autoua
Это мобильная версия форума. Перейти на обычную версию форума ×
Вход
rgm | важничающий писатель ****
Питання по електриці
1 июня 2012 в 21:46
Прикріплені файли (0 завантажити)
Заведений кабель під навантаження 10 кВт 3х4мм2. Потрібно від нього дати живлення на 4 споживачі. Чи можна підключити на три окремі планки (в продажу називаються "нульова шина") фазу, "землю" і ноль, а потім від планок роздати на споживачі?

Заведений кабель під навантаження 10 кВт 3х4мм2. Потрібно від нього дати живлення на 4 споживачі
Кондыбас | Бридка потвора ***
Re: Питання по електриці
[Re: rgm] 1 июня 2012 в 23:20
А чому ж ні? Тільки бажано брати шини з двократним запасом по струму - там більш серйозні гвинтові клемники, а точки, де провід буде затискатись гвинтом - найслабкіше місце усієї конструкції.

І цеє... Я так розумію, що "3х4" - це три дроти, фаза, нуль та земля, кожен по 4 квадрати? То це не 12 квадратів для розрахунку, а 4.
Для алюмінієвого дроту навантаження повинно бути 4А на квадрат перерізу. Для мідного - 6А. Якщо в тебе мідний кабель, то максимум, що можна взяти по кабелю - це 24А. 24А * 220В = 5.3кВт, а зовсім не 10. Для алюмінію - 4.4кВт. В принципі, взяти можна і більше, тільки недовго, оскільки нагрів проводу пропорційний квадрату струму. І якщо замість 4.4 кВт ти візьмеш вдвічі більше, то нагрів проводки збільшиться у чотири рази. А це вже серйозний ризик. Якщо є можливість - продублюй вхід іще одним тройним кабелем. А на шини їх зручно підключить у паралель.
Змінено Кондыбас (23:27 01/06/2012)
Stor | подсевший на форум **
[Re: rgm] 1 июня 2012 в 23:27
Я если честно не вижу почему нельзя, При условии что она спрятана а не голая за стеной, но все же в зависимости от потребителей я бы поставил доп рэле утечки тока (УОЗ). 10 квт это много, и если будет какая то проблема на потребителе в 3 киловата то общий автомат может и не сработает. У меня плита, духовка+посудомойка и кондиционер на отдельных автоматах.
[Re: Кондыбас] 1 июня 2012 в 23:42
В ответ на:

І цеє... Я так розумію, що "3х4" - це три дроти, фаза, нуль та земля, кожен по 4 квадрати? То це не 12 квадратів для розрахунку, а 4.
Для алюмінієвого дроту навантаження повинно бути 4А на квадрат перерізу. Для мідного - 6А. Якщо в тебе мідний кабель, то максимум, що можна взяти по кабелю - це 24А. 24А * 220В = 5.3кВт, а зовсім не 10. Для алюмінію - 4.4кВт.

Я не електрик, тому з потужністю можливо і наплутав. В принципі, кабель все одно міняти на новий, можливо є сенс замінити на більш потужний. Кабель іде від щитка через автомат на 40А, тоді для мідного кабеля трьохжильний з перерізом кожної жили 6 мм2 повинно бути в самий раз?
Змінено rgm (23:44 01/06/2012)
catkoua | Достоевский **
[Re: rgm] 2 июня 2012 в 10:51
розвести то можна але чесно кажучи я б від щитка в якому рядом торчать голі неізольовані залізяки з фазою і нулем - тримався подалі. любий необережний рух інструментом пальцями чи проводок вилетить-обламається - і опа.
чого б для фази не взяти пластиковий клемник і її розвести ним. а ноль і землю вже залізяками.
[Re: catkoua] 2 июня 2012 в 13:32
Ті клемники, які бачив у продажу - жила прийшла на одну сторону, з іншої - вийшла на споживача. Якщо споживачів 2 і більше - треба кидати перемички, що на мій непрофесійний погляд не є краще.
sashkaa | V.I.P **
[Re: rgm] 2 июня 2012 в 13:56
Прикріплені файли (0 завантажити)
Я так розумію це буде в щиті. Тоді. там інші рішення. Ти ж будеш стаити автомати або прості або диференційні. Тоді там на 1-й приходить жила, а на інші шиною. Земля та нуль через колодки. Просто як приклад фото

Я так розумію це буде в щиті. Тоді
catkoua | Достоевский **
[Re: rgm] 3 июня 2012 в 08:36
rgm 02.06.2012 13:32 пишет:

Ті клемники, які бачив у продажу - жила прийшла на одну сторону, з іншої - вийшла на споживача. Якщо споживачів 2 і більше - треба кидати перемички, що на мій непрофесійний погляд не є краще.

взагалі якщо вже дуже професійно то на кожен споживач ставиться окремий автомат і з нього виводиться як з клемника вихід. якщо треба то в автомат навіть 2-3 провода вставляється абсолютно без проблем але при правильній схемі це рідко треба. а входи автоматів паралеляться перемичкою проводом який не переривається а просто зачищається ізоляція і згинається вушком. точно так само і в клемник перемичку можна зробити. суцільний провід нічим не гірше суцільної шини.
а оголені провода з фазою це смертельно.
ЛенивыйПенсионер | Супер писатель! **
[Re: rgm] 3 июня 2012 в 11:48
rgm 02.06.2012 13:32 пишет:

Полно клеммников WAGO, которые коммутируют 4 или даже 6 проводников. Т.е. пришла фаза и разошлась сразу на 5 потребителей.

Но в щитках такое не используется - либо шина, либо перемычки многожильным оконцованным проводом.
Додаткова інформація
Модератор:

AlMat, doctor_b, moderator, Outdriver 

1 користувачів і 33 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Переглядів теми: 4497