковатся рядом с машиной прямо сбоку возле входа. Для этого выбираю такую траекторию - еду по направлению ей в бок а потом поворачиваю руль к бровке - думаю встать рядом, спешу. В момент поворота руля к бровке - машина продолжает как ни в чем не бывало скользить прямо припаркованной машине в бочину !!! Я растерялся, вмиг забыл навыки, не знаю что делать (выжим сцепления не помог - снег не дает колесу крутится) единственное что пришло на ум - прерывисто тормозить... знаете .... помогло, в полуметре от бочины авто моя машина остановилась и уже аккуратненько довернул руль и встал на стоянку.
Теперь думаю - что надо было делать ? Добавить газу ? А вдруг бы это не помогло и оно бы скользило (на этот раз без торможения) - а если бы и помогло - что потом - в бордюр въезджать?
В общем прежде чем выбиратся из дурацких ситуаций - посторайтесь просто в них не попадать
Угу, зі снігом складніше (+)
[Re: KVJ] 14 января 2003 в 22:03
Тут потрібні або колеса з дуже грубим і достатньо жорстким протектором, або ланцюги. Оскільке і одне, і друге має більше мінусів, ніж плюсів, то треба просто, як ти і казав, намагатись не попадати в такі ситуації. При достатньому досвіді це цілком можливо.
А в описаній ситуації важко сказати, що треба було робити. Занос задниці не викличеш для вирівнювання машини, бо сніг заважатиме і швидкість замала. Газувати - не найкращий варіант, бо невідомо, чи колеса встигнуть розкопати собі дорогу. Тут повинен відіграти роль власне досвід - чи газувати, чи гальмувати. При невеликій швидкості і відсутності льоду я би схилявся більше до гальмування.

Завжди приємно, коли в процесі дослідження досягається взаєморозуміння
З класикою справи погані (+)
[Re: Crow-21013] 14 января 2003 в 22:18
Жарт
Хоча я дійсно вважаю ПП керованішою машиною, є деякі маневри, які на класиці зробити значно легше. Наприклад - переставка на слизькій дорозі, коли треба об`їхати стовп, який зненацька вискочив на дорогу, чи щось подібне. Тобто, як мені здається, в змійці класика має перевагу над ПП на слизькій дорозі.
Я не великий спец по ЗП, їздив я на ньому не дуже довго, накатав, може, тисяч 5-10 зимою.
Але, при будь-якому приводі при зносі передка потрібно викликати занос задка. Інша справа - якими способами. Ручник допоможе точно, але вот швидкість. Якщо швидкість висока, з ручником може так розвернути, що вже і не вирівняєш, особливо з ЗП, який взагалі стремиться до надмірного повертання.
Я боюся щось радити, бо можу помилитись. Бачиш, з деяких пір я намагаюсь не говорити про те, що не випробував на практиці.
Подивись в головному форумі, там недавно Тігер_Вал викладав лінки про зимову їзду. Читай, думай, експериментуй на безлюдних дорогах... Це все, що можу порадити.
Tigor | Тавроманьяк **
"Давать газок" не получаеца...
[Re: NetGuy] 15 января 2003 в 17:12
Это только усугубляет занос. Пусть даже уже при повороте задка. Все красиво, мы выходим из заноса, а тут передние колеса опять потеряли контакт из-за пробуксовки и машинку начинает опять нести туда, куда инерция скажет.
Tigor | Тавроманьяк **
Давать газу - не помогло бы... (-)
[Re: KVJ] 15 января 2003 в 17:17
пусто
Tigor | Тавроманьяк **
Re: Все хорошо, а как на классике??? (+)
[Re: Crow-21013] 15 января 2003 в 17:20
А тут мог бы помочь ручник или (!!!) давать газу. Задок бы занесло. На узкой улочке разворот даже по асфальту на 2101 - при повороте газонуть и ес-офкос.
Re: "Давать газок" не получаеца...
[Re: Tigor] 15 января 2003 в 19:10
Якщо ти маєш на увазі, що починається уже знос обох осей, то це означає, що швидкість завелика. Тут вже нічого не допоможе. Тільки тиснути на газ і надіятись, що зустрічних не буде. Або гальма і зчеплення в підлогу і будь що буде...
Просто швидкість треба вибирати правильно. Я не пишу, як можна проходити повороти з надмірною швидкістю, а як виходити з ситуації, коли почався знос передка, який можливий і на досить невисокій швидкості.
Autoua.netФорумLada (ВАЗ) форум

Додаткова інформація
Модератор:

fetus, Bivaliy, moderator 

0 користувачів і 14 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Переглядів теми: 1525