autoua
Это мобильная версия форума. Перейти на обычную версию форума ×
Вход
Autoua.netФорумДача

У кого стоять сонячні батареї? Є питання.

vitaxa2006 | приверженец ***
13 октября 2023 в 15:47
Колеги, доброго дня. У кого є досвід використання СЕС (сонячна електростанція)? Підкажіть, щоб продавати надлишки е/е державі, треба обов'язково мати прямий договір з енергокомпанією? Якщо у мене будинок у садовому кооперативі і я плачу правлінню кооператива напряму готівкою на підставі показників мого електролічильника, то я не зможу ніяк продавати надлишки е/е державі? Хочу поставити собі СЕС на 8 Квт. У кого була схожа ситуація? Є якась можливість оформити це? Цільвое призначення земельної ділянки - обслуговування садовго будинка, тип - землі сільгосппризначення (ОСГ). Але будинок занходиться у Києві у садовому товаристві. Так як порахував, то за ціну встановлення СЕС, зможу купити е/е на 13-14 років поточного споживання. Тому, хотілося б якось відбити частину вартості встановлення СЕС. Але тут така заковирка.
І ще питання: взимку скільки приблизно % виробляється е/е від повної номінальної потужності СЕС? У кого є досвід чи статистика?
мелкий-2 | СуперСтар **
Re: У кого стоять сонячні батареї? Є питання.
[Re: vitaxa2006] 13 октября 2023 в 16:48

Державі ні. Але можеш кооперативу. Копай у цьому напрямку.
Це не зелений тариф, але хоть щось...
shcherb | важничающий писатель **
[Re: vitaxa2006] 13 октября 2023 в 17:52
В ответ на:

І ще питання: взимку скільки приблизно % виробляється е/е від повної номінальної потужності СЕС?

часто зустрічав цифру 10% взимку в похмурий день...
[Re: shcherb] 14 октября 2023 в 11:35
Дякую за поради!
AlexAudiCoupe | V.I.P. ***
[Re: vitaxa2006] 14 октября 2023 в 13:16
З 9 травня 2023 року НКРЕКП дозволив, як побутовим, так і не побутовим споживачам електроенергії, продавати надлишки електроенергії. Продавати можна електроенергію вироблену генеруючою установкою або установкою зберігання енергії. Продавець може збувати енергію будь-кому за вільним договором та договірною ціною.
[Re: AlexAudiCoupe] 14 октября 2023 в 20:47
AlexAudiCoupe 14.10.2023 13:16 пишет:

З 9 травня 2023 року НКРЕКП дозволив, як побутовим, так і не побутовим споживачам електроенергії, продавати надлишки електроенергії. Продавати можна електроенергію вироблену генеруючою установкою або установкою зберігання енергії. Продавець може збувати енергію будь-кому за вільним договором та договірною ціною.

Дякую за інформацію. А як це фізично зробити у садовому кооперативі? У когось був такий досвід?
Змінено vitaxa2006 (20:47 14/10/2023)
[Re: vitaxa2006] 14 октября 2023 в 23:34
vitaxa2006 14.10.2023 20:47 пишет:

AlexAudiCoupe 14.10.2023 13:16 пишет:

Дякую за інформацію. А як це фізично зробити у садовому кооперативі? У когось був такий досвід?

А в кого може бути такий досвід, вважаючи що дозволили 5 місяців тому. Піди найди власника панелі, та ще у кооперативі, та щоб йому і продавав. Нема таких.

А так, нашвидкоруч.

1. Як технічно організувати облік поставленої ЕЕ?
2. За яку ціну готовий продавати? Більш ніж державна нихто не купить.
3. Який зиск кооперативу?
4. Головне. Кооператив умовно спожив 1000 кВч. НАВІТЬ якщо є прибори обліку і видно що твоє, а що від Київенерго. Члени кооператива заплатили за 500 кВч. Ну таке повсюди. Купа боржників. От куди правління ті гроши направить - тобі, чи Київенерго? Бо тобі не дадуть - можеш кричати, і т.д. Можеш навіть розірвати договір. А не дадуть Київенерго - відключать.
5. Про тіток, яки будуть казати "А от тут живе падлюка, яка наживається на нас" вже мовчу.

Ну то таке, далі міркуй сам.
Посетитель | энтузиаст *
[Re: vitaxa2006] 15 октября 2023 в 00:14
vitaxa2006 13.10.2023 15:47 пишет:

У кого є досвід використання СЕС (сонячна електростанція)?.

