ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект Закону "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортів".
Ми домовилися, що будемо рішати. Дійдемо до розгляду цього питання - будемо рішати. Ми ж домовилися!
ІЗ ЗАЛУ. Давайте в повестку дня включим, проголосуем.
ГОЛОВА. Навіщо включати, коли ми вже домовилися, що воно є, це питання. Я ще раз хочу сказати: шановні колеги, ми домовилися (ну не кричіть! Я ж не можу всіх відкричати), що ми підійдемо до розгляду законів, які заветовані Президентом, і розглянемо подолання вето Президента чи в новій редакції щодо заборони приватизації "Криворіжсталі". Якщо будуть інші пропозиції - ми включимо в порядок денний і розглянемо. Ми ж домовилися!
(Ш у м у з а л і)
Не треба. Ми домовилися, ми домовилися, що розглянемо. Ну, не кричіть, шановні колеги, ну, не кричіть - я вас прошу! Не кричіть! Не тисніть! Різниця велика: що є Регламент і є порядок. Тиском нічого не буде - я вам ще раз сказав. Не треба.
Шановні колеги, оголошується до розгляду проект Закону про обов'язкове страхування... Ми це питання розглянемо, дійдемо до нього - тільки дайте можливість працювати. Сьогодні, сьогодні.
ІЗ ЗАЛУ.Сьогодні велике, коли?
ГОЛОВА. Сьогодні.
(Ш у м у з а л і)
Я сказав, що на Погоджувальній раді ми домовилися: закон з зауваженнями Президента щодо приватизації "Криворіжсталі", що ми його розглянемо. Є розділ, ми його сьогодні розглянемо. І всі інші супутні. А постанову будемо включати в порядок денний. Інші розглянемо. Включимо, дійдемо - включимо.
Я ще раз хочу сказати: не тисніть, нічого не буде! Або будемо розглядати по порядку, або нічого не будемо розглядати.
(Ш у м у з а л і)
Сьогодні розглянемо! Проголосуйте, щоб ми розглянули це питання. Ви ж не захотіли! Не кричіть!
Оголошується до розгляду проект Закону "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів". Морозов, будь ласка. Мікрофон ввімкніть. Доповідайте.
Одним разом більше зірву, другим - менше. Не лякайте мене! Спокійно! Спокійно! Проголосуємо, все в свій час.
ІЗ ЗАЛУ. Коли? Коли?
ГОЛОВА. Сьогодні. Будем працювати активно - розглянем до обіду. Будете блокувати - не розглянем.
Мікрофон, будь ласка, Морозова.
Ми по порядку дня йдемо. Я відклав, зразу йду по порядку денному. Шановні колеги, не треба!
11:31:53
МОРОЗОВ О.В.
Представлений до вашої уваги законопроект застосовує комплексний підхід врегулювання всіх аспектів системи...
ГОЛОВА. Нам закон про... з вето Президента в порядок дня включати не треба. Не треба включати, він є уже в порядку дня.
(Ш у м)
МОРОЗОВ О.В. За роки незалежності на Україні в ДТП постраждали більше півмільйона наших громадян та загинуло близько 100 тисяч. Одне з найбільш важливих питань у цьому законі це страхові тарифи. Ми вже маємо негативний досвід Росії у цій сфері, тому було зроблено все можливе, щоб уникнути російських помилок.
Я, наприклад, хочу сказати для лівих фракцій, які...
(Ш у м у з а л і)
ГОЛОВА. Я сказав, що буде...
МОРОЗОВ О.В. ... проти цього закону, що ми маємо можливість продавати страхові поліси на 15 днів за 5 гривень 40 копійок. А учасники бойових дій та інваліди взагалі звільнені від обов'язку купувати страховий поліс.
Фракція "Наша Україна" прийняла рішення по підтримці цього закону.
Дякую. Комітет просить проголосувати за.
