autoua
Это мобильная версия форума. Перейти на обычную версию форума ×
Вход
VovkZ | V.I.P **
Вибір сонячної батареї (для квартири)
2 ноября 2022 в 14:29
Прикріплені файли (0 завантажити)
Є багато тем "Вибір акумулятора", чи "Вибір ДБЖ", чи "Вибір генератора", але не пригадую теми вибору сонячної батареї (чи батарей), наприклад, для квартири. Я купив собі стандартну 50-ватну (бо вона якраз гарно вписується у вікно, і мій гаманець), і коштує, все ще, не дорого. І вирішив відкрити тему.
Сонячна батарея меншої потужності ніж 50 Вт (якщо це не туристичн й варіант) - не має сенсу (зважаючи на зиму). А більші - обмежуються лише грошима та можливістю її встановити та закріпити. Важливо, щоб вся площа батареї нічим не затінялася, і рівномірно потрапляла під сонячні промені, інакше ефективність її помітно впаде.
В мене вона кріпиться (при потребі) мідним дротом 4 мм2 (або перерізом від 1.5-2.5 мм2) на кріплення віконних жалюзів. На алюмінієвій рамі батареї, для кріплення - вже є отвори біля 5 мм, я ними і скористався.
До батареї узяв 20-Амперний контролер. Саме модель 20 А, а не 10 А - тому, що від 20 А та старше в них є можливість налаштування параметрів заряджання акумуляторної батареї, а також вибір її типу. В моєму випадку - можна обрати в меню навіть літій-іонні, а не лише стандартні 12 В свинцеві.
Також, в усіх таких контролерах одразу є вихід USB 5V 2A (я пробував - мінімум 1 А у моєму експерименті видає, і цього цілком досить).
Для ілюстрації - фото, як воно висить на вікні.
Для тесту я підключив невеликий акумулятор 1.2 А*години - все працює як і повинне.
Батарея коштувала 1800 грн, контролер - 650 грн. Взагалі, 20-амперні контролери коштують, орієнтовно, від 400 грн. Мій - дорожчий - можливо, якраз саме через штатну можливість роботи з літій-іонними батареями.
Де я брав все це - звісно, скажу, але не знаю, чи не буде це рекламою, тому одразу не пишу. Якщо всі не проти - дам посилання прямо тут. Там на складі (Київ), станом на зараз - ще є 34 штуки.

Є багато тем "Вибір акумулятора", чи "Вибір ДБЖ", чи "Вибір генератора", але не пригадую теми вибору сонячної батареї (чи батарей), наприклад, для квартири. Я купив собі стандартну 50-ватну (бо вона якраз гарно вписується у вікно, і мій гаманець), і коштує, все ще, не дорого
Змінено VovkZ (14:57 02/11/2022)
Andrey_big | важничающий писатель **
Re: Вибір сонячної батареї (для квартири)
[Re: VovkZ] 2 ноября 2022 в 14:36
Можно мне координаты
Khimik | Супер писатель! **
[Re: VovkZ] 2 ноября 2022 в 14:50
та яка реклама в воєнний час?
Кидайте лінки на комплєктуху, щоб не вигадувати ровера
VovkZ | V.I.P **
[Re: Khimik] 2 ноября 2022 в 14:53
Khimik 02.11.2022 14:50 пишет:

та яка реклама в воєнний час?

Та я теж так думаю.
Якщо що - рішення не перевірене ще серйозно часом (учора - купив, сьогодні - зібрав), батарея та контролер - "середні" китайські, тобто, це не ААА-бренд. Але, з іншого боку - довго обирати зараз немає часу та можливості, умови такі, що змушений брати що є.
Брав я отут сторінка
Я брав конкретно оцю батарею 50 W.
Якщо що - там є фільтри. Фільтр "Потужність/Макс.струм" - можна обрати "50 W" (знайде батареї 50 W), "20 A" (знайде контролери 20 А), та в фільтрі про наявність на складі - фільтри "Склад Київ" та "Радіомаг-Київ".
Ще тиждень тому, здається, там були наявні і потужніші, 100 Ватні батареї теж, і більші. На даний момент - лише від 50 Ват і менше.

Мій контролер з, ніби, підтримкою літієвих батарей - оця модель.
Змінено VovkZ (15:18 02/11/2022)
fofkas | энтузиаст ***
[Re: VovkZ] 2 ноября 2022 в 15:03
дуже зрозуміло описано, дякую!
батарея знаходиться всередині квартири?
чому не ззовні?
VovkZ | V.I.P **
[Re: fofkas] 2 ноября 2022 в 15:11
Батарея всередині - це повністю неінвазивний та простий варіант кріплення (просто висить на товстому мідному моножильному дроті), і легко знімається (дружина ще не бачила, а як побачить - то прийдеться знімати, бо воно затіняє кімнатне дерево).
Якщо буде критично похмуро на вулиці - то буду виставляти назовні (в кімнаті, чи на балконі), щоб скло в склопакетах не забирало частини сонячної енергії.
Khimik | Супер писатель! **
[Re: VovkZ] 2 ноября 2022 в 15:29
VovkZ 02.11.2022 14:53 пишет:

На даний момент - лише від 50 Ват і менше.

