Публікую щорічний звіт з отримання латвійської візи.
Мінулорічний.
Їдемо як завжди за запрошенням від моєї сестри. Останні років десять процедура досить проста, документів пересилати з Латвії не треба, достатньо повідомити номер запрошення.
Анкети друкував з сайту консуляту та заповнював вдома. Анкета стала коротшою, нема потреби вписувати в неї усі свої подорожі за кордон в минулі роки та данні про батьків та дітей. Для доньки (12 років вписана в паспорт дружини) подавали окрему анкету з даними паспорта дружини. Фотографувалися та друкували фотки теж вдома як і копії абсолютно усіх документів, що подавалися, наприклад техпаспорт машини та водійських посвідчень в 3-х екземплярах. Якість мого Epson-а консулят задовольнила.
Скористався своєю ж порадою - відвідувати консульство треба в вихідний для України, але робочий для Латвії день. Наступний такий день в цьому році - понеділок після Трійці (24.05.2010). Не прогадав. Приїхали близько десятої ранку, черга з кількох людей під консульством зникла поки я робив страховку життя та грін-карту в машині біля консуляту.
Думаю, що на страховці можна було зекономити, але дивлячись на те, що кожен другий, що подавав документи, мав проблеми саме з вірністю заповнення 15-денного коридору в страховці, воно того варте щоб справу робили люди, що займаються цім кожен день, принаймні якщо щось не так, далеко бігти не треба. 2 дорослі страховки + дитяча на 22 дні та грін-карта на місяць+ксерокопії грін-карти (мають буті у кожному комплекті документів), та ксерокопії закордонних паспортів (саме їх я і не зробив) затягнули на 690 гривень.
Мою стандартну довідку з роботи про розмір окладу та посаду взяли, але прохали коли забирати документ зробити довідку з виплати зарплати за 6 місяців (я її зробив, але під час видачі документів її у дружини не взяли).
В зв'язку з тім, що у нас анкети вже були оформлені, коли нас запустили до консульства ми одразу отримали "номерки", та обійшли близько половини черги. Десь 20 хвилин чекання, 70 євро за 2 візи (дитяча безкоштовна) і ми вільні.
Вчора о 15:00 дружина отримала паспорти (мені бігти з роботи було не треба). Щоправда вона їх отримала останньою, бо як виявилося вона наплутала з місяцем народження доньки в анкеті і документи довелося почекати.