ГОЛОВА. Шановні колеги, які є зауваження? Хто наполягає на своїх поправках до цього закону? будь ласка, Акопян мікрофон. Яка поправка?
11:33:31
АКОПЯН В.Г.
Шановний Володимир Михайлович, по-перше, я хочу сказати, що я подав в сектор реєстрації проект постанови про неприйнятність цього закону як такого, який протирічить трьом статтям Конституції 6 і 85, і 116, а також протирічить закону про статус народного депутата, закону про боротьбу з корупцією та ... комітету Верховної Ради. Я не знаю чому мою постанову не роздали, але я за....сектор реєстрації.
Крім всього іншого, у мене є досить велика кількість поправок, яка була відхилена комітетом. Тому я хотів би, щоб розглядали постатейно поправки, які також враховані комітетом, і ті, які відхилені.
ГОЛОВА. Поправку номер шість народного депутата Акопяна. Будь ласка, аргументуйте, вона не врахована.
Акопян, ви аргументуйте свою поправку. Мікрофон увімкніть, будь ласка.
Секретаріат, пошукайте, будь ласка, чи є проект постанови про відхилення цього закону. У мене немає.
11:34:50
АКОПЯН В.Г.
Володимире Михайловичу, я хотів би все-таки знати чи буде розданий проект постанови, який я підготував, тому я хотів доповісти по цьому законопроекту і тільки після того, щоб ми приступили до розгляду цього законопроекту. Дякую.
ГОЛОВА. Секретаріат, будь ласка, шукайте постанову, коли вона була внесена.
Акопян, будь ласка, мікрофон, свої аргументи щодо неприйнятності цього закону, аргументуйте, будь ласка. 3 хвилини, будь ласка, вам часу.
11:35:34
АКОПЯН В.Г.
Шановний головуючий! Шановні колеги! Чому я подав проект постанови про неприйнятність цього закону?
По-перше. Тому що закон не відповідає назві виду страхування, як це викладено у Законі про страхування. Закон передбачає втручання державних органів у діяльність саморегулівної організації - Моторно-транспортного бюро, яким чином пропонується створити координаційну раду, яка може підміняти функції загальних зборів Моторно-трансоптного бюро. У координаційну раду делегуються чотири депутати від Верховної Ради і три представники від Кабінету Міністрів. Це протирічить тим статтям Конституції, про які я вже сказав.
Крім всього іншого законопроект не має економічного обгрунтування по розміру тарифів та розміру страхового відшкодування. По випадкам взагалі відсутні ліміти виплати. Страхові компанії стануть по суті компаніями, які будуть займатися ритуальними послугами, медичним обслуговуванням і таке інше. Крім цього іншого закон має чітку лобістську спрямованість і направлений на монополізацію страхового ринку по цьому виду страхування. Для чого і створюється гарантійний фонд, який на перший погляд можна розглядати як якісь гарантії діяльності, відповідальності страхових компаній. На справді ж ні. Тому що при такому розмірі гарантійного фонду, до речі, який відсутній в інших законодавствах інших держав, різко звужується ринок, кількість страхових компаній, які можуть працювати на цьому ринку. Із 330 компаній на ринку будуть працювати фактично 20-30 компаній. Тим більше, що частина цих компаній фактично не займається реальним страхуванням, а зовсім іншими справами.
Можна багато говорити негативного по цьому законопроекту, але, на жаль, часу мало, тому я і вніс постанову про неприйнятність цього законопроекту. І просив би поставити проект постанови на голосування. Дякую.
ГОЛОВА. Шановні народні депутати, відповідно до Регламенту народний депутат у будь-який час може внести пропозицію про неприйнятність закону і ми повинні його розглянути в першу чергу.
Тому для того, щоб нам далі визначитися про долю цього законопроекту, я ставлю на голосування пропозицію народного депутата Акопяна про неприйнятність проекту закону про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних заходів. Реєстраційний номер закону ви знаєте. Реєстраційний номер закону 2054 про неприйнятність.
