Прошу прощения, что снова за это, что много и если повторю чьи-то выводы. Если где-то неправ, поправьте плзз. Я не пишу это в ГАЙский форум, потому как там наверняка личности из органов читают высказывания «на тему дня» и ржут всем подразделением, их то это не касается никак.
Все, що стосується „позбавлення права на керування” із Закону "Про дорожный рух" без скорочень:
„...Водій може бути позбавлений права на керування транспортним засобом внаслідок погіршення стану здоров'я, якщо воно перешкоджає безпечному керуванню транспортним засобом, а також за невиконання встановлених обов'язків у передбачених законодавством випадках.
Позбавлення водія права на керування транспортним засобом внаслідок погіршення стану здоров'я провадиться на підставі висновків відповідних медичних закладів.
Позбавлення водія права на керування транспортним засобом внаслідок невиконання ним встановлених законодавством обов'язків провадиться на підставі матеріалів справи про адміністративне порушення правил дорожнього руху, постанови про відмову в порушенні кримінальної справи або матеріалів кримінальної справи.
Позбавлення права на керування транспортним засобом провадиться до повного усунення причин, що перешкоджають водію безпечно керувати транспортним засобом, а в разі невиконання ним встановлених обов'язків - на строк, визначений чинним законодавством.
Адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права на керування транспортними засобами не застосовується до осіб, які користуються ними у зв'язку з інвалідністю, за винятком випадків керування в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, а також у разі відмови зупинити транспортний засіб на вимогу працівника міліції з метою виконання службових обов'язків, самовільного залишення місця дорожньо-транспортної події, ухилення від огляду на наявність алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння.
Позбавлення права на керування транспортним засобом провадиться шляхом вилучення у водія посвідчення уповноваженими посадовими особами Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ України, перелік яких встановлюється законодавством України.
При наявності підстав для позбавлення водія права на керування транспортним засобом або накладення стягнення у вигляді штрафу посадові особи Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ України мають право не повертати зазначене посвідчення до прийняття рішення про позбавлення права або сплати визначеного штрафу. У цьому разі водієві видається тимчасовий дозвіл на керування транспортним засобом. За фактом затримання посвідчення і видачі тимчасового дозволу на керування транспортним засобом складається протокол про його вилучення або робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення.
У разі систематичного порушення водієм правил дорожнього руху він може бути направлений уповноваженими посадовими особами Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ України для перевірки знань цих правил.”
Ось що я для себе зрозумів.
1. Посвідчення водія засвідчує надане мені ПРАВО на керувати автотранспортом. Хто може прийняти рішення про позбавлення цього ПРАВА? Думаю, що суд? Ну не ІДПСник же ж? Причому сказано, що „Позбавлення водія права на керування транспортним засобом внаслідок невиконання ним встановлених законодавством обов'язків провадиться на підставі матеріалів справи про адміністративне порушення правил дорожнього руху, постанови про відмову в порушенні кримінальної справи або матеріалів кримінальної справи.” Спочатку повинна бути СПРАВА, потім рішення про позбавлення ПРАВА.
2. Далі. Шлях позбавлення права – вилучення посвідчення. За рішенням по справі. Знову тут ІДПСником і не пахне.
3. Далі по тексту Закону з’являється посадова особа, яка може „не повернути” посвідчення, але на підставі чого: „При наявності підстав для позбавлення водія права на керування транспортним засобом або накладення стягнення у вигляді штрафу...” Цей момент для мене не такий простий, як уявляється, я не юрист, і формулювання „При наявності підстав для позбавлення водія права” я не можу до кінця зрозуміти, а позбавлення ПРАВА це серйозно, і ПІДСТАВА для цього теж повинна бути не просто чиєюсь особистою думкою. Які у ІДПСника можуть бути підстави для позбавлення мене наданого мені ПРАВА, або про накладання штрафу, те що він щось побачив? А якщо він просто хабар хоче отримати, тому й вигадує те, чого не було?
4. Ну і далі чітко сказано, що „За фактом затримання посвідчення і видачі тимчасового дозволу на керування транспортним засобом складається протокол про його вилучення або робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення.” Тобто треба вимагати виконання Закону і складати ПРОТОКОЛ про ВИЛУЧЕННЯ посвідчення, або ПРОТОКОЛ по адміністративне правопорушення.