Типа вступление. Пришлось мне прервать на пару дней отпуск и съездить на похороны в Винницкую область. На обратном пути, на участке Винница-Умань, случилась следующая ситуация: Нас. пункт, время движения - около 12 ночи, т.е. уже достаточно темно. Нас. пункт из разряда километр - село, километр - деревья, в конце какой-то гендель, за генделем знак "Конец населенного пункта" на белом фоне. Из-за отсутсвия каких либо строений я уж было подумал, что провтыкал знак "Конец населенного пункта". Да и сзади авто так уверенно наседало, что действительно думал что нас. пункт уже проехал. Вообщем тормозят гайцы, диалог: - Добрый вечер, пожалуйста документы. - Добрый. Я что-то нарушил? - Да. Превысили скорость. - Танеможеттакогобыть! - Идемте посмотрим. Идем, смотрим. На визире скорость 97 км/час и пучек дальнего света фар на фотке. - Так это не моя скорость. - Как не ваша? Ваша! - Так а где видно, что это моя машина? Ни марки, ни цвета, ни номера. Может это летящий фонарик Дюраселл? - Вообщем пишем протокол. И тут я из-за своей лени совершаю грубую ошибку (ну негорел я желанием таскаться по судам), пытаюсь объяснить ему, что этим протоколом он ничего не добъется, а я только потеряю время на походы в суд. Толи он прозрел, толи не хотел упасть в грязь лицом перед бабой, которая сидела у них в машине и на которую уже писали протокол, и исполняет следующий финт, к которому я оказался не готов.
Типа сама соль. Финт заключался в следующем:
В ответ на: 2.6. За рішенням уповноваженої на те посадової особи Державтоінспекції, за наявності на те підстав, водій зобов'язаний пройти позачерговий медичний огляд з метою визначення здатності безпечно керувати транспортним засобом і перевірку знання цих Правил та навичок водіння.
Ну я ему говорю, шо гавновапрос, а сам думаю - и как мне щас доказать шо я не верблюд. И должен ли я ночью в поле блистать эрудицией? Получается мое слово, против его. Я на заданные два вопроса ответил (причем он, с.ука первый без моей помощи даже сформулировать не мог ), на что получил ответ: "Ой, да вы правил не знаете! Я изымаю ваши права и выписываю вам временную хрень." Поскольку терять уже нечего и я вволю психанув, на понятном для всех национальностей языке, начал ему объяснять как далеко мне ехать, откуда я еду, и кто он вообще такой после этой остановки. После чего права были отданы. Тут скорее всего сыграло свою роль слово "похороны".
Вопросы: И вот как поступать в такой ситуации? Инспектор является той самой "уповноваженою на те посадовою особою"? Как должна проходить проверка? Как то ж должны фиксироваться вопросы-ответы? Какие такие "підстви" для проверки? И чета у меня сомнения по поводу изъятия прав имеются.
В ответ на: имхо надо ждать протокол и в пояснениях писать что не согласен по томуто и по томуто
Та я это уже понял, на будущее наука. А вот что с п.2.6?
"Про Положення про Державну автомобільну інспекцію Міністерства внутрішніх справ" -тут не предусмотрено проверки знань правил дорожнього руху...В законе о дорожном движении тоже ни слова об этом, "Інструкція з діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС України" - тоже ничего не нашла...
полный аут... А вообще - это какое-то ноу-хау тех гайцов..остальные до этого еще не додумались))))
В ответ на: Вопросы: И вот как поступать в такой ситуации? Инспектор является той самой "уповноваженою на те посадовою особою"? Как должна проходить проверка? Как то ж должны фиксироваться вопросы-ответы? Какие такие "підстви" для проверки? И чета у меня сомнения по поводу изъятия прав имеются.
У меня когда то в сельской глубинке тоже хотели проверить ПДД. Я спокойно сказал чуваку что если он считает что я в чем то виноват - пусть молча пишет протокол. Потом от типа забрал права, но я ему сказал что не вопрос, пусть пишет акт изьятия ВУ. То есть не нужно вестись на расширение рамок стандартного диалога с гайцами а любую его попытку расширить эти рамки - возвращать обратно к заполнению протокола.
