Маємо два дачних будинки, мій і сусідський. В кожен заходить оптика, провайдери різні. Є бажання кинути шматок оптики між будинками (можна і виту пару, відстань невелика, але шоб нічого не згоріло в дощ-грозу, її мабуть треба закопувати, а копати ліньки) щоб мати фейловер в обох місцях на випадок падіння одного з провайдерів. І при цьому також хочеться також щоб це було відносно красиво, а саме:
- Поменше різних девайсів, тобто щоб не було "окремо роутер, окремо точка доступу, окремо onu, окремо медіаконвертер, окремо свіч для того шо підключається витою парою"
- Можливість мати на ділянках меш вайфай
І трохи я заплутався, як це реалізувати. Тобто хотілося б шось типу "роутер з вайфаєм, до якого можна підключити ще кілька девайсів для меш вайфаю, і з двома дірками під SFP, і кількома для витої пари, і з можливістю прошити шось типу dd-wrt чи openwrt для гнучкості і фейловеру". Але таких девайсів я взагалі не знайшов, навіть у мікротіків, які я для дому вважаю оверпрайсом.
Підкажіть, що зробити, щоб максимально близько до бажаного було? Взяти шось з езернет входами-виходами і чіпляти ону і медіаконвертери поруч? Чи з одним сфп, а між будинками закопати виту пару? Чи ще кудись дивитись?
Може взагалі завести обидва входи в одне місце, там поставити роутер, а далі на обидві ділянки точок для мешу наставити? Якщо обидва будинки будуть одночасно використовувати якийсь один канал, це мені ок теж
Змінено ssb (00:26 07/11/2025)