autoua
Это мобильная версия форума. Перейти на обычную версию форума ×
Вход
UA | IesuiT **
вопрос касающийся ОСББ
7 ноября 2012 в 16:48
а точнее ремонта за его счет или не за его
один из наших жильцов на нашем форуме написал вот такое сообщение

"
Кто определяет, что ремонтировать в доме, а что оставить на откуп жильцам?
Не ну реальная ситуация:
Вчера обнаружил в одной из комнат мокрую стену в углу. 9 этаж. Наш Голова, сразу определил проблему - выступ над окном плохо закрыт козырьком.
Я вызвал альпинистов, посмотрели, да, действительно - открытые швы на бортике, ничем не заделаны, без гидроизоляции.
Плановая цена ремонта - 1500 грн.
Тут же задаю вопрос Голове - кто платить должен за это? Отвечает - "Обычно все за свой счет делают..."
Написать заявление и требовать (ждать) ремонта?
Или сделать за свой счет и требовать возмещения?
"

какое будет мнение?

раньше чувак этого не замечал? или протекло недавно? или что-то кто-то устанавливал?

дом общий но протекает то наружная стенка возле окна, а не шахта лифта или лестничная площадка
получается что если у кого-то сломается фиговый стеклопакет от строителей и через него будет задувать снег или дождь то этот чувак поставит новое окно и будет требовать с ОБСС (читай с других жильцов ) возмещение за крутой стеклопакет
или если через тонкие перегородки слышно что соседи в спальне делают, то шумоизоляцию за счет ОСББ
Mr.Di | V.I.P ***
Re: вопрос касающийся ОСББ
[Re: UA] 7 ноября 2012 в 18:00
NICKOLAYY 07.11.2012 16:48 пишет:

дом общий но протекает то наружная стенка возле окна, а не шахта лифта или лестничная площадка

если владелец квартиры не вносил изменений в конструкцию наружной стены, то это проблемы всего дома, если он там что-то ставил (бурил выход кондиционера, новые стеклопакеты, стеклил лоджию) и в результате такой трабл, то это его проблемы
catkoua | Достоевский **
[Re: UA] 7 ноября 2012 в 19:22
не треба плутати ОСББ з "державним" ЖЕКом. ОСББ це добровільне обєднання співласників будинку яке по своїй організаційній структурі нічим не відрізняється наприклад від дачного кооперативу де рішення приймаються колективно. тобто власник квартири має виділену свою майнову частку-квартиру і утримання/ремонт свого майна це його особисті проблеми. але різні власники обєднались щоб спільно утримувати ту частину будинку яка не виділена в окремі квартири а є спільним майном для всіх (комунікації, двір, підвал, сходи, охорона і т.п). а щоб цим спільним майном ефективно управляти вони скидаються грошима у вигляді оплати/внесків. тому якщо проблеми в окремо взятої квартири то ніяким боком власник цієї квартири не може розраховувати що весь будинок зобовязаний йому скинутись на ремонт. інше питання якщо в будинку зірвало дах і загроза є всім співвласникам... принаймні в ОСББ має бути статут і там можуть бути такі речі розписані.
наприклад в мому будинку прописаний певний річний бюджет за рахунок якого робляться всякі поточні ремонти за межами квартир. цей бюджет формується за рахунок офіційної здачі в оренду деяких приміщень будинку. але якщо йде перевищення бюджету то на зборах приймається колективне рішення про додаткові внески. нема рішення нема ремонту. при цьому в будинку є кусок підвалу який колись (ще коли був ЖЕК) один крутелик спиз викупив, зробив магазин а зараз чхав на наше осбб. відповідно весь будинок чхав на його проблеми починаючи від того де він бере воду/електрику і закінчуючи чим і як його підвал затоплює. наприклад свого часу ми вирішили і поставили автономну котельню на будинок а від теплоенерго відрізались. і чим крутелик зараз опалює свій магазин нам пофіг.
Adolph Al Husseyn | Супер писатель! ***
[Re: catkoua] 7 ноября 2012 в 23:10
Есть вопрос:
У кого и как организовывали ОСББ?
Если "организаторы", это совсем не жильцы данного дома, это может быть кидок?
И вообще какие есть приколы при организации ОСББ?
Если пришли какие то "товарищи" и сказали: "мы поможем вам сделать ОСББ, но надо 100 тысяч внести", это что то подозрительное на мой взгляд!
UA | IesuiT **
[Re: catkoua] 8 ноября 2012 в 12:43
catkoua 07.11.2012 19:22 пишет:

не треба плутати ОСББ з "державним" ЖЕКом. ОСББ це добровільне обєднання співласників будинку яке по своїй організаційній структурі нічим не відрізняється наприклад від дачного кооперативу де рішення приймаються колективно. тобто власник квартири має виділену свою майнову частку-квартиру і утримання/ремонт свого майна це його особисті проблеми. але різні власники обєднались щоб спільно утримувати ту частину будинку яка не виділена в окремі квартири а є спільним майном для всіх (комунікації, двір, підвал, сходи, охорона і т.п). а щоб цим спільним майном ефективно управляти вони скидаються грошима у вигляді оплати/внесків. тому якщо проблеми в окремо взятої квартири то ніяким боком власник цієї квартири не може розраховувати що весь будинок зобовязаний йому скинутись на ремонт. інше питання якщо в будинку зірвало дах і загроза є всім співвласникам... принаймні в ОСББ має бути статут і там можуть бути такі речі розписані.
наприклад в мому будинку прописаний певний річний бюджет за рахунок якого робляться всякі поточні ремонти за межами квартир. цей бюджет формується за рахунок офіційної здачі в оренду деяких приміщень будинку. але якщо йде перевищення бюджету то на зборах приймається колективне рішення про додаткові внески. нема рішення нема ремонту. при цьому в будинку є кусок підвалу який колись (ще коли був ЖЕК) один крутелик спиз викупив, зробив магазин а зараз чхав на наше осбб. відповідно весь будинок чхав на його проблеми починаючи від того де він бере воду/електрику і закінчуючи чим і як його підвал затоплює. наприклад свого часу ми вирішили і поставили автономну котельню на будинок а від теплоенерго відрізались. і чим крутелик зараз опалює свій магазин нам пофіг.

кстати по чем отдельная котельня на дом обошлась?
UA | IesuiT **
[Re: Adolph Al Husseyn] 8 ноября 2012 в 12:44
Adolph Al Husseyn 07.11.2012 23:10 пишет:

Есть вопрос:
У кого и как организовывали ОСББ?
Если "организаторы", это совсем не жильцы данного дома, это может быть кидок?
И вообще какие есть приколы при организации ОСББ?
Если пришли какие то "товарищи" и сказали: "мы поможем вам сделать ОСББ, но надо 100 тысяч внести", это что то подозрительное на мой взгляд!

есть закон профильный почитай
так же вроде можно создать новое ОСББ именно из числа реальных собственников квартир, но там тоже не все так просто
catkoua | Достоевский **
[Re: catkoua] 8 ноября 2012 в 14:21
дик ОСББ тільки реальні власники і можуть створити. а всі лєві фірмочки це максимум посередники для реєстрації. нє ну ясно - ОСББ це юридична структура і там можна після реєстрації намутити шо хоч. але все одно реальні власники квартир це засновники цієї структури (фактично її власники) а всякі голови тільки найняті працівники.
я не юрист і всіх нюансів не знаю просто по факту в тому участь приймаю. чув про різні разночтєнія закону про то скільки процентів реальних власників треба набрати для створення осбб а також про кидки коли тьотя з дядьою з першого поверху втіхаря зробили осбб для 5-ти поверхівки але хз.
в нас все просто і прозоро (я так думаю принаймні). в осбб всі власники квартир крім крутелика з підвалу. та частина підвалу що крутелик не добрався на балансі осбб чи як там воно правильно звучить. офіційно здається в оренду і бабки йдуть в бюджет осбб на утримання будинку. всі мешканці про це знають і одобряють а орендатори довольні як слони бо конфліктів з будинком нема.
по факту на сьогоднішній день я плачу на рахунок ОСББ певну суму і більше нічого мене не гребе. тобто ніяких окремих рахунків в мене від всяких комун та енерго нема. навіть за електрику. та сума що я плачу чітко розписана по всіх видах затрат - від тепла/інтеренту до охорони/парковки. а вже ОСББ само позаключало напряму договора з ким треба. при тому якщо хочу любий договір можу подивитись (правда навряд чи там щось поміняти зможу ну то таке).
а про котельню не знаю точної суми. скидались десь по 1куе з квартири років 5-6 тому. стоять на горищі два непрості газові котли (один резервний або коли морози сильні) бойлер і фільтри всякі плюс підкачка тиску води на верхні поверхи. дають гарячу воду і тепло незалежно від всяких покращувачів. чув що був якийсь нюанс з лімітами газу - в результаті утеплявся будинок склопакети ставились по сходових клітках але з бюджету ОСББ. по грошах - десь на 20-30% менша оплата ніж було раніше. хз коли воно окупиться але комфорт просто незрівнянний забули що таке мерзнути чи без душу сидіти. ніяких заморочок з поквартирними лічильниками тепла нема - від метражу. але ходила нами ж призначена комісія і оцінювала адекватність вікон-балконів з точки зору утеплення і наявність хитровздрючених підлог з водним підігрівом. як я можу судити особливих проблем не виникло всі мешканці зацікавлені щоб автономна котельня працювала довго і щасливо і ніхто не хитрожопить. ібо всі памятають попередні роки коли з водою і теплом була просто опа плюс той вічно перекопаний двір... фактично тому і взялись ОСББ робити щоб цю проблему вирішити. і вирішили.
не скажу що все так гладко - є розборки і думаю що дехто крисить наше бабло. але в сухому підсумку вперше в житті я вже пару років не гребусь абсолютно комунальними проблемами.
чи економніше осбб від жеку? хз сильної економії не відчув але хоч видно за що я плачу бабки і є мобілка голови куда можна позвонити по любому пчиху. плюс можливості всяких ініціатив типу "а давайте в дворі спиляємо нафіг то поломате дерево" замість скарги строчити хз куда.
Додаткова інформація
Модератор:

AlMat, doctor_b, moderator, Outdriver 

2 користувачів і 16 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Переглядів теми: 3000