Всім добрий день.
Хочу максимально детально описати свою ситуацію з автомобілем Mercedes-Benz C 180. Можливо, хтось уже стикався з подібним випадком, зможе підказати подальші дії, порадити профільного адвоката або поділитися реальним досвідом вирішення таких питань.
Я військовослужбовець, перебуваю в Україні. Автомобіль купував для особистого користування, як звичайний добросовісний покупець. Жодних незаконних дій з мого боку не було. Авто купував уже на українській реєстрації.
**Інформація про автомобіль:**
* Mercedes-Benz C 180, кузов W205/S205, універсал;
* рік випуску приблизно 2019/2020;
* бензиновий турбований двигун, за документами/каталогами Mercedes — двигун сімейства M264;
* VIN: WDD205***********, повний VIN готовий надати в особисті повідомлення або адвокату;
* автомобіль уже був на українських номерах;
* я не перший власник в Україні, купував авто вже після його реєстрації в Україні;
* місце купівлі — Україна, Одеса;
* на момент купівлі в мене не було жодної інформації, що автомобіль перебуває в будь-якому розшуку.
Після купівлі я користувався автомобілем як звичайною машиною. Через деякий час вирішив переоформити / замінити техпаспорт через сервісний центр МВС. Саме тоді й почалася вся ця проблема.
**Як було виявлено розшук**
Під час звернення до територіального сервісного центру МВС України для проведення реєстраційної дії з автомобілем з’ясувалося, що машина перебуває в міжнародному розшуку / базі Інтерполу.
Попередньо мені повідомили, що причина розшуку — **викрадення**, країна-ініціатор — **Німеччина**.
Для мене це стало повною несподіванкою, тому що:
1. Автомобіль уже перебував в Україні.
2. Автомобіль уже був зареєстрований на українських номерах.
3. Я купував його не як перший власник в Україні.
4. На момент купівлі жодних обмежень, арештів або інформації про розшук мені не повідомляли.
5. Я впевнений, що автомобіль з’явився в розшуку вже після того, як я купив його в Україні, або ця інформація з певних причин раніше не відображалася / не була виявлена.
Після виявлення розшуку працівники сервісного центру повідомили про це поліцію. Поліція зафіксувала факт перебування автомобіля в міжнародному розшуку. Автомобіль у мене тоді вилучали / оформлювали відповідні матеріали, після чого приблизно через 22 дні повернули мені під розписку / на відповідальне зберігання. Але сам статус розшуку, наскільки я розумію, нікуди не зник.
**Що відомо щодо німецької сторони**
За документами та інформацією, які мені вдалося зібрати, автомобіль раніше був пов’язаний із Німеччиною. У німецьких документах фігурують реєстраційні дані, попередній власник / користувач у Німеччині, а також певний ланцюг осіб або організацій, які могли бути пов’язані з автомобілем до його потрапляння в Україну.
Повні імена, адреси та копії документів публічно не викладаю, щоб не порушувати закон і не створювати зайвих проблем, але готовий показати їх адвокату або людині, яка реально зможе допомогти у справі.
За моєю версією, ситуація може бути схожою на один із таких варіантів:
* автомобіль був проданий / вивезений із Німеччини, а потім хтось заявив його як викрадений;
* автомобіль міг бути предметом лізингу, кредиту або страхової історії;
* можлива схема зі страховою виплатою в Німеччині;
* можливо, хтось із попереднього ланцюга власників / продавців отримав гроші за авто, а потім подав заяву про викрадення;
* також не виключаю, що десь є помилка в базах або неповна інформація між німецькою та українською сторонами.
Я не стверджую, що конкретна особа вчинила злочин. Це лише моя версія, тому що для мене ситуація виглядає дуже дивно: автомобіль уже перебував в Україні, був зареєстрований, потім я його купив, а вже згодом він виявився в розшуку Інтерполу за запитом Німеччини.
**Що я вже робив**
Я почав самостійно збирати всю можливу інформацію та писати запити.
Писав у різні німецькі структури та організації, намагався з’ясувати:
* хто саме є ініціатором розшуку;
* яка точна причина розшуку;
* коли саме автомобіль було внесено в базу розшуку;
* чи було це до моєї купівлі, чи вже після;
* чи є кримінальне провадження в Німеччині;
* який орган зараз займається цією справою;
* чи можливо передати мої документи німецькій стороні;
* чи може Німеччина зняти автомобіль із розшуку, якщо я є добросовісним покупцем в Україні.
Також я намагався уточнювати інформацію через джерела, пов’язані з Mercedes / німецькими даними. Наскільки я зрозумів із відповідей, приватній особі напряму такі дані майже не надають.
Також у мене був контакт із німецькою поліцією / землею Саксонія-Ангальт. Потім мені повідомили, що питання передано до поліції Берліна / LKA Berlin, і порадили подати нове звернення через онлайн-приймальню поліції Берліна, вказавши попередній номер звернення.