Есть опыт проэктирования СЭС малой мощности для собственного потребления эффективней чем проэктируется почти во всех случаях.

Підкажіть, щоб продавати надлишки е/е державі, треба обов'язково мати прямий договір з енергокомпанією? Якщо у мене будинок у садовому кооперативі і я плачу правлінню кооператива напряму готівкою на підставі показників мого електролічильника, то я не зможу ніяк продавати надлишки е/е державі? Хочу поставити собі СЕС на 8 Квт. У кого була схожа ситуація? Є якась можливість оформити це?

Тему нужно было назвать "У кого є зелений тариф? Бажано на території содового кооперативу."

Точно не знаю, судя по тому что как бы имеется право покупать электроэнергию у любого кто имеет лицэнзию, скорей всего есть нюансы, то можно заключить договор с тем кто с продажэй электроэнергии предоставляет и зелёный тариф, есть нюансы независимо от продавца электроэнергии. Не помню сути и на каких форумах давно встречал: если частная ТП то для зелёного тарифа заключается трёхсторонний договор, в садовом кооперативе без зелёного тарифа был заключён договор с продавцом электроэнергии напрямую то есть возможэн был зелёный тариф. То есть наверно нужно обращаться к продавцу электроэнергии имеющих лицензию, возможно проще получится переоформить с тем кто продаёт электроэнергию садовому кооперативу.

Так як порахував, то за ціну встановлення СЕС, зможу купити е/е на 13-14 років поточного споживання. Тому, хотілося б якось відбити частину вартості встановлення СЕС. Але тут така заковирка.

Если всё на электрике то и без зелёного тарифа большая часть окупится а при сопутствующих обстоятельствах ПОЛОСТЬЮ.

І ще питання: взимку скільки приблизно % виробляється е/е від повної номінальної потужності СЕС? У кого є досвід чи статистика?

Точней всего можно сказать, в том числе сколько за год, если смотреть по месту. "Культивируемые" НЕпонимающими 10% не соответствуют действительности как не соответствует действительности то что заряжать свинцовый аккумулятор нужно током 10% от ёмкости.
Jonny | Достоевский *
[Re: vitaxa2006] 15 октября 2023 в 00:44

У когось був такий досвід?

была такая идея ещё до лохотрона с зелтарифом и майдана. Голова подумал и предложил покупать у меня по 0.20 при тарифе ЕМНИП 1.50. На том и разошлись .

З.Ы недавно общались с уже бывшим владельцем 10 кв проектной мощности...
- зелёный тариф щас не платят, только зачёт
- крыше
- мыть панели ночью тот ещё секс .
+ деградация за 7 лет 4%
+ сильно влияет на продаваемость домовладения в положительную сторону
мелкий-2 | СуперСтар **
[Re: AlexAudiCoupe] 15 октября 2023 в 06:28
В цій ситуації я вважаю за оптимальним використання системи розрахунку на потобі нет білінг. Літом віддаєте електроенергію кооперативу без оплати, взимку забераєте ті кіловати які віддали.
Але я б на місці голови правління кооперативу погодився на те що заберає з дисконтом 10%.
[Re: мелкий-2] 15 октября 2023 в 09:41
Зрозуміло.. Дуже дякую всім за наведені приклади та відповіді. Не все так просто. Наскільки я зрозумів, заходити зараз у зелений тариф вже не так вигідно, як раніше. Хто раніше зайшов, то відбив ціну встановлення, тому вже легше. А от заходити зараз з нуля, вже нецікаво. Тільки для власних потреб, та й то, тільки влітку. У моїй ситуації єдиний варіант, як навели у попередньому пості, це домовлятися з головою кооперативу віддавати влітку свій надлишок, і забирати по бартеру взимку. І, звісно, голова 100% скаже забирати у мене будуть з дисконтом. 10% то це ще лафа буде... Більш реально, скаже 50%.
Та й компаній-установників цього обладнання зараз стільки розплодилося, всі так гарно все обіцяють, отримають гроші, а потім залишать тебе наодинці з твоїми проблемами.
В середньому, під ключ, ціни такі: 5квт 4500-5500 USD, 8 квт 7000-8000 USD. Більшу потужність я не розглядав. Але, думаю, що це будуть не кінцеві ціни. Як влізу в це, почнеться, тут доплатити, а тут у вас цього немає, треба довстановлювати, а тут треба таку бумажку оформити і т.д. Ще й зверху набіжить 1000-1500 USD.
codex | Достоевский ***
[Re: vitaxa2006] 15 октября 2023 в 11:07
В мене було підключення до садового товариства. Спочатку робив пряме підключення до ДТЕК. Для цього був потрібний лист від голови СТ, що він не проти використання їх стовпів і т.п. Потім підключив ЗТ. Але це був 2019.
[Re: codex] 15 октября 2023 в 11:55
codex 15.10.2023 11:07 пишет:

В мене було підключення до садового товариства. Спочатку робив пряме підключення до ДТЕК. Для цього був потрібний лист від голови СТ, що він не проти використання їх стовпів і т.п. Потім підключив ЗТ. Але це був 2019.

Тобто, до цього ви платили за ЕЕ просто голові товариства на підставі показань лічильника? У мене зараз так. Я теж дуже хочу отримати прямий договір з ДТЕК. Це можливо у СТ?
keen | СуперСтар **
[Re: Jonny] 16 октября 2023 в 17:10
Jonny 15.10.2023 00:44 пишет:

- крыше

а за рахунок чого дах може постраждати?
Імхо, навпаки, панелі забирають ультрафіолет та подовжують життя покрівлі. Я звичайно не беру випадок, коли дах був із самого початку побудований з лайна та палок, або рукожопи-монтажники пошкодили крівлю.
Cirax | Достоевский *
[Re: Jonny] 16 октября 2023 в 17:32

была такая идея ещё до лохотрона с зелтарифом и майдана. Голова подумал и предложил покупать у меня по 0.20 при тарифе ЕМНИП 1.50. На том и разошлись .

- крыше
+ деградация за 7 лет 4%

Да и правильно делают что не платят.
Бизнес должен окупать себя сам, а не за счёт искусственных доплат, собранных с окружающих.
Тем более когда они работают на полную, то электроэнергии и так излишек; а когда нужна дополнительная мощность - идёт пшик с этих станций.
codex | Достоевский ***
[Re: vitaxa2006] 16 октября 2023 в 18:02
vitaxa2006 15.10.2023 11:55 пишет:

codex 15.10.2023 11:07 пишет:

Тобто, до цього ви платили за ЕЕ просто голові товариства на підставі показань лічильника? У мене зараз так. Я теж дуже хочу отримати прямий договір з ДТЕК. Це можливо у СТ?

Залежить від відносин з головою СТ. Він тут має право дозволити, або заборонити.

Але тут десь писали, що зараз, через військовий стан ДТЕК взагалі не виділяє нові потужності. Я б спочатку там дізнався в якому форматі потрібен лист від голови і чи взагалі зараз можливо підключитись.
Jonny | Достоевский *
[Re: keen] 16 октября 2023 в 19:26
keen 16.10.2023 17:10 пишет:

а за рахунок чого дах може постраждати?

расшатываются крепления, попадает вода и бляха гниёт на глазах
я думаю у шиферных или рубероидных крыш всё лучше....
[Re: Cirax] 19 октября 2023 в 21:14
Cirax 16.10.2023 17:32 пишет:

- крыше
+ деградация за 7 лет 4%

Да и правильно делают что не платят.
Бизнес должен окупать себя сам, а не за счёт искусственных доплат, собранных с окружающих.
Тем более когда они работают на полную, то электроэнергии и так излишек; а когда нужна дополнительная мощность - идёт пшик с этих станций.

Плюсую. Какого буя кто-то продает ЕЕ по цене выше в два раза чем я покупаю? За чей счет банкет?
Caonima | Достоевский *
[Re: AlexAudiCoupe] 19 октября 2023 в 23:09
AlexAudiCoupe 19.10.2023 21:14 пишет:

Плюсую. Какого буя кто-то продает ЕЕ по цене выше в два раза чем я покупаю? За чей счет банкет?

За бюджетний. При чому, в обох випадках.
мелкий-2 | СуперСтар **
[Re: AlexAudiCoupe] 20 октября 2023 в 08:56
В ответ на:

За рахунок непобутових споживачів. А в принципі , через собівартість товарів/послуг, за рахунок всіх споживачів.
Зараз ціна зеленого тарифу не дуже відрізняється від ціни на ринку електричної енергії.
Autoua.netФорумДача

Додаткова інформація
Модератор:

moderator, Outdriver 

0 користувачів і 0 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Переглядів теми: 8080