В ответ на: А вообще - это какое-то ноу-хау тех гайцов..остальные до этого еще не додумались))))
Додумались. Насколько я помню, то одного форумчанина в городе Харькове подвергали такой экзекуции. Но, если не ошибаюсь, то его таки привезли в МРЭО и прогнали на компьютере.
В ответ на: А вообще - это какое-то ноу-хау тех гайцов..остальные до этого еще не додумались))))
Додумались. Насколько я помню, то одного форумчанина в городе Харькове подвергали такой экзекуции. Но, если не ошибаюсь, то его таки привезли в МРЭО и прогнали на компьютере.
Были тут такие темы. Но мне кажется, что это было около Переяслава где-то. Тогда камрада отвезли в какую-то районную гаёвню, где за него взялся кто-то постарше, чем обычный инспектор.
В ответ на: 2.6. За рішенням уповноваженої на те посадової особи Державтоінспекції, за наявності на те підстав, водій зобов'язаний пройти позачерговий медичний огляд з метою визначення здатності безпечно керувати транспортним засобом і перевірку знання цих Правил та навичок водіння.
Я, конечно, не юрист, но, КМК, мент имеет право только на то, что прямо прописано в законах. Ни в Законе о милиции ни в инструкции (111) права проверять знания, тем более здоровье - нет. Для этого есть МРЭО и больницы. И как понять "уповноваженоЇ"? Где написано, какая именно особь ГАИ на это уполномочена? И еще - в законах четко оговорены моменты когда изымаются документы и когда водитель доставляется на освидетельствование по пъянке - никакого принудительного доставления на экзамены там нет.
Хитрое такое "за наявності на те підстав" - если есть подозрения на алкогольное или наркотическое опьянение, то это понятно, а какие аргументированные подозрения, кроме остановки левой машины с чужой скоростью, теоретически присутствуют в данном случае? Их нет. А вот это - лишение прав согласно статей КУАП - да, может быть поводом для пересдач.
В ответ на: 4. У відповідності з статтею 15 Закону України "Про дорожній рух" ( 3353-12 ) уповноважити службових осіб органів внутрішніх справ, перелік яких наведено у пункті 2 частини другої статті 222 Кодексу України про адміністративні правопорушення ( 80732-10 ), направляти, у відповідності з Положенням, водіїв на перевірку знань правил дорожнього руху.
Ну а вот упомянутый фрагмент:
В ответ на: Стаття 222. Органи внутрішніх справ (міліція) Від імені органів внутрішніх справ (міліції) розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право: 2) за адміністративні правопорушення, передбачені статтями 80 і 81 (в частині перевищення нормативів вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах транспортних засобів), статтею 1241, частинами другою і третьою статті 126, частиною третьою статті 127, частиною першою статті 1271, статтями 128 - 129, статтею 1321, частиною шостою статті 1331, частинами першою, другою і третьою статті 140 цього Кодексу, - начальник або заступник начальника відділення (відділу, управління, департаменту), командир або заступник командира окремого підрозділу Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ України, начальник відділу внутрішніх справ або особа, яка виконує його обов'язки;
Вот не улавливается пока логическая ниточка, которая приводила бы инспектора ГАИ к полномочиям отправки на пересдачу.