У мене є такі номери звернень / справ:
* 260*17-1429-i*0343 — номер звернення через Internetwache Polizei Berlin.
У зверненні до поліції Берліна я описав, що автомобіль Mercedes-Benz C 180 із VIN WDD2052761F****** був куплений мною в Україні добросовісно, вже на українській реєстрації, а під час реєстраційної дії в сервісному центрі МВС України з’ясувалося, що він перебуває в міжнародному розшуку / розшуку Інтерполу як викрадений автомобіль, країна розшуку — Німеччина.
Я попросив німецьку сторону повідомити:
1. Точну причину розшуку.
2. Дату внесення автомобіля в розшук.
3. Орган, який ініціював розшук.
4. Чи є кримінальне провадження.
5. Чому автомобіль опинився в розшуку вже після того, як перебував в Україні та був на українській реєстрації.
6. Як я можу захистити свої права як добросовісний покупець.
7. Чи можна передати мої документи органу, який займається цією справою.
8. Чи можливе зняття автомобіля з розшуку за наявності документів про купівлю та реєстрацію в Україні.
До звернення я готовий додати всі документи, які маю:
* український техпаспорт;
* документи про купівлю автомобіля;
* документи / матеріали із сервісного центру МВС;
* документи поліції України;
* копії німецьких документів, які вдалося отримати;
* скриншоти / дані з Mercedes / XENTRY;
* листування з німецькими органами;
* підтвердження того, що автомобіль був куплений мною в Україні як звичайним покупцем.
**Поточна ситуація**
На цей момент ситуація повністю не вирішена.
Автомобіль, наскільки я розумію, продовжує перебувати в розшуку Інтерполу / міжнародному розшуку. Українська поліція зафіксувала цей факт і, як мені пояснювали, очікує відповідь від німецької сторони / Інтерполу.
Найбільша проблема в тому, що я не розумію, які реальні наслідки можуть бути далі:
* чи можуть автомобіль забрати та передати Німеччині;
* чи можуть залишити його в мене, але він буде умовно “вічно” перебувати в розшуку;
* чи можу я повноцінно користуватися автомобілем;
* чи зможу я колись його продати або переоформити;
* чи можна домогтися зняття розшуку, якщо я добросовісний покупець;
* чи потрібно подавати заяву на продавця в Україні;
* чи потрібно подавати цивільний позов;
* чи потрібно шукати адвоката в Україні, Німеччині або одразу в обох країнах.
Найбільше мене турбує те, що я купив автомобіль уже в Україні й не мав жодної реальної можливості знати, що через певний час він виявиться в міжнародному розшуку. Якщо проблема справді виникла через дії попереднього власника / продавця / німецької сторони, то я фактично опинився крайнім: заплатив гроші, придбав авто, а тепер ризикую його втратити або залишитися з автомобілем, який неможливо нормально переоформити чи продати.
**Мої питання до форуму**
Буду вдячний за будь-яку допомогу, особливо якщо в когось був схожий випадок.
Цікавить:
1. Чи були у когось реальні випадки, коли автомобіль в Україні виявлявся в розшуку Інтерполу вже після купівлі?
2. Чим зазвичай закінчуються такі історії?
3. Чи забирають такі автомобілі та передають країні-ініціатору розшуку?
4. Чи можна домогтися зняття автомобіля з розшуку?
5. Чи допомагає статус добросовісного покупця в Україні?
6. Чи потрібно подавати заяву на продавця в Україні?
7. Чи є сенс писати напряму до поліції Німеччини / LKA / прокуратури Німеччини?
8. Чи потрібно звертатися до НЦБ Інтерполу в Україні?
9. Хто має офіційно повідомити мені причину розшуку та дату внесення автомобіля в базу?
10. Чи може українська поліція закрити питання, якщо Німеччина довго не відповідає?
11. Чи можна через суд в Україні визнати моє право власності та захиститися від вилучення автомобіля?
12. Чи є адвокати в Україні, які реально займалися автомобілями в розшуку Інтерполу?
13. Чи є сенс шукати адвоката саме в Німеччині?
14. Як правильно діяти, щоб не нашкодити собі та не прискорити можливе вилучення автомобіля?
Я не намагаюся приховати автомобіль або ухилитися від перевірки. Навпаки, я сам зацікавлений у тому, щоб встановити правду: коли саме й чому автомобіль потрапив у розшук, хто це зробив і на якій підставі.
Для мене важливо зрозуміти, чи є шанс зберегти автомобіль, зняти його з розшуку або хоча б юридично захистити себе як добросовісного покупця.
Буду вдячний за поради, контакти адвокатів, посилання на схожі теми, судову практику або особистий досвід.
Заздалегідь дякую всім, хто відгукнеться.
Змінено gromotonn (17:53 19/06/2026)