Закон о персональных данных от 01.06.2010 № 2297-VI
21 ноября 2013 в 21:06
Сегодня ребенок из школы принес "Згоду на збір та обробку персональних даних" Как обычно - сегодня заполнить и завтра вернуть в школу.
На каком законном основании я могу "Не погодитись" на такую обработку?
Вероятно, от школы требуют срочно зарегистрировать базу данных, но регистрация базы на меня никак не влияет и не требует моего согласия, а вот именно обработка - второй вопрос. Закон не запрещает передачу моих персональных данных третьим лицам.
Чем это грозит мне и школе?
ЗАКОН УКРАЇНИ Про захист персональних даних ВР Украины Закон від 01.06.2010 № 2297-VI редакция действует с 09.06.2013
Re: Закон о персональных данных от 01.06.2010 № 2297-VI
[Re: naprimer] 21 ноября 2013 в 21:14
Как это не запрещает? Кадровик, который будет обрабатывать эти данные, подписывает документ, что будет использовать их только в служебных целях и не передавать третьим лицам, за исключением некоторых там ситуаций, но то уже сильно серьёзные случаи. И что такого, чтоб не подписать? У них и так есть фамилия, дата и адрес, но им по закону нужна эта бумажка. Что это для тебя по-твоему изменит.
Редагувати
Відповісти
Цитувати
O.V.L.
| Анонім
[Re: Valerievna] 21 ноября 2013 в 21:17
Valerievna 21.11.2013 21:14 пишет:
Что это для тебя по-твоему изменит.
Была темка с фактами продажи персональных данных (работниками школы) всем кому это нужно.
[Re: Valerievna] 21 ноября 2013 в 21:28
Valerievna 21.11.2013 21:14 пишет: Как это не запрещает? Кадровик, который будет обрабатывать эти данные, подписывает документ, что будет использовать их только в служебных целях и не передавать третьим лицам, за исключением некоторых там ситуаций, но то уже сильно серьёзные случаи. ...
Статья с моими правами:
В ответ на:
Стаття 8. Права суб'єкта персональних даних 2. Суб'єкт персональних даних має право: ... 2) отримувати інформацію про умови надання доступу до персональних даних, зокрема інформацію про третіх осіб, яким передаються його персональні дані; ...
Стаття 12. Збирання персональних даних ... 2. У момент збору персональних даних або у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 11 цього Закону, протягом десяти робочих днів з дня збору персональних даних суб’єкт персональних даних повідомляється про володільця персональних даних, склад та зміст зібраних персональних даних, права такого суб’єкта, визначені цим Законом, мету збору персональних даних та осіб, яким передаються його персональні дані. ...
И, тот самый главный пункт!!!: Стаття 16. Порядок доступу до персональних даних
1. Порядок доступу до персональних даних третіх осіб визначається умовами згоди суб'єкта персональних даних, наданої володільцю персональних даних на обробку цих даних, або відповідно до вимог закону.
2. Доступ до персональних даних третій особі не надається, якщо зазначена особа відмовляється взяти на себе зобов'язання щодо забезпечення виконання вимог цього Закону або неспроможна їх забезпечити.
А во-вторых, почему я должен соглашаться подписывать только на том основании, что мне это не сложно?! Подписать не сложно, а потом выгребать проблемы, будет ой как непросто.
[Re: ] 21 ноября 2013 в 21:29
И что? Ну пусть тогда забирает у них все свои данные, и старается учиться анонимно Без его подписи они просто не имеют права обрабатывать персональные данные, как им быть, если кто-то там где-то что-то украл? А где-то в банке деньги украли, давайте всё заберём в чулок.
Остаётся ему выход такой, надо полагать:
Стаття 8. Права суб'єкта персональних даних 5) пред'являти вмотивовану вимогу володільцю персональних даних із запереченням проти обробки своїх персональних даних;
Интересно, действительно, давайте обсудим мотивы отказа, пригодиться могут
[Re: Valerievna] 21 ноября 2013 в 21:33
"Обработка ПД" довольно расплывчатое понятие. И не только в этом законе, а во всех.
Если через 20 лет после окончания школы ребенок захочет получить, например, выписку о годах учёбы - это 100% обработка сохранённых данных, но и передача ПД третьим лицам - это тоже обработка.
То что они хранятся в БД школы - нет проблем, куда ж без этого. Хотят регистрировать БД - запросто, закон это требует. Но вот передавать хз куда - я "не згоден".
[Re: naprimer] 21 ноября 2013 в 21:39
Ну так
Стаття 2. Визначення термінів
третя особа - будь-яка особа, за винятком суб'єкта персональних даних, володільця чи розпорядника персональних даних та уповноваженого державного органу з питань захисту персональних даних, якій володільцем чи розпорядником персональних даних здійснюється передача персональних даних відповідно до закону.
Стаття 10. Використання персональних даних
2. Використання персональних даних володільцем здійснюється у разі створення ним умов для захисту цих даних. Володільцю забороняється розголошувати відомості стосовно суб'єктів персональних даних, доступ до персональних даних яких надається іншим суб'єктам відносин, пов'язаних з такими даними.
3. Використання персональних даних працівниками суб'єктів відносин, пов'язаних з персональними даними, повинно здійснюватися лише відповідно до їхніх професійних чи службових або трудових обов'язків. Ці працівники зобов'язані не допускати розголошення у будь-який спосіб персональних даних, які їм було довірено або які стали відомі у зв'язку з виконанням професійних чи службових або трудових обов'язків. Таке зобов'язання чинне після припинення ними діяльності, пов'язаної з персональними даними, крім випадків, установлених законом.
Стаття 14. Поширення персональних даних
2. Поширення персональних даних без згоди суб'єкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадках, визначених законом, і лише (якщо це необхідно) в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.
[Re: naprimer] 21 ноября 2013 в 21:44
Ну они и раньше обрабатывали и хранили. И могли передавать. Просто нас об этом не спрашивали. А тут спросили - и все засомневались.
Не давай сильно интимные данные. Имеешь право. Но что такого в фамилии и имени, что там они ещё обрабатывают... Дату рождения. Такое же просят в поликлиниках, в университетах. Не хочешь - ищи мотивированный отказ, имеешь право. Только ему не выдадут диплом, скорее всего, т.к. не будут иметь право записать его данные.
[Re: naprimer] 21 ноября 2013 в 22:12
naprimer 21.11.2013 21:06 пишет: "Не погодитись" на такую обработку?
Прикольно было бы увидеть в классном журнале вместо ФИО - "ученик №576", в поле домашний адрес "нэ вызначено", в поле телефон батькив - "мобильный номер украинського оператора" .