11:38:47
За-43
Шановні колеги, рішення не прийнято.
Шановні колеги, рішення про неприйнятність не прийняли, ми голосували проект постанови 2054/п2, який вніс народний депутат Акопян.
Тепер ідемо по поправках.
Не робіть цього, я вам ще раз кажу, я закрию тоді сесію загалом. Не робіть цього, ми домовилися. Сядьте на місце, я ще раз вам скажу яку пропозицію. Сядьте, будь ласка.
Шановні колеги, я звертаюсь до народних депутатів України. Ми будемо продовжувати роботу Верховної Ради чи ні?! Я до вашого відома доніс рішення Погоджувальної ради. Це рішення зводилось до того, що ми сьогодні розглянемо закон із зауваженнями Президента щодо "Кріворіжсталі". В процесі розгляду цього питання , якщо не буде прийнято рішення таке, як ви хочете, я поставлю на голосування про включення постанов, які ви пропонуєте. Ми розглянемо.
Для того, щоб розглянути це питання, я запропонував продовжити роботу Верховної Ради України до того часу, поки ми вичерпаємо розклад засідань. І це було рішення Погоджувальної ради. Що ви ще хочете?! Ви хочете реалізувати якісь свої вузько-партійні цілі?! Не буде цього! Не треба, Володимир Михайлович. Немає причин для того, щоб давати слово.
Будь ласка, по поправках. Я ще раз вам кажу: хочете - розглянемо, не хочете - не будемо розглядати.
Я звертаюсь до народних депутатів: чому ви сидите, не даєте можливості працювати Верховній Раді?! Я ще раз вам кажу, немає підстав.
(Шум у залі). Шановні колеги, ви підбирайте слова. Ви - шановна людина. Да, закрию сесію. Хазяїн Верховної Ради. Ви не господарі Верховної Ради, а я - Голова Верховної Ради.
ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Вы не хозяин. Вы ее еще не приватизировали.
ГОЛОВА. Я ще раз вам кажу. Я її не приватизую на відміну від вас. І не вимушуйте мене говорити... Я ще раз... Я не переніс, а відклав, бо немає доповідача.
ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Включите наш вопрос.
ГОЛОВА. Ваш вопрос ми не можемо включати, йдуть наступні питання.
ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Что вы шантажируете нас?
ГОЛОВА. Я вас не шантажую. Ви мене шантажуєте. Заспокойтеся.
Так, шановні колеги, по поправках. Це пропозицію я ставлю Погоджувальної ради. Якщо Верховна Рада не працює... Правильно, я поставлю на голосування. Не регламентна норма - блокувати роботу Верховної Ради. (Шум у залі).
Терьохін, будь ласка, мікрофон.
11:42:23
ТЕРЬОХІН С.А.
Шановний Володимире Михайловичу! Я звертаюся до головуючого. Шановний Володимире Михайловичу! Неможливо. Пане Литвин! Будь ласка, по закону послухайте. Ми цей закон вже обговорювали по поправках по всіх. Він був прийнятий в повторному другому читанні. На сьогодні була прийнята єдина правка комітетом, яка врахована. Тобто всі правки ми вже пройшли в цій залі.
Тому треба ставити закон в цілому. Тому що була єдина правка на повторне друге читання, яка була повністю врахована Комітетом з питань фінансів. Ми його пройшли цей закон. Тому прохання від імені комітету ставте його в цілому, і давайте позитивно голосувати.
ГОЛОВА. Шановні народні депутати, прошу уваги. Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні і в цілому як закон проект Закону про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників іноземних транспортних засобів.
Реєстраційний номер 2054. Прошу голосувати.
11:43:57
За-270
Рішення прийнято. Закон прийнято.
Сядьте, будь ласка. Шановні колеги, закон прийнято. Шановні колеги, прошу уваги, щоб потім не було звинувачень. Прошу заспокоїтись, прошу уваги! Ну я прошу, сядьте, будь ласка, шановні депутати.