Порядок направлення водіїв на перевірку знань Правил дорожнього руху
15. У відповідності до вимог ст. 15 Закону України "Про дорожній рух" ( 3353-12 ) водій у разі систематичного порушення Правил може бути направлений на перевірку їх знань. Зазначений захід має виключно кваліфікаційний характер. 16. Необхідною умовою щодо направлення водія на перевірку знань Правил ( 1094-93-п ) однозначно слід вважати скоєння ним протягом астрономічного року (365 днів) більше трьох порушень Правил, які (порушення) оформлені відповідно до вимог чинного законодавства і перелік яких наведено в талоні до посвідчення водія. ( Пункт 16 в редакції Наказу МВС N 672 ( z0727-00 ) від 03.10.2000 ) 17. Терміни, порядок та правові наслідки перевірки викладені в Інструкції про порядок приймання екзаменів, оформлення видачі (обміну) посвідчень водія, обліку та зберігання документів, які стосуються екзаменаційної роботи, затвердженій наказом МВС України від 21 червня 1993 р. N 394 ( z0125-93 ), та в цьому наказі. 18. У разі виникнення умов, викладених у п.16 цього Положення, працівник ДАІ вилучає у порушника посвідчення водія, яке додає до протоколу про адміністративне правопорушення, про що робиться запис у протоколі. Адміністративний матеріал з вилученим посвідченням водія розглядається за місцем скоєння правопорушення службовими особами органів внутрішніх справ, перелік яких викладений у п. 2 ч. 2 ст. 222 Кодексу. У випадку неможливості такого розгляду за місцем скоєння правопорушення адміністративний протокол та вилучене посвідчення водія пересилаються для розгляду за місцем проживання порушника. 19. При вилученні посвідчення водія у талоні на лицевому боці проставляються дата вилучення, посада, прізвище працівника ДАІ, а на зворотному боці робляться такі записи: 19.1. У графі "Дата порушення" вказують день, місяць та рік вчинення порушення (наприклад: 12.12.94).
( Підпункт 19.2 вилучено на підставі Наказу МВС N 672 ( z0727-00 ) від 03.10.2000 )
( Підпункт 19.3 вилучено на підставі Наказу МВС N 672 ( z0727-00 ) від 03.10.2000 )
19.2. У графі "Серія, N нагрудного знака" проставляються серія та номер нагрудного знака працівника ДАІ, який склав протокол (виявив порушення).
( Підпункт 19.5 вилучено на підставі Наказу МВС N 672 ( z0727-00 ) від 03.10.2000 )
19.3. У графі, де проставлена цифра, яка відповідає вчиненому порушенню, компостером проставляється відмітка. ( Пункт 19 доповнено підпунктом 19.3 згідно з Наказом МВС N 672 ( z0727-00 ) від 03.10.2000 ) 20. Відмітки у талоні робить працівник ДАІ, який виявив порушення. ( Пункт 20 із змінами, внесеними згідно з Наказом МВС N 672 ( z0727-00 ) від 03.10.2000 )
( Пункт 21 вилучено на підставі Наказу МВС N 672 ( z0727-00 ) від 03.10.2000 )
21. Справа про адміністративне правопорушення, оформлена відповідно п.16 цього Положення, розглядається уповноваженою на те посадовою особою у відповідності до Інструкції по організації провадження у справах про адміністративні порушення Правил, норм і стандартів щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, затвердженою наказом МВС України від 25 лютого 1994 р. N 91 ( z0061-94 ). При цьому, крім адміністративного стягнення, згідно з вимогами Кодексу, службова особа приймає рішення про доцільність перевірки знань Правил цим порушником. 22. Якщо посадова особа прийняла рішення про доцільність такої перевірки, на зворотному боці талону робиться запис "Направлено на перевірку ПДР", проставляються дата прийняття рішення, посада, звання та прізвище посадової особи, а також її підпис, який завіряється печаткою підрозділу ДАІ (органу внутрішніх справ). Після цього талон повертається порушнику, якому пропонується протягом місяця звернутися для перевірки знання Правил в РЕП за місцем проживання. Для приймання таких екзаменів в РЕП встановлюється окремий день. При наявності вказаної відмітки в талоні водію дозволяється керувати транспортними засобами відповідної категорії протягом 30 діб з моменту прийняття рішення про направлення його на перевірку знань Правил. 