В сім"ї був (і зараз є) Ford Focus3 дизель/універсал/мкпп/2014. машина влаштовувала повністю, оскільки закінчувалось будівництво будинку, то вона ще й дуже виручала в господарстві, і паралельно давала можливість зганяти за кордон на моря з бажаним для нас комфортом, вмісткістю, та економністю.
Але якось потроху почав відчувати, що з напливом в місті авто, оці постійні ранкові та вечірні стояння в корках почали сильно напрягати. витрати дизеля як для міста є не дуже економні, та і для машини життя в такому режимі - не накращий варіант, тому почав задумуватись над другим авто в сім"ю. Паралельно дружина почала частіше забирати авто по справах, дочка отримала права, будівництво будинку закінчили, тому з усіх цих складових - вирішив шукати щось маленьке і економне для міста.
Після довгих виборів був куплений електромобіль також Ford Focus3 (хетчбек)
- ну що сказати - автомат, повна комплектація, ніякого звикання, зарядка в будинку по нічному тарифу (18 грн. на 100 км) - більше нема чого хотіти - все супер Донька одразу сіла і поїхала (на мкпп їй було важче), дружина теж активно експлуатує авто, я впринципі його і рідко почав бачити, їдемо зранку на роботу, і ввечері додому. авто експлуатується на повну, всі задоволені, особливо в світлі сучасних реалій на ринку цін на пальне і його дефіциту - супер

А дизельний Фокус стоїть у дворі, і як надійний помічник чекає - коли стане в пригоді. потрібно на Київ, Львів, чи ще кудись по Україні-без проблем, в Хорватію на моря-поїхали, в Білорусію по справах-нема питань, в Буковель-тут як тут, навіть перші вибухи 24 лютого - авто з повним баком готове до роботи-дякувати богові їхати не прийшлося.
Але.... фактично склалося так, що для міста авто не використовуємо. дальні поїздки не так часто трапляються, от і виходить насправді, що авто 90% часу стоїть у дворі на замку. диски гальмівні покрилися нальотом, акумулятор не сів, але таке собі, от і виникає питання - а чи добре оце, що авто отак собі стоїть, заходить як то кажуть "в роки" - а експлуатується дуже рідко?
Мене особисто сам факт наявності авто на підстраховці - дуже тішить, на душі спокій, я знаю, що в будь-який момент, коли потрібно, я завів і поїхав.
Але дружина з дочкою починають потроху казати, що для чого нам авто, яке більшість свого часу стоїть? Втрачає в ціні, стан авто, якщо і не погіршується, то і не покращується точно, стає старішим і т.д. І починають пропонувати варіанти, що потрібно щось думати, можливо продати дизеля і купити плагін-гібрид, який по місту буде давати можливість їздити на електриці як на другому авто, а на дальні поїздки можна буде їздити на ДВС. я впирався, не допускав такої думки, зрештою авто уже 8 років, скільки воно уже там втрачає в ціні, гадаю що не дуже, але от тепер, коли зробили нульове розмитнення, жінки на мене тиснуть з новою силою - давай розглядати щось інше - давай автомат, давай трохи кліренс, давай гібрид, давай, давай, давай...
Так от - така у мене зараз дилема - що робити з своїм автопарком на сьогодні? чи варто тримати дизельний сарай на підстраховці до електрички, чи ні, чи щось шукати йому на заміну, бензинове, плагін-гібридне і т.д?
Часто зустрічав тези, що коли в сім"ї з"являється електромобіль, то ДВС-ні авто продають, а на додаток купують ще один електромобіль. а я от не можу для себе вирішити - чи настав час уже щось міняти? Але залишитись з думкою, що я не можу в будь-який час сісти і поїхати туди, куди мені потрібно - я навіть таке допустити не можу....
Хотів би почути конструктивні думки форумчан на цю тему, особливо від власників електромобілів, а якщо із рекомендаціями конкретних марок авто - то взагалі було би супер. Авто на заміну розглядаю в ціні +/-15 тис. долл., авто за всі гроші не цікавить.
Сподіваюся, що тему висвітлив зрозуміло, а тому чекаю на конструктивний діалог і цінні поради

Складніша конструкція, масло, фільтри і т.п...