autoua
Это мобильная версия форума. Перейти на обычную версию форума ×
Вход
kkk_GAZ240 | Шкодоволгный Вазотавр *
Знов про СМАРТ БМС, та інше
19 августа 2025 в 12:16
Прикріплені файли (0 завантажити)
Був в мене тут гешефт від камрада. Віддав він мені систему на 48В, а моя на 24 поїхала на майстерню. На 12 чекає поки авто пригонять, бо там теба допомогти буде з монтажом.

Разом там була купа всякого. З того що залишилося в мене - інвертор та дві Лі-Іон батареї 48в.
Одна 55А/г на 21700 з клоном дали бмс ( на фото), друга 65А/г на 18650 з оригнальною далі.
Стоять паралельно. Почали дані по СОЦу дивно скакати. При тому на клоні зовсім неадекватні цифри були. СОЦ взагалі повільно падав при сталій напрузі. Добре, знав по черзі батареї, розібрався з програмуванням та нагальними питаннями ( Дякуючи Олександрам BootUse & Velauto).
Розрядив, зарядив. Трохи підняв напругу на інверторі, бо занизька стояла ( практично як на ліфе).
Батареї добило в 100% і тут сталося наступне...

МОжна поздоровити - перша здаеться спалена БМСка.

Спочатку відпрацювала як треба, ругнулась на овервольтаж та вимкнула зарядку ( ну то я з напругами трохи грався щоб повністю добити ємність (самі батареї добрали та без помітного дизбалансу). Не ідеально, но десь мін/макс приблизно 0.03-0.035вольта.

Дивлюсь на моніторі (сенсорні єкранчикизамість блютуз таблеток) зарядка вимкнена. Ну ок - треба підключити таблетку та перезапустити БМСку - вчора раз 5 так робив.
Підключаю - нема конекта. Беру від іншої батареї - нема конекта.
Знов монітор підключаю - наче показує ( батарея відключена від інвертора), але вже і розряд заборонила собі.
Добре... як раз почали волати "тебе довго ще чекати обідати". Залишив на півгодинки.
Повертаюсь - на моніторі напруга 0, емність і все інше 0. Тобто нічого не бачить. Снов чіпляю то таблетку, то монітор - ніх нема.
Несу на гору в майстерню - взагалі і монітор нічого не показує, навіть не світиться.

на батареї - 57, на виході бмс - 49
пусте навантаження 5.2
На роз'жмі валансира все ок по банках. Наче правду показує.

таблеки та монітори справні - перевірив на другій батареї
я так розумію БМСку можна викинути? Вона не розбирається, тільки кришки зняв, транзистори наче не пробиті(візуально), а більше нічого не видно - дали цільний пластиковий корпус.

Був в мене тут гешефт від камрада. Віддав він мені систему на 48В, а моя на 24 поїхала на майстерню
Re: Знов про СМАРТ БМС, та інше
[Re: kkk_GAZ240] 19 августа 2025 в 12:46
Окремо питання що в голові крутяться
1. варто колупати БМСку чи відрізати дроти на перемички і викинути?
2. Олександр пропонує ставити JK BMS, або JBD, але вони переважно для ліфе і дорожчі.
3. все таки думаю ставити Дали тільки оригінал, щоб не переробляти підєднання та розміщення в корпусі.
4. з часом планую ці батареї переродити на якісь інші, а собі все-ж таки купити або лифе заводської зборки, наприклад як в мене і була KIJO (48/100 зараз 24000 в Києві), або гелєвий свинцевий 4х12 поставити. Все таки літій з його обслуговуванням не дешевше якщо брати загальні витрати та оцінити час по колупанню та оцінити простой батареї зараз поки зараз розрулюю ситуацію. Благо нема відключень

Ну і по роботі інвертора є питання.
Чомусь він заряджає батарею не до напруги встановленій у програмі макс вольт, а до параметра флоат. Чому так?
Інвертер такий (на фото)

Окремо питання що в голові крутяться1. варто колупати БМСку чи відрізати дроти на перемички і викинути
WarFox | СуперСтар ****
[Re: kkk_GAZ240] 19 августа 2025 в 17:04
kkk_GAZ240 19.08.2025 12:46 пишет:

Чомусь він заряджає батарею не до напруги встановленій у програмі макс вольт, а до параметра флоат.

насправді до макс а потім спускає до флоат
[Re: WarFox] 19 августа 2025 в 17:58
WarFox 19.08.2025 17:04 пишет:

Чомусь він заряджає батарею не до напруги встановленій у програмі макс вольт, а до параметра флоат.

ХЗ сидів дивився - максимум не набирало. Треба ще помоніторити
[Re: kkk_GAZ240] 19 августа 2025 в 18:07
Ви мені скажіть - стру БМСку можно розпиляти з цікавості та викинути?
alexa11 | Достоевский **
[Re: kkk_GAZ240] 19 августа 2025 в 19:00
свинцеві при теперішніх цінах на lifepo4 не раджу. з якісними комірками, збіркою і нормальною бмс нема проблем при обслуговуванні взагалі. у мене збірка 48в самопальна з однакових комірок але 4 різних партій придбаних в різних місцях різних років виробництва. все працює. розбаланс невеликий. бмс jk інверорна з балансиром на 2а прекрасно справляється з розбалансом. але ідеальна робота з інвертором найкраще при комунікації бмс з інвертором. тоді вони працюють як одне ціле.
з готових збірок раджу biom. з якісних нових комірок плюс бмс jk . реальна гарантія 5 років. по ціні виходить не дорожче ніж збирати самому.
[Re: alexa11] 19 августа 2025 в 19:13
alexa11 19.08.2025 19:00 пишет:

свинцеві при теперішніх цінах на lifepo4 не раджу. з якісними комірками, збіркою і нормальною бмс нема проблем при обслуговуванні взагалі. у мене збірка 48в самопальна з однакових комірок але 4 різних партій придбаних в різних місцях різних років виробництва. все працює. розбаланс невеликий. бмс jk інверорна з балансиром на 2а прекрасно справляється з розбалансом. але ідеальна робота з інвертором найкраще при комунікації бмс з інвертором. тоді вони працюють як одне ціле.
з готових збірок раджу biom. з якісних нових комірок плюс бмс jk . реальна гарантія 5 років. по ціні виходить не дорожче ніж збирати самому.

ОТ будь ласка скажи - нашо мені ця інформація?
В мене питання чи це дійсно БМСка здохла ( практично я певен що здохла). Ставити я буду таку саму далишку.
Друге питання чи варто мучити "дохлу" чи просто її викинути.

Ну і по цінах ти не правий.
4 гелеві батареї по 100Аг зараз 13000 (3300 за штуку) коштують. Що в два рази дешевше самої дешевої ліфешки. А беручи до уваги що в мене один вже є... А замість БМСки я можу вже купити другий. То твій розрахунок що воно невигідно - летить в прірву.
І ще будь ласка скажи де йшла мова про вибір типу акумулятора? Я згадав про гелеві тільки тому шо стикнувся з недешевою проблемою Літієвого акума. І ці акуми з хати теж підуть, бо небезпечно тримати в хаті Лі-Іон батареї.

Нашо обговорювати те про що не йде мова? Я розумію що читати лінь і прочитав по діагоналі через слово
Змінено kkk_GAZ240 (19:30 19/08/2025)
alexa11 | Достоевский **
[Re: kkk_GAZ240] 19 августа 2025 в 19:50
ладно. ти ж самий розумний . купуй чергове гімно. :-)
ти не вірно рахуеш відносну вартість батарей і невірно їх порівнюеш. то вже таке.. ти любиш йти своїм шляхом.
бмс викинь і купи нову.
[Re: alexa11] 19 августа 2025 в 20:25
alexa11 19.08.2025 19:50 пишет:

ти не вірно рахуеш відносну вартість батарей і невірно їх порівнюеш. то вже таке.. ти любиш йти своїм шляхом.
бмс викинь і купи нову.

Здається я до тебе звертався ввічливо.
А ти мені розповідаєш про те що я купую не ті батареї ХОЧА ЗА ПОКУПКУ Я НЕ ПИСАВ.

Тому вибач, я не бачу більше потреби читати твої дописи засновані на перекручуванні вигаданої тобою-ж інформації.
alexa11 | Достоевский **
[Re: kkk_GAZ240] 19 августа 2025 в 20:44
kkk_GAZ240 19.08.2025 20:25 пишет:

alexa11 19.08.2025 19:50 пишет:

бмс викинь і купи нову.

Здається я до тебе звертався ввічливо.
А ти мені розповідаєш про те що я купую не ті батареї ХОЧА ЗА ПОКУПКУ Я НЕ ПИСАВ.

Тому вибач, я не бачу більше потреби читати твої дописи засновані на перекручуванні вигаданої тобою-ж інформації.

ти сам почитай свій перший пост. ти там пишеш що будеш купувати або літій або свинець. ти ще думаеш... якби цього не писав, то я б порад не давав. і навіщо тоді ти це пишеш сюди, якщо тобі поради не потрібні? ти ведеш власний блог з заблокованими коментарями?
[Re: alexa11] 19 августа 2025 в 21:52
alexa11 19.08.2025 20:44 пишет:

*** Ви занесли цього користувача в ігнор ***

[Re: kkk_GAZ240] 19 августа 2025 в 22:00
kkk_GAZ240 19.08.2025 17:58 пишет:

ХЗ сидів дивився - максимум не набирало. Треба ще помоніторити

Щось дивно себе веде. Знов БМСка вимкнула заряд по оверпаверу і батарея знов на 100%. Спробую знизити всі параметри та ще подивитись.
Мабуть ти правий, просто в мене дельта дуже велика стояла або дивився ввечері коли від сонця вже віддача слабенька.

Якщо цікаво що всередині https://youtu.be/FlzHHv4iHy0
Відео не про щось корисне. Так просто розібрав з цікавості що там цікавого можна наковиряти - два десятки транзисторів та пару перемичок 16 квадратів
[Re: WarFox] 19 августа 2025 в 22:31

Так, трохи понизив напруги, батарея скинула 1-2 десятки і знов відновила дозвіл на заряд, автоматично.
Я не здивований що треба трохи підбирати значення напруг в +/- одну-дві десятки.

Я знаю що всі ці вбудовані "вольтметри" відкалібровані досить умовно. Перевірити самостійно?
А як? Це треба брати десь еталонний вольтметр, або джерело напруги.
Я якось робив відео про вольтметри, то відносно мінімальних та максимальних значень на п'яти вольтметрах розбіг був біля 0.5 вольта.

ПС: блін, вирахувати коректні значення напруг для батарей, особливо самооробок... важке завдання.
Змінено kkk_GAZ240 (22:39 19/08/2025)
[Re: kkk_GAZ240] 20 августа 2025 в 11:54
Пошарився на тему що зараз в наявності
Або класика 4100
або синя універсалка за 4300

В синіх наче підключення таке саме? Бо як на мене більша універсальність синьої в плюс, але якщо перепаковувати дроти на баланс - тоді ну її. Я розбирати батарею не хочу.
Gavik | Достоевский *
[Re: kkk_GAZ240] 20 августа 2025 в 12:12
В ответ на:

В синіх наче підключення таке саме? Бо як на мене більша універсальність синьої в плюс, але якщо перепаковувати дроти на баланс - тоді ну її. Я розбирати батарею не хочу.

Я тебе незрозумів , але думаю ти помиляєшся
[Re: Gavik] 20 августа 2025 в 13:07
Gavik 20.08.2025 12:12 пишет:

В ответ на:

Можливо. Але як прочитав, так і питаю.

Опис
Контролер заряду акумулятора DALY Smart BMS 100Balance забезпечує надійний захист та ефективне балансування для акумуляторів Li-ion, LiFePO4, LTO з кількістю елементів від 4 до 24S. Безперервний струм заряду та розряду становить від 40А до 200А, в залежності від обраної моделі. Активне балансування зі струмом 1,1А дозволяє рівномірно розподіляти заряд між елементами, забезпечуючи стабільну роботу системи. Пристрій оснащений світлодіодним індикатором для відображення статусу роботи та підтримує Bluetooth для дистанційного контролю. Режими захисту включають захист від перегріву, короткого замикання, перевантажень, а також від розряду та переполюсування.

Особливості
Підтримує активне балансування зі струмом 1,1А для рівномірного розподілу заряду між елементами
Розрахована на акумулятори Li-ion, LiFePO4, LTO з кількістю елементів 4-24S і безперервним струмом від 40А до 200А
Оснащена Bluetooth для дистанційного моніторингу та контролю параметрів системи
Має вбудований захист від перегріву, короткого замикання, перевантажень, розряду та переполюсування
Світлодіодний індикатор інформує про стан роботи: зелений — справний, червоний — сигналізація або захист
Характеристики
Різновид BMS: 40-200A, 4-24S
Тип акумуляторних елементів: Li-ion, LiFePO4, LTO
Кількість елементів живлення: 4-24S
Струм заряду/розряду (безперервний): 40-200А (вказано в опції товару)
Піковий струм заряду/розряду: (тривалість 1±0.8с) для влаштування 100А-150А
Струм балансування: 1.1±0.2А
Метод балансування: активне балансування
Робоча споживана потужність: ≤1.2Вт
Струм сплячого режиму: ≤0.025Вт
Робоча температура: -40°C~85°C
Світлодіодний індикатор: зелений - працює справно; червоний - сигналізація або захист
Вбудований bluetooth: так
Захист від перевантажень: так
Захист від перегріву: так
Захист від короткого замикання: так
Захист від розряду акумуляторної батареї: так
Захист від переполюсування: так
Розмір:
4-8S: 167х65х15мм
8-17S: 176x66x16мм
8-24S: 176x66x21мм
Вага:
4-8S: 210г
8-17S: 320г
8-24S: 375г
Комплектація
1 х система керування акумуляторами 100Balance Smart Active Balance BMS
2 х силові дроти для підключення P- та B- контактів BMS та 2 гвинти до них B+ провід
1 х балансувальний роз'єм із проводами довжиною 450 мм
1 х NTC датчик температури
1 х роз'єм RS485/CAN порту

Можливо. Але як прочитав, так і питаю
[Re: Gavik] 20 августа 2025 в 13:51
Gavik 20.08.2025 12:12 пишет:

В ответ на:

Ну я мав на увазі що погорілу як в першому пості замінити на червону класичну Далі за 4100 чи може взяти наче більш продвинуту синю за 4300.
Але сумніваюсь щодо балансирного шлейфу - чи сумісний. Якщо переваювати цей шлейф, то я це робити не буду. Не хочу.
І друге питання по софту - якщо той самий СмартБМС то ок.
Я дуже не люблю розводити зоопарк софтів для одного сегменту заліза.
Gavik | Достоевский *
[Re: kkk_GAZ240] 20 августа 2025 в 14:11
В ответ на:

Але сумніваюсь щодо балансирного шлейфу - чи сумісний

Цікаво , чому ти так думаєш ?
Змінено Gavik (14:23 20/08/2025)
VovkZ | V.I.P **
[Re: kkk_GAZ240] 20 августа 2025 в 16:05
kkk_GAZ240 19.08.2025 12:16 пишет:

Був в мене тут гешефт від камрада. Віддав він мені систему на 48В, а моя на 24 поїхала на майстерню. На 12 чекає поки авто пригонять, бо там теба допомогти буде з монтажом.

Разом там була купа всякого. З того що залишилося в мене - інвертор та дві Лі-Іон батареї 48в.

То, вам віддали Лі-Іон батарею 48 В, і вона стоїть зараз вдома, замість літій-залізної 24 В?
Я би вдома нічого, крім літій-заліза не ставив. Навіть безкоштовно.
VovkZ | V.I.P **
[Re: kkk_GAZ240] 20 августа 2025 в 16:08
kkk_GAZ240 19.08.2025 22:00 пишет:

Щось дивно себе веде. Знов БМСка вимкнула заряд по оверпаверу і батарея знов на 100%. Спробую знизити всі параметри та ще подивитись.

Вимикання по перевантаженню?
А як цей ваш інвертор відноситься до роботи без акум.батареї, що про це говорить інструкція? Бо не всі інвертори таке люблять.
Додаткова інформація
Модератор:

AlMat, Yorc, moderator 

0 користувачів і 13 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Переглядів теми: 1270