autoua
Это мобильная версия форума. Перейти на обычную версию форума ×
Вход
Autoua.netФорумВирішення побутових проблем

опалення квартири на наступний сезон (без опалення)

Andrey-Mil | Достоевский **
17 февраля 2026 в 14:50
готуємо санчата влітку? Які можливі будуть варіанти для пересічного "хруща" без газу. Тепловий насос повітря-повітря?
ale_xey | V.I.P *
Re: опалення квартири на наступний сезон (без опалення)
[Re: Andrey-Mil] 17 февраля 2026 в 15:02
сформулюй питання нормально.
Maksimus | V.I.P ***
[Re: Andrey-Mil] 17 февраля 2026 в 15:03
тепловий насос треба теж живити чимось (приблизно 25-30% теплової продуктивності буде витрачатись на електроенергію), при наявності графіків треба розуміти які інтервали і чи впорається така система. або резервувати живлення з урахуванням такого обладнання.

квартиру опалювати це не зовсім правильно, опалювати варто будинок (бо сусіди без опалення всі старання зведуть нанівець, або підіймуть вартість зусиль в рази).

ps дуже варто подумати про ізоляцію (утеплення) будинку - більша частина витрат на опалення це прямі втрати тепла будинком, треба їх мінімізовувати.
Змінено Maksimus (15:05 17/02/2026)
nickka | продавець овочів **
[Re: Andrey-Mil] 17 февраля 2026 в 15:37
Andrey-Mil 17.02.2026 14:50 пишет:

готуємо санчата влітку? Які можливі будуть варіанти для пересічного "хруща" без газу. Тепловий насос повітря-повітря?

А що це за хрущ без газу? На мою думку, до наступного сезону щось за допомогою "партнерів" з опаленням вирішать. Бо якщо не буде електрики, то які варіанти? Ставити накопичувач - гарячої води - теплообмінник як в селі, гріти його коли є електрика, а потім використовувати для опалення, але в хрущі немає місця для такого... Кажуть оці дизельні обігрівачі норм, але куди вивести трубу? У нас магазини гріють ними і супер, але ж маф окремо стоїть і виведений вихлоп не заважає сусідам...

На рівні осбб теоретично можна який твердопаливний котел на пелетах поставити на будинок, але знов таки, куди виводити продукти згоряння...
maksym | V.I.P **
[Re: nickka] 17 февраля 2026 в 16:28
Прикріплені файли (0 завантажити)
nickka 17.02.2026 15:37 пишет:

На рівні осбб теоретично можна який твердопаливний котел на пелетах поставити на будинок, але знов таки, куди виводити продукти згоряння...

nickka | продавець овочів **
[Re: maksym] 17 февраля 2026 в 16:34
це все так, але якщо хрущ нижчий за будови навколо то трубу прийдеться піднімати на висоту вище за них. Таку як у нашій кочегарці була, поки її не зрізали, а кочегарку закрили, зараз би була як знахідка, а так женуть до нас тепло десь з-за Васильківської, добре хоч з такої ж невеликої кочегарки, а не якоїсь ТЕЦ.
andrey_spec | Супер писатель! ***
[Re: nickka] 17 февраля 2026 в 17:15
Хоча б кондер з ТЕНом, який при мінусах працює. Не кожної зими такі морози, а якщо кондер буде працювати при мінус 10, то можна вижити. Звичайно, якщо електрики і газу не буде, то капець. Хіба що останній поверх - так поставити буржуйку і трубу через стінку наверх.
Maksimus | V.I.P ***
[Re: andrey_spec] 17 февраля 2026 в 17:31
andrey_spec 17.02.2026 17:15 пишет:

Хоча б кондер з ТЕНом, який при мінусах працює.

так є кондиціонери до -15, а є кондиціонери-теплові насоси - до -25..-30. з інверторними компресорами (що дозволяє досить розумно споживати електрику), але їх все одно живити треба.
Andrey-Mil | Достоевский **
[Re: Andrey-Mil] 17 февраля 2026 в 17:51
добре, спробую уточнити. може бути індивідуальне рішення на квартиру, може бути колективне на будинок. "Хрущ" без газу - панельки на Ревуцького. Ну, хай утеплені пінопластом. 12-15 поверхів.
larsenam | опытный писатель ***
[Re: Andrey-Mil] 17 февраля 2026 в 20:23
Так, в мене також вже є думка поставити камінофен, сучасну буржуйку. Плануємо утеплення, поставити сонячні батареї. Але все ж прогріти всю квартиру важко. Зараз обігрівач гріє 1 кімнату, де спимо та працюю. На кухні градусів 4-5, готувати на холоді нема бажання. Складно так жити. Якщо зовсім капець буде то будемо шукати куди переїхати на правий
Vaschek | V.I.P *
[Re: larsenam] 17 февраля 2026 в 20:57
larsenam 17.02.2026 20:23 пишет:

Так, в мене також вже є думка поставити камінофен, сучасну буржуйку.

А трубу куди? Чи останній поверх?
harald67 | подсевший на форум **
[Re: larsenam] 17 февраля 2026 в 21:02

Так, в мене також вже є думка поставити камінофен, сучасну буржуйку. Плануємо утеплення, поставити сонячні батареї. Але все ж прогріти всю квартиру важко. Зараз обігрівач гріє 1 кімнату, де спимо та працюю. На кухні градусів 4-5, готувати на холоді нема бажання. Складно так жити. Якщо зовсім капець буде то будемо шукати куди переїхати на правий

У мене друзі живуть "на правому" тобто у самому центрі - на Костьольній навпроти власне Костьолу. Опалення немає з 9 січня, а 14 лютого зникла ще й вода усяка. Так що правий берег - не панацея.Та і на самому Хрещатику є кілька будинків де вже більше місяця немає опалення.
Змінено harald67 (21:17 17/02/2026)
zyoma | важничающий писатель ***
[Re: Andrey-Mil] 17 февраля 2026 в 21:37
У мене на цей сезон був план кондьори + інвертор + генератор на балконі.
Я знал, что рано или поздно мы перейдем и на эту дрянь.(с)
[Re: Vaschek] 17 февраля 2026 в 21:37
Останній поверх. Сталінка де раніше ще була дровяна пічка для готування іжи на кухні. Є під плиткою димохід. Але це кухня , доведеться прибирати кухню та збивали плитку
zyoma | важничающий писатель ***
[Re: Andrey-Mil] 17 февраля 2026 в 21:47
Але насправді така собі ідея. Ми цієї зими пробували у мами підігрівати кондиціоненром (9ка КХ серія арктік). Воно може підтримувати температуру, якщо це вимкнення на пару годин, а потім знову буде опалення. Якщо будинок вистиг, обігрітися малореально. Повітря на момент роботи кондиціонеру нагрівається, але і вистигає дуже швидко. Тобто, потрібно, щоб кондиціонер працював весь час. Ну і 5 кВт батарею висаджує досить швидко.

Це досвід будинку з власною котельнею на відрізку, коли ще не встановили генератор на котельну.
kkk_GAZ240 | Шкодоволгный Вазотавр *
[Re: larsenam] 17 февраля 2026 в 21:50
larsenam 17.02.2026 21:37 пишет:

Останній поверх. Сталінка де раніше ще була дровяна пічка для готування іжи на кухні. Є під плиткою димохід. Але це кухня , доведеться прибирати кухню та збивали плитку

В сучасних умовах це джекпот!
Панелі на дах і можна пережити. Між димохідом та буржуйкою трубу поставити або з підігрівом води, або з повітряними ребрами.
Була-б в мене така задача я-б так робив. Хоча... Чому-б тоді не замислитися над автономним опаленням.
[Re: kkk_GAZ240] 17 февраля 2026 в 22:06
Нема газу для автономного опалення, Бо жадний київгаз через 25 років розгледів трубу , яка по їх вимогам чомусь там не відповідала. дешевше було поставити електричну плиту. А той канал від пічки на кухні не обігріє навіть кімнату поряд. Ще й торцева квартира
[Re: larsenam] 17 февраля 2026 в 22:15
larsenam 17.02.2026 22:06 пишет:

Нема газу для автономного опалення, Бо жадний київгаз через 25 років розгледів трубу , яка по їх вимогам чомусь там не відповідала. дешевше було поставити електричну плиту. А той канал від пічки на кухні не обігріє навіть кімнату поряд. Ще й торцева квартира

Ти не зрозумів про шо я
Я про труба-радіатор для димоходу
crazypet | старый писатель **
[Re: larsenam] 17 февраля 2026 в 22:18

поставити сонячні батареї.

А есть куда ставить ? Зимой они вас не спасут
[Re: crazypet] 17 февраля 2026 в 22:25
crazypet 17.02.2026 22:18 пишет:

поставити сонячні батареї.

А есть куда ставить ? Зимой они вас не спасут

Чому? з 3.5кВт поля я в сонячні дні мав біля кіловата та навіть більше.
А це пара дуйчиків кілька годин гарантовано.

Я наприклад, планую додати ще три панелі, більше в один стейж не можна - не потягне по напрузі.
Макс може прийняти 500в, 9 панелей 490-495 (зараз 6 панелей)
Змінено kkk_GAZ240 (22:32 17/02/2026)
Autoua.netФорумВирішення побутових проблем

Додаткова інформація
Модератор:

AlMat, doctor_b, moderator, Outdriver 

4 користувачів і 238 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Переглядів теми: 2102