а їх не можна паралельно якось ставити?
Evgeniy_R | патриарх ****
[Re: Khimik] 2 ноября 2022 в 15:31
Взял такой комплект, понимаю, что переплатил, но собирать самому было лень. https://solar-online.com.ua/ru/avtonomny...nelyu-100-120w/ добавлю к нему инвертор и запущу от него котёл, если газ будет
Shmeisser | опытный писатель **
[Re: VovkZ] 2 ноября 2022 в 15:32
VovkZ 02.11.2022 15:11 пишет:

Батарея всередині - це повністю неінвазивний та простий варіант кріплення (просто висить на товстому мідному моножильному дроті), і легко знімається (дружина ще не бачила, а як побачить - то прийдеться знімати, бо воно затіняє кімнатне дерево).
Якщо буде критично похмуро на вулиці - то буду виставляти назовні (в кімнаті, чи на балконі), щоб скло в склопакетах не забирало частини сонячної енергії.

а що вистачає запитувати?
VovkZ | V.I.P **
[Re: Khimik] 2 ноября 2022 в 15:35
Можливо і можна, я не виясняв це ще глибоко. Фактично, елементарний сонячний елемент (з яких складається батарея) - це сам по собі є діод (з відкритим до сонця кристалом). А батарея - група послідовно-паралельних діодів. Отже вони заважати одне-одному надто не повинні б. Як мінімум, якщо розташовані у одній площині, і не мають часткового затемнення.
Я знаю, що послідовні батареї - можуть заважати одна одній (знову ж - при частковому затемненні, чи різному куту встановлення).
VovkZ | V.I.P **
[Re: Shmeisser] 2 ноября 2022 в 15:40
Shmeisser 02.11.2022 15:32 пишет:

а що вистачає запитувати?

Заживити? По USB - видавало сьогодні 1 А. Але там (крім USB) є основний вихід навантаження - він працює від акумулятора, і контролером вимикається якщо що (при розряді акумулятора). Теоретично, цей вихід має можливості обмежені можливістю контролера (номінал 20 А у моєму випадку) та акумуляторної батареї 12 Вольт. В мене немає зараз потужного акумулятора під рукою, щоб усе перевірити і виміряти, а з авто - не хочу знімати лишній раз. Думаю, якщо з номінальних 20 А реально воно триматиме без перегріву хоча б 10-15 - то мені вистачить, на перший час. Якщо що - можна брати/міняти контролер на "30 Ампер".
Власне споживання цих контролерів (10/20/30 А) - виробник пише, що досить мізерне - до 10 мА (рідкокристалічний дисплей і т.п.).
Змінено VovkZ (16:16 02/11/2022)
shcherb | важничающий писатель **
[Re: Khimik] 2 ноября 2022 в 17:42
В ответ на:

а їх не можна паралельно якось ставити?

можна і послідовно і паралельно. Головне щоб вольтаж та ампераж утвореної конструкції міг переварювати ваш контроллер
shcherb | важничающий писатель **
[Re: VovkZ] 2 ноября 2022 в 17:49
В ответ на:

Теоретично, цей вихід має можливості обмежені можливістю контролера (номінал 20 А у моєму випадку)

наскільки я копав цю тему, то оці 10/20/30А контроллера - це максимальна сила струму яку він може переварити від сонячної батареї перетворивши вольтаж батареї чи зв'язки батарей (до 50В в дешевих контроллерах) у вольтаж для заряду акуму 12 чи 24В. Контроллерів з окремим DC виходом не зустрічав коли цікавився темою, хз що він там видає... Але не думаю що він може і заряджати акум і одночасно брати з акума та видавати на цей DC вихід, швидше це просто парелельно до зарядки акума додатковий вихід на тих самих 12 чи 24В
VovkZ | V.I.P **
[Re: shcherb] 2 ноября 2022 в 17:58
shcherb 02.11.2022 17:49 пишет:

Але не думаю що він може і заряджати акум і одночасно брати з акума та видавати на цей DC вихід, швидше це просто парелельно до зарядки акума додатковий вихід на тих самих 12 чи 24В

- по ідеї - там якраз контрольований вихід, саме для вимикання навантаження при розряді батареї.
GreenMile | V.I.P ***
[Re: VovkZ] 2 ноября 2022 в 18:12
Вообще полно тем про СБ, просто они по-другому называются.

Всем, кто сразу загорелся - ШИМ контроллер не умеет вменяемо работать с несколькими панелями, т.е. если система 12В, то с ШИМ-контроллером панели подключать имеет смысл только параллельно и то в таком режиме теряется до 30% возможности батарей, последовательно так вообще будет печалити.

Ну и уже не раз писалось везде, 50Вт панель зимой за день условно отдаст 50Вт*ч, так что никаких холодильников и прочего от нее не запитать.
kkk_GAZ240 | Шкодоволгный Вазотавр *
[Re: VovkZ] 2 ноября 2022 в 20:00
VovkZ 02.11.2022 14:29 пишет:

Є багато тем "Вибір акумулятора", чи "Вибір ДБЖ", чи "Вибір генератора", але не пригадую теми вибору сонячної батареї (чи батарей), наприклад, для квартири. Я купив собі стандартну 50-ватну (бо вона якраз гарно вписується у вікно, і мій гаманець), і коштує, все ще, не дорого. І вирішив відкрити тему.
Сонячна батарея меншої потужності ніж 50 Вт (якщо це не туристичн й варіант) - не має сенсу (зважаючи на зиму). А більші - обмежуються лише грошима та можливістю її встановити та закріпити. Важливо, щоб вся площа батареї нічим не затінялася, і рівномірно потрапляла під сонячні промені, інакше ефективність її помітно впаде.
В мене вона кріпиться (при потребі) мідним дротом 4 мм2 (або перерізом від 1.5-2.5 мм2) на кріплення віконних жалюзів. На алюмінієвій рамі батареї, для кріплення - вже є отвори біля 5 мм, я ними і скористався.
До батареї узяв 20-Амперний контролер. Саме модель 20 А, а не 10 А - тому, що від 20 А та старше в них є можливість налаштування параметрів заряджання акумуляторної батареї, а також вибір її типу. В моєму випадку - можна обрати в меню навіть літій-іонні, а не лише стандартні 12 В свинцеві.
Також, в усіх таких контролерах одразу є вихід USB 5V 2A (я пробував - мінімум 1 А у моєму експерименті видає, і цього цілком досить).
Для ілюстрації - фото, як воно висить на вікні.
Для тесту я підключив невеликий акумулятор 1.2 А*години - все працює як і повинне.
Батарея коштувала 1800 грн, контролер - 650 грн. Взагалі, 20-амперні контролери коштують, орієнтовно, від 400 грн. Мій - дорожчий - можливо, якраз саме через штатну можливість роботи з літій-іонними батареями.
Де я брав все це - звісно, скажу, але не знаю, чи не буде це рекламою, тому одразу не пишу. Якщо всі не проти - дам посилання прямо тут. Там на складі (Київ), станом на зараз - ще є 34 штуки.

Это у тебя внутренняя? А там есть внешние? _я-бы поставил на крышу, акум в буфер пока автомобильный, инвертор для котла и освещения (у меня все почти диодное)
VovkZ | V.I.P **
[Re: kkk_GAZ240] 2 ноября 2022 в 20:28
kkk_GAZ240 02.11.2022 20:00 пишет:

Это у тебя внутренняя? А там есть внешние? _я-бы поставил на крышу, акум в буфер пока автомобильный, инвертор для котла и освещения (у меня все почти диодное)

- вона, мабуть, підходить для зовнішнього використання. Якщо хочете подивится її на власні очі - у вас є мій номер.
DKTigra | V.I.P **
[Re: GreenMile] 2 ноября 2022 в 21:34
GreenMile 02.11.2022 18:12 пишет:

Ну и уже не раз писалось везде, 50Вт панель зимой за день условно отдаст 50Вт*ч, так что никаких холодильников и прочего от нее не запитать.

Але дасть можливість зарядити ліхтарик та мобілку (якщо їй при таких раскладах буде з чим працювати)

Як й не факт, що потрібно буде холодильник живити за рахунок цієї панелі - їжа спокійно собі буде на балконі з відкритими вікнами жити, хоча й трохи менший час.
GreenMile | V.I.P ***
[Re: DKTigra] 3 ноября 2022 в 09:41
DKTigra 02.11.2022 21:34 пишет:

GreenMile 02.11.2022 18:12 пишет:

Але дасть можливість зарядити ліхтарик та мобілку (якщо їй при таких раскладах буде з чим працювати)

Именно, и это должны понимать потенциальные покупатели такой системы
Танкист | Супер писатель! ***
[Re: VovkZ] 3 ноября 2022 в 10:25
Мій досвід.
DOKIO FFSP-320M + 20A controller
Замовлення 22.10.22 на AliExpress, $275
Комплект приїхав сьогодні з французького складу.
Зараз на Алі знижки.
Autoua.netФорумВирішення побутових проблем

Вибір сонячної батареї (для квартири)

Додаткова інформація
Модератор:

AlMat, doctor_b, moderator, Outdriver 

1 користувачів і 28 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Переглядів теми: 5659