autoua
Это мобильная версия форума. Перейти на обычную версию форума ×
Вход
Autoua.netФорумАвтотури по Україні

Козелець, Данівка, Лемеші та інші, Чернигівщина

Vladya | мандрівник **
9 марта 2009 в 18:51
14.02.09р. День св. Валентина, плани були різні, якось все зірвалося і відмінилося. Але як завжди спонтанне рішення і гарно проведений день гарантовано. Побачив тему про Козелець було миттєво вирішено їхати на Чернігівщину. Один погляд на мапу і ось маршрут Лемиші – Козелець – Данівка – Карасинівка – Петрівське.
Все встигли раніше я був тільки у Козельці, але докладніше ще раз зупинились, все ж це місце мене так само вражає як і перший раз, коли я там побував. Вийшов дуже гарний маршрут, докладніше розповім пізніше.
А зараз краса «Козелецького» бароко, собор Різдва Богородиці. Собор споруджено у 1752—63 рр. на замовлення Н.Д. Розумовської (Розумихи, матері О. і К. Розумовських) архітекторами В. Григорович-Барським і А.В.Квасовим у стилі барокко — на знак подяки Богові за щасливу долю її синів. Ікони писав Г.Стеценко, різьбу виконав С.Шалматов.

Дивитись ще фото та звіт про Козелець

Карасинівка
На сайті Чернігівській єпархії вказано що - с. Карасинівка Козелецького р-ну, Парафія Різдва Богородиці, благочинний Протоієрей Миколай Іванович Магула.

Щодо року заснування та історії церкви мені нічого не вдалося знайти. Сама церква зараз в аварійному стані, хоча не дивлячись на це там правиться. На фото можемо побачити як похилені бані. Зі слів мешканки, була спроба реставрації, але вона була невдала і замість того щоб полагодити зробили ще гірше.

Забуто якось виглядає все селище, дорога до Карасинівкі на GPS (N 50 8343133 E 31 1730656) позначено як дорога без покриття. Дорога і на справді в ямах, а в самому селі брущатка. Селяни в надії на вибори, що коли вони почнуться, може їм щось тоді гарне зроблять, наприклад відбудують церкву, покладуть асфальт то що …

дивитись ще фото та звіт про Карасинівку

Петрівське
Як що ви захочете знайти це селище, то будете здивовані коли вам пошук, або GPS запропонують біля 3х десятків сел. З назвою Петрівське. Але ось воно Петрівське, Чернігівської обл., Козелецького района.
Михайлівська церква, мури з вбудованою дзвіницею 1776 рік.
Таки споруди наприклад у мене визивають позитив і якийсь душевний спокій. Нам повезло, людей не було, а батюшка готувався к вечірній службі.

дивитись ще фото та звіт про Петрівське

Данівка
Георгіївський монастир, який був збудований 1741 році на кошти місцевого населення для старих та немічних козаків.
Комплекс споруд, оточених муром, складався з монументальної будівлі собору, трапезної, двоповерхового корпусу келій, будинку настоятеля та величної, чотириярусної дзвіниці, яка на жаль не збереглася до наших днів.

ще дивитись фото та звіт про Данівку

Лемеші, батьківщина Розумовських

Лемеші батьківщина останнього гетьмана Лівобережної України (1750-1764), графа, російського генерал-фельдмаршала, президента Петербурзької академії наук Кирила Григоровича Розумовського.

ще фото та звіт про Лемеші

Покорщина
Покорщина - так називають садибу Дараганів (полковника Юхима Дарагана і Віри Розумовської), середини 18 ст.. В даний час являється передмістям Козелеця.

Існує принаймні дві версії виникнення назви Покорщина. Але сама вірогідніша наведена у книзі "Забутою Україною"* в розділі "Кобилецькі дива" описується місце, де дочка Петра I таємно виходила заміж за людину, що увійшла до історії як граф Розумовський. Але тоді він був сином звичайної шинкарки, яка чекала у крильця свого будинку закінчення церемонії. Чого вона чекала? За давньою традицією невістка після вінчання повинна "підкоритися" матері свого чоловіка. З вікон хат підглядали сусіди, всі
хотіли побачити. Царська дочка повинна поклонитися простій шинкарці! І вона поклонилася. З тих пір те місце так і називається - Покорщина.
Приїзд Єлизавети (в 1744 р.) став для нашої країни історичним, вражена теплим прийомом простого люду і козацької старшини, вона дала наказ відродити на Україні гетьманство.

ще фото та звіт про Покорщину
Urugvay | старый писатель **
Re: Козелець, Данівка, Лемеші та інші, Чернигівщина
[Re: Vladya] 12 марта 2009 в 17:36
Спасибо. Как всегда очень красиво, кратко и по существую.
Gorbi | важничающий писатель ***
[Re: Vladya] 12 марта 2009 в 22:46
Спасибо!
Был только в Козельце и Лемешах - теперь понимаю, что стоит ещё в тех краях покататься!
Vladya | мандрівник **
[Re: Gorbi] 13 марта 2009 в 18:44
Ох я думаю что бы откатать Черниговскую область не одни выходные понадобятся.

Ну ничего есть план уже, а можно еще от Козельця в Остер съездить. Правда там мало что осталось но осталось оооочень старое, Юрьева Божница 12 ст.

Пото если продлевать этот маршрут что описан выше то там дальше Чернигов и рядом с ним много интересного.

Потом можно и такой маршрут реализовать Городище - Синявка - Чорнотичі - Жукля - Новгород-Сіверський

Да много чего еще есть на Черниговщине
Autoua.netФорумАвтотури по Україні

Додаткова інформація
Модератор:

AVB, LordAmid, moderator, LOMOND, Alexandr 

0 користувачів і 86 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Переглядів теми: 6610