23. Посвідчення водія із супровідним листом у триденний строк після виконання постанови про накладення адміністративного стягнення направляється в ДАІ за місцем проживання порушника для подальшої передачі в РЕП, який обслуговує цю територію або в РЕП, якщо наявні відомості про його місцезнаходження. 24. У разі прийняття посадовою особою рішення про недоцільність перевірки знання Правил, у встановленому порядку виноситься постанова про накладення адміністративного стягнення і після його виконання посвідчення водія і талон повертаються власнику. При наступному порушенні водієм Правил і виникненні умов, викладених у п.16 цього Положення, працівники ДАІ діють у відповідності до п. 18 цього Положення. 25. У випадку оскарження водієм дій працівників ДАІ і винесення мотивованого висновку про скасування постанови із закриттям справи про адміністративне правопорушення або повернення стягнених грошових сум штрафу у вільному рядку талону робиться запис, наприклад: "Порушення від 17.07.93 скасовано", в якому вказується дата порушення, яке відміняється. Запис завіряється підписом посадової особи, яка винесла висновок, із зазначенням її посади, звання, прізвища і скріплюється печаткою підрозділу ДАІ, де розглядалася скарга і було винесено висновок. Після цього водій звертається в РЕП за місцем проживання, де йому без перевірки знань Правил і безкоштовно видається новий талон. При цьому перенесення зафіксованих в попередньому талоні порушень Правил до нового талону здійснюється у відповідності до п. 8 Положення, за винятком порушення, яке скасовано.
В ответ на: Хитрое такое "за наявності на те підстав" - если есть подозрения на алкогольное или наркотическое опьянение, то это понятно, а какие аргументированные подозрения, кроме остановки левой машины с чужой скоростью, теоретически присутствуют в данном случае? Их нет.
100%. У этого фрагмента ПДД ноги растут из старой версии закона о дорожном движении, предусматривавшей направление на пересдачу за систематические нарушения ПДД (3 дырки в талоне предупреждений, если по-простому). В действующей нынче редакции закона о ДД вариантов с направлением на пересдачу НЕТ.
В ответ на: 15. У відповідності до вимог ст. 15 Закону України "Про дорожній рух" ( 3353-12 ) водій у разі систематичного порушення Правил може бути направлений на перевірку їх знань.
Все, капец, не может. Нету ниче подобного в нынешней редакции 15-й статьи закона о ДД. Никакой видповидности не получается. Было, но начиная с 24.09.2008 - нету.
В ответ на: 15. У відповідності до вимог ст. 15 Закону України "Про дорожній рух" ( 3353-12 ) водій у разі систематичного порушення Правил може бути направлений на перевірку їх знань.
Все, капец, не может. Нету ниче подобного в нынешней редакции 15-й статьи закона о ДД. Никакой видповидности не получается. Было, но начиная с 24.09.2008 - нету.
Да, верно ...Но ведь по ПДД - может ??? и в таком случае данный порядок, который я процитировала - играет на руку топикстартеру, вед підстав направлять его на проверку знаний у Гайцов не было! Ведь я очень сомневаюсь, что у него в талоне три дырки за год имеются)))
Да, верно ...Но ведь по ПДД - может ???
Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.
Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. (С) Конституция.
ПДД - не закон (а постановление Кабмина). Положення про талон с порядком направления на пересдачу - тоже не закон (а, емнип, посталовление МВД). Закона, позволяющего хоть кому б ни было хоть когда направлять водителей на пересдачу ПДД - на настоящий момент не существует.
В ответ на: и в таком случае данный порядок, который я процитировала - играет на руку топикстартеру, вед підстав направлять его на проверку знаний у Гайцов не было!
ПДД - не закон (а постановление Кабмина). Положення про талон с порядком направления на пересдачу - тоже не закон (а, емнип, посталовление МВД). Закона, позволяющего хоть кому б ни было хоть когда направлять водителей на пересдачу ПДД - на настоящий момент не существует.
В ответ на: и в таком случае данный порядок, который я процитировала - играет на руку топикстартеру, вед підстав направлять его на проверку знаний у Гайцов не было!