Прочитал я все изменения в закон, посмотрел сколько теперь будем платить за нарушения, и подумал, а не написать ли письмо нашим "народним обранцям". О том, что думают люди по поводу их законотворческой деятельности.
Сразу скажу, что я являюсь приверженцем поднятия штрафов, но не так как они это сделали. Собираюсь текст такого письма разослать во все политические партии представленные в ВР.
Шановні депутати.
Звертаюся до Вас як до представників українського народу у парламенті. Звертаюся з приводу прийнятого Верховною Радою Украйни закону вiд 24.09.2008 № 586-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин
у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху».
Я дійсно згоден, що в останні роки на дорогах відбувається суцільна вакханалія, нехтуючи правилами дорожнього руху, водії гинуть самі, та вбивають невинних людей. Я згоден з тим, що одним з методів запобігання порушенням, є підвищення штрафів. Але, на мою думку, без наведення ладу на дорогах, а саме нанесення зрозумілої розмітки, чітко та зрозуміло встановлених знаків та світлофорів, приведення дорожнього покриття до нормального стану, водії часто фізично не в змозі проїхати відрізок дороги не порушуючи правил дорожнього руху.
Якщо говорити про розмір штрафів за порушення правил дорожнього руху, то тут теж є багато питань. Я розумію вислови деяких із депутатів, що штраф у розмірі 500 гривень не такий вже і великий але буде дієвим механізмом запобігання порушенню ПДР. П’ятсот гривень - це менше десяти відсотків від заробітної платні депутата. У той же час – це сума більша за мінімальну заробітну плату, та мінімальний прожитковий мінімум. Це третя частина середньої заробітної платні по Україні в півтори тисячі гривень. І справа не в тому, що не порушуй й не будеш платити, а в тому, що водій може просто не помітити закритий деревом знак обмеження швидкості і ненавмисно порушити швидкісний режим. Або приїжджий громадянин може з легкістю заплутатися у розмітці чужого міста. За ці порушення громадянин може позбутися від третини до місячної зарплатні або пенсії.
В новій редакції закону передбачений штраф за перевезення дітей без спеціальних крісел. Це дуже мудра світова практика. Але все зрозуміло, якщо я перевожу рідну дитину постійно та купую таке крісло. Але якщо людині потрібно терміново перевезти сусідську дитину, наприклад до поліклініки чи в дитячий садок, не можу ж я для термінового випадку купувати всі розміри дитячих крісел. Чи мені відмовити відвезти сусідську дитину до лікаря?
Також не зрозуміло чому депутати значно підвищили відповідальність водіїв за керування авто в нетверезому стані, але не змогли передбачити, що тепер лікар, якій буде оглядати водія, буде мати нагоду ставити діагноз сп’яніння по своїм суб’єктивним міркам. Це буде призводити до хабарництва. Також не зрозуміло хто і як буде проводити неупереджену діагностику - чи знаходиться водій під впливом лікарських засобів що знижують його увагу. А як водію дізнатися чи можна приймати ті чи інші лікарські засоби? На мою думку такі висновки лікар має право робити тільки за результатами аналізів крові. А водій повинен мати право використовувати ліки, в інструкції до яких не має застережень щодо керування транспортними засобами.
На мій погляд, одним з кроків які ви би могли зробити на зустріч народу, є прийняття доповнення в закон, в якому було би вказано, що громадянин має право оскаржити рішення інспекторів ДАІ в суді, та за умови пред’явлення довідки про прибутки з місця роботи, штраф за нетяжкі порушення не може складати більш ніж 10% від суцільного прибутку громадянина.
А також в пункті, що стосується спеціальних дитячих крісел, заборонити постійно перевозити дітей без спеціальних крісел. А не постійність можна довести свідоцтвом про народження дитини, в якому доводиться що дитина не є дитиною водія.
Сподіваюсь на розуміння та підтримку.