Це нові реалії. Десь буде якийсь час дешевше. В декого вже набагато дорожче. В цілому, націнка все одно нижча, ніж колись була і нижча, ніж потрібно аби бізнес розвивався і вдосконалювався. Кава наразі дорога штука, тому я чудово розумію, якщо хтось вирішить що це дорого. Більш того, раджу ще пошукати поки не всі зробили переоцінки. Тільки дивіться на дату виготовлення. Моя обіцянка тримати ціну до кінця 2024 року вилізла мені серйозними проблемами. Але я свою обіцянку виконав, морально відпускаю цю ситуацію і приймаю нові ціни.
Єдине про що шкодую, що не зміг втримати комфортну ціну для дуже великої кількості покупців, які дійсно не потягнуть нові ціни, але які були довгі роки з нами. Сподіваюсь, щось зможемо придумати пізніше.
Re: Подсажу форумчан на кофе . Акция, бесплатная доставка!
[Re: Wood_Elf] 4 января 2025 в 14:56
Мав сьогодні цікаву розмову з одним із відвідувачів. Трішки пофантазували як би воно зараз було, якби ціни на каву залишились на рівні до 21 року. Коли достатньо довгий час ціни на каву були на дуже низькому рівні, а фермери багатьох країн ледь зводили кінці з кінцями.
Нагадаю, 21 рік нас витягнула кав'ярня, прибуток з якої давав можливість фінансувати необхідність у збільшенні обігових коштів. Але увесь 21 рік у нас постійно були проблеми з обіговими коштами і постійно не було в наявності сировини.
Так от, зараз, коли все дорожчає, ми трішки втрачаємо реальність, якою вона могла б бути якби кава дорожчала як і усі продукти.
Для прикладу ми взяли Колумбію
Якби кава коштувала як до 21 року, то при стандартних націнках того часу і сьогоднішньому курсу ми продавали б цю Колумбію по 180грн за 250грн Звиччайно, скоріш за все, трішки дорожче, бо націнки тоді не передбачали таких тарифів на електроенергію, дорожчі оренди, вищі зарплати і тд. Але все одно ціна на Колумбю не перевищила б 200грн за 250грн
Отож фіксуємо, не більше 200грн за 250г
Далі беремо нашу стандартну націнку до 21 року і спробуємо подивитись скільки мала б коштувати колумбія зараз. І це виходить десь 305грн за 250г І це також не враховує дуже багато факторів.
Нагадаю, ще недавно ми тримали ціну 225грн за 250г і тільки зараз підняли до 275грн 250г І це все одно не дотягує до нормальних націнок. І тут питання не про заробіток, а про взагалі можливість існування. Бо до 21 року ми також не жирували. Але могли робити каву доступною кожному. Як у пачках, так і в кав'ярні.
уявість собі, навіть зараз у війну пачка навіть не базової, а дуже хорошої арабіки не мала б перевищувати 200грн і це при достатніх для розвитку націнках.
Я собі уявив, порахував і побачив просто неймовірні можливості для розвитку. А ще ж на скільки більше людей могли собі дозволити хороший продукт.
Re: Подсажу форумчан на кофе . Акция, бесплатная доставка!
[Re: Wood_Elf] 9 января 2025 в 21:51
ну порівнювати масспродукт з по суті ручним процесом дійсно не варто. все одно що порівнювати крафтове пиво з якоюсь оболонью
в каві дйсно багато від чого залежить: якість зерна, розмір, обжарка, зберігання .. та навіть погодні умови під час зростання. і анекдот про "сборщиц девствениц на левом берегу реки" не далекий від дійсності стосовно кави )