Недавно такий же тест проходила одна моя знайома, тож я мав нагоду заглянути в минулорічні тести і оцінити їх спираючись на власний досвід водіння.
Я не переглядав усі "білети", але з того що я побачив я зрозумів, що самому такий тест практично не пройти (думаю що для форумчан це не буде новиною).
В тестах трапляються питання не на ПДР а на кмітливість, винахідливість, чи перевірку знань, що не має відношення до водіння/експлуатації легкового авто, чи ж питання що допускають кілька правильних варіантів. Достатньо дві-три такі "заковирки" і тест провалено.
Я абсолютно певен, що це зроблено з умислом, щоб максимально ускладнити проходження тесту та заробляти на "допомозі" в подоланні перешкод.
Пропоную форумчанам організуватися та вимагати у МВС перегляду цієї практики.
Наприклад, ми можемо скласти формальні вимоги до тестів та перевірити на відповідність цим вимогам тести за пару останніх років, щоб показати всю "механіку" чинних тестів.
Потім це все оформити у вигляді колективного звернення до МВС.
Формальні вимоги, як бачу їх я:
- Тест має перевіряти лише знання ПДР, а не інші якості студентів (кмітливість, винахідливість, тощо)
- Всі питання тесту мають відноситися до категорії транспорту, на яку власне й претендує студент
- Питання не можуть допускати більше однієї правильної відповіді
- Питання на дорожню ситуацію мають відноситись лише до дій самого студента, а не до дій інших "учасників руху"