Право Кодексом надано. А процедура реалізації цього права в ЗАГАЛЬНОМУ випадку відсутня. Але це ж не анулює право, чи не так? В такому випадку застосовується аналогія норми. От закон про ОСББ і надає таку аналогію.
Згідно ч. 2 ст. 382 Цивільного кодексу України (далі - Кодекс) Власникам квартири у дво- або багатоквартирному житловому будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку.
Відповідно до ч. 2 ст. 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» власники приватизованих квартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою... Статтею 368 ЦК України встановлено, що спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них є спільною сумісною власністю.
Згілно ч. 1 ст. 358 Кодексу Право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою.
ч 2 ст. 359 Кодексу встановлює, що: Розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників.
VP_Son 18.02.2015 15:12 пишет: Як Ви не вмієте читати написане, то нічим не можу допомогти.
Взаимно. Про вламывание силой Вы приплели. В моем сообщении речь вообще шла о домофонах. Это Вы тут консьержев приплели. Так кто из нас читать-то не умеет?
Кстати во многих домах консьерж сначала открывает дверь (или она вообще всегда открыта), человек заходит в подъезд, а уже потом консьерж начинает выяснять куда он идет. И если человек того консьержа попросту проигнорирует и пойдет по своим делам, то консьерж ничего сделать не сможет.
Ще раз стосовно "наявності/відсутності земельної ділянки". Для ілюстрації можна скористатися www.municipal.kiev.ua і подивитися паспорти будинків стосовно прибудинкової території. Вона практично завжди існує. Навіть в окремих унікальних випадках, коли вона відсутня(припускаю, що є, хоча ні разу в житті не зустрічав), все рівно існує земельна ділянка на якому будинок розташований.
Ну от скажіть, яким чином співвідносяться (розмірах і правовому статусі) якісь графічні зображення в паспортах будинків, з реальною земельною ділянкою, з реальними межами, сусідами, координатами, не кажучі вже про кадастровий номер?
От інформація з того сайту про мій будинок. Багато? Існує прибудинкова територія? ))) Там впевнено написано ТАК. Проте навіть розмірів немає.
Ще раз приведу приклад, про який я вже казав. Є три ділянки. Побудовано три будинки, які знаходяться в тому числі і на межі. Решта ділянки забудовується далі. Ділянки у власності/оренді забудовника, повністю. Осблуговуючій організації не передавалося нічого, ОСББ немає. Так, будинки стоять на землі. Але які права у власників квартир в цих будинках на земельну ділянку? На яку саме?
VP_Son 18.02.2015 15:56 пишет:
Тобто "земельна ділянка існує ЗАВЖДИ", про що я казав раніше. Та й дивно було б, якби її не було - в нас ще не навчилися літаючі будинки будувати. Також і "квартплату" з нас стягують за "послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій".
ну, фізично вони існують, звичайно - такі собі земельні ділянки невідомої конфігурації, координат, площі і статусу, і на них стоять будинки, єдине відоме про таку ділянку - що на ній стоїть оцей будинок
Інша справа, що ці земельні ділянки, в переважній більшості, не оформлені належним чином. Належним чином - це відповідно до «Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій» (Наказ Держжитлокомунгоспу України від 17.05.2005 № 76): « …Прибудинкова територія - територія навколо багатоквартирного будинку, визначена актом на право власності чи користування земельною ділянкою і призначена для обслуговування багато-квартирного будинку…»
І цей нормативний акт посилається на правовстановлюючий документ. Якщо його нема, чи є територія? Кому належать ці ділянки, які їх розміри, координати, цільове призначення, чи можуть вони бути об'єктом будь-яких цивільних відносин, в т.ч. і того самого обслуговування?
Але знову ж - це не означає, що їх НЕМА.
А що це означає? Це філософське питання, звичайно, але визначити межі, координати неможливо, правовий статус і власника/користувача також. Більше того, як відомо - право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".
Просто владі вигідно, коли вони саме "належним чином" не оформлені. Їх тоді набагато простішу "урізати" і втулити ще один будиночок. І для безпеки власників краще було б саме "належним чином" її оформити.
ну, це зрозуміло, але ж поки оформлення немає, то і прав немає, і підстав для використання немає
Можу привести конкретний приклад. В мене є квартира в одному будинку. Там зараз тягнеться повільно конфлікт саме з оформлення прибудинкової території. Яка була в оренді у забудовника, він від оренди відмовляється, а Київрада хоче нав'язати цю оренду нашому ОСББ. А ми пручаємося і вимагаємо безоплатної передачі у власність. Але там ділянка просто мізерна - на ній не те що ще один будинок, а й кіоск втулити неможливо. Тому ми не дуже й поспішаємо.
у мене назріває у недалекому майбутньому питання, як позбутися землі, яка у власності забудовника і знаходиться під житловим будинком частково, ото ще буде цирк
Ну от скажіть, яким чином співвідносяться (розмірах і правовому статусі) якісь графічні зображення в паспортах будинків, з реальною земельною ділянкою, з реальними межами, сусідами, координатами, не кажучі вже про кадастровий номер?
От інформація з того сайту про мій будинок. Багато? Існує прибудинкова територія? ))) Там впевнено написано ТАК. Проте навіть розмірів немає.
А Ви загляніть в інший розділ, де тариф. І там обов'язково буде складова "прибирання прибудинкової території". Ви ніколи не пробували відсудити цю складову, оскільки "земельної ділянки немає"? Все вірно говорите про "реальними межами, сусідами, координатами, не кажучі вже про кадастровий номер". Всього цього нема. А ділянка є і вона ще й "прибирається". От і потрібно добиватися, щоб всі ті речі, про які Ви говорите в неї були.
Chmln 18.02.2015 16:33 пишет:
Ще раз приведу приклад, про який я вже казав. Є три ділянки. Побудовано три будинки, які знаходяться в тому числі і на межі. Решта ділянки забудовується далі. Ділянки у власності/оренді забудовника, повністю. Обслуговуючій організації не передавалося нічого, ОСББ немає. Так, будинки стоять на землі. Але які права у власників квартир в цих будинках на земельну ділянку? На яку саме?
Ну як я Вам можу дати відповідь не бачачи документів? Тариф же якось встановлювали? От звідти й треба шукати які ділянки, цифри, документи і тп були підставою. І які межі прибудинкової у кожного будинку. В тих випадках з якими я стикався документи знаходились. Безумовно, чогось добитися можливо лише через створення ОСББ.