autoua
Это мобильная версия форума. Перейти на обычную версию форума ×
Вход
Autoua.netФорумДача

Як правильно посадити сливу?

Нафаня | Достоевский **
22 марта 2023 в 13:11
С сайта продавця:
Посадкову яму треба зробити заздалегідь, наповнивши її добривами (весна: азотні добрива; осінь: укорінювачі, фосфорні добрива, органіка)

Ями зроблені. Восени розкидали зверху гній.
Є карбамід, його просто насипати сухим та розмішати з верхнім шаром землі куди безпосередньо будемо саджати, чи розчинити і проліти водою після посадки, яка кількість на 2х річний саджанець?
Укорінювач застосовувати?
Чи треба сам саджанець обрізати, укорочувати гілки?

Раніше робили наступним образом: підготовлена яма (закладали торфяний грунт та компост, під час посадки тільки корневін та антихрущ. Теж навесні саджали. Трохи пообрізали кінчики гілок. Все росло, але може більш правільний спосіб є.
nickka | продавець овочів **
Re: Як правильно посадити сливу?
[Re: Нафаня] 22 марта 2023 в 16:36
я звичайно не спец, але, зі свого досвіду, слива - це така зараза, що її як не посади. Вивести сливу як, оце питання. Бо вона лізе пагонами де тільки може дістати
Y_DON | старый писатель ***
[Re: nickka] 22 марта 2023 в 16:54
Просто слива (вишня) є з нормальною - одномісною кореневою системою, а є така, що розростається дичкою від кореня, її тоді постійно виводити.
А є екзотичні сливи - диплоїдні, за ними треба постійно стежити і правильно садити.
_Zedd_ | старый писатель *
[Re: Y_DON] 22 марта 2023 в 20:16
Достоевский

Весною грунт має чимало вологи, суть полива - це лише утрамбувати зрихлений шар, яким ви засиплете яму. Тому це залежить від консистенції ґрунта, а ге від років саджанця.

А що за сорт, сорти плануєте висаджувати?

Самоопилючи, чи в тандемі?
Змінено _Zedd_ (20:17 22/03/2023)
[Re: Нафаня] 22 марта 2023 в 20:24
П.С. корневін не помішає, але дуже обережно, краще менше, ніж більше.
Обрізати скелетні гілкі не слід! Лише прибрати (якщо багато) дрібноту.
Чим краще корнева, тим більше можна залишити. Тобто повинен бути баланс у цьому.
Змінено _Zedd_ (20:27 22/03/2023)
Alex2064 | V.I.P ***
[Re: nickka] 23 марта 2023 в 08:36
nickka 22.03.2023 16:36 пишет:

я звичайно не спец, але, зі свого досвіду, слива - це така зараза, що її як не посади. Вивести сливу як, оце питання. Бо вона лізе пагонами де тільки може дістати

есть такое. только это почему-то не распространяется на сортовую сливу
Нафаня | Достоевский **
[Re: nickka] 23 марта 2023 в 09:57
nickka 22.03.2023 16:36 пишет:

Від слив не бачив такого. Але зараз там скрізь "газон засіян" і періодично підстригається, нічого там не встигає вилезти окрім трави.

Від вишні таке пам'ятаю, але дуже давно, як стали траву косити на постійній основі - не має такого.
Нафаня | Достоевский **
[Re: _Zedd_] 23 марта 2023 в 10:05
_Zedd_ 22.03.2023 20:16 пишет:

Достоевский

Весною грунт має чимало вологи, суть полива - це лише утрамбувати зрихлений шар, яким ви засиплете яму. Тому це залежить від консистенції ґрунта, а ге від років саджанця.

Карбамід треба?

У найближчому центрі вибір слів не дуже великий, звичайних сортів майже не має, більшість або діплоїдні або колоновидні. Колоновидну взагалі не хочу.
Планую такі: “Ренклод Де Бове" та диплоїдна “Бербанк Гігант". Це самоопилюючі, але за парканом у сусідів теж є сливи, саме цей критерій для вибору виглядає не принциповим.
[Re: Нафаня] 23 марта 2023 в 12:14
Нафаня 23.03.2023 10:05 пишет:

_Zedd_ 22.03.2023 20:16 пишет:

Достоевский

Карбамід треба?

У найближчому центрі вибір слів не дуже великий, звичайних сортів майже не має, більшість або діплоїдні або колоновидні. Колоновидну взагалі не хочу.
Планую такі: “Ренклод Де Бове" та диплоїдна “Бербанк Гігант". Це самоопилюючі, але за парканом у сусідів теж є сливи, саме цей критерій для вибору виглядає не принциповим.

Карбамід, або інше азотне - норм для вегетації свіжопосаджених. А взагалі зверніть увагу на грунт, дуже бажано рН поміряти. Бо різні грунти по різному треба забагачувати та "вирівнювати" по кислотності.
Нафаня | Достоевский **
[Re: _Zedd_] 23 марта 2023 в 13:28
А скільки рекомендується додавати? 20г карбаміда на дерево вистачить? І як краще, розчин чи перемішати порошок з грунтом перед посадкою

_Zedd_ 23.03.2023 12:14 пишет:

дуже бажано рН поміряти. Бо різні грунти по різному треба забагачувати та "вирівнювати" по кислотності.

Кислотність вимірювали в позаминулому році, в середньому було 7. Хоча раніше, багато років тому, користувався індикаторними полосками і щось мені запам'яталась цифра в 5. І грунт торфяний, має бути більш кіслотна. Китайський вимірювач, чи бреше чи ні

Цієї зими трохи (десь по 300гр на яму) покидав золу з пічки.
Зола ще є, та й крейда є. Але, схоже, не треба додавати.
[Re: Нафаня] 23 марта 2023 в 15:29
Нафаня 23.03.2023 09:57 пишет:

Від слив не бачив такого.

Три роки не були
[зображення][/зображення]
[Re: nickka] 23 марта 2023 в 15:32
nickka 23.03.2023 15:29 пишет:

Три роки не були

Це дичка. Було б супер, аби сортова так росла - бізнес на саджанцях одгонах робити
[Re: _Zedd_] 23 марта 2023 в 15:39
_Zedd_ 23.03.2023 15:32 пишет:

Це дичка. Було б супер, аби сортова так росла - бізнес на саджанцях одгонах робити

ну слива немаленька і досить смачна. по межі ростуть великі старі сливи, дають рясний урожай, але від них отака напасть. зараз оці пагони бензопилкою позрізав, та як вивести пеньки та коріння...
[Re: Нафаня] 23 марта 2023 в 16:06
Нафаня 23.03.2023 13:28 пишет:

А скільки рекомендується додавати? 20г карбаміда на дерево вистачить? І як краще, розчин чи перемішати порошок з грунтом перед посадкою

_Zedd_ 23.03.2023 12:14 пишет:

дуже бажано рН поміряти. Бо різні грунти по різному треба забагачувати та "вирівнювати" по кислотності.

Кислотність вимірювали в позаминулому році, в середньому було 7. Хоча раніше, багато років тому, користувався індикаторними полосками і щось мені запам'яталась цифра в 5. І грунт торфяний, має бути більш кіслотна. Китайський вимірювач, чи бреше чи ні

Цієї зими трохи (десь по 300гр на яму) покидав золу з пічки.
Зола ще є, та й крейда є. Але, схоже, не треба додавати.

Головний "секрет" успіху - якісні саджанці та нормальний продавець. Бо саме неприємне коли виростає не те, що хотів ((

П.С. У мене лише одна невеличка сортова слива, другу зламала повалена вітром стара тополя. Але сорт супер - "Президент", пізня. Дуже гарні смакові якості та лежкість.
Нафаня | Достоевский **
[Re: _Zedd_] 23 марта 2023 в 17:24
_Zedd_ 23.03.2023 16:06 пишет:

Головний "секрет" успіху - якісні саджанці та нормальний продавець. Бо саме неприємне коли виростає не те, що хотів ((

Через це і буду брати там де я гарантія і куди можна звернутися якщо що не так.

Але сорт супер - "Президент", пізня. Дуже гарні смакові якості та лежкість.

Така є в наявності. По ній бентежить, що вказано що сорт не дуже стійкий до зими.
Подумаю ще, може її взяти замість диплоїдної.

У позаминулому році дві сливи загинули від морозобою - в тріщіни попав грибок і врятувати не вдалося
[Re: Нафаня] 23 марта 2023 в 17:56
Нафаня 23.03.2023 17:24 пишет:

Через це і буду брати там де я гарантія і куди можна звернутися якщо що не так.

Але сорт супер - "Президент", пізня. Дуже гарні смакові якості та лежкість.

Така є в наявності. По ній бентежить, що вказано що сорт не дуже стійкий до зими.
Подумаю ще, може її взяти замість диплоїдної.

У позаминулому році дві сливи загинули від морозобою - в тріщіни попав грибок і врятувати не вдалося

Хм... Моя росте з 2013 року на Північному сході, Сумщина, Кнотопський р-н. В 2015 році їй було два роки від посадки (ну і сажанецбь теж двурічний), в 2015-у взимку там було на піку -27С, витримала.
П.С. Можливо то не морозобій погубив у вас, є болячки різні.
Veltem | Супер писатель! ***
[Re: Нафаня] 23 марта 2023 в 20:48
Нафаня 22.03.2023 13:11 пишет:

С сайта продавця:
Посадкову яму треба зробити заздалегідь, наповнивши її добривами (весна: азотні добрива; осінь: укорінювачі, фосфорні добрива, органіка)

Ями зроблені. Восени розкидали зверху гній.

А я би додала до цього корневін, та виключила азотні на весну.

В ямі достатньо азоту , тому що саджанцю , в перший рік посадки, потрібно нарощувати коріння, а ні листову масу.
Та ще, обов'язково обірвіть квітки до того, як вони розквітнуть.
п.с. та пигулку "Ініциатора" під корень.
Змінено Veltem (20:49 23/03/2023)
Alex2064 | V.I.P ***
[Re: nickka] 24 марта 2023 в 08:55
nickka 23.03.2023 15:39 пишет:

ну слива немаленька і досить смачна. по межі ростуть великі старі сливи, дають рясний урожай, але від них отака напасть. зараз оці пагони бензопилкою позрізав, та як вивести пеньки та коріння...

лопата, топор, раундап
крупное механически. свежие побеги я брызгал раундапом. на следующий год выдергивал, корень был уже отмерший.
AlexAudiCoupe | V.I.P. ***
[Re: _Zedd_] 26 марта 2023 в 12:20

Три роки не були

Хто заважає таке продавати як сортову? :-)
_Pasha_ | старый писатель **
[Re: AlexAudiCoupe] 5 мая 2023 в 23:36
AlexAudiCoupe 26.03.2023 12:20 пишет:

В ответ на:

...

Три роки не були

Хто заважає таке продавати як сортову? :-)

Так сортова слива хіба не на дикому привої? Це питання, я на цьому не розуміюсь.

Лише нагляд за старими деревами. Коли вони починають хворіти та гинути, у деяких з'являються пагони від коріння.

Я це спостерігав за сливою, вишнею та грушою.
Autoua.netФорумДача

Додаткова інформація
Модератор:

moderator, Outdriver 

0 користувачів і 0 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Переглядів